Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četrnaesti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

ČETRNAESTI ČETVRTAK (9. svibnja)

Praštanje

U ime Oca i Sina I Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE

“Nego, velim vama koji slušate i ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Praštajte i oprostit će vam se.” (Lk 6,27-29.36.37)

HIMAN DUHU SVETOM

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslomu Sinu mu,
s Tješiteljem presvetim
nek’ bude sad i uvijeke. Amen.

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Praštanje i ljubav prema neprijateljima jedne su od najljepših pouka svetosti koje nam nudi Sveta Rita. Oprost je bio životni stav njenog srca: dala ga je svom mužu koji je bio nečedan prema njoj. Poklonila ga je svima u svojoj obitelji i izvan nje. Iskazala ga je strpljivošću, smirenošću i gostoljubljivošću, a nadasve molitvom i stvarnim djelima. Kad joj je ubijen muž, sakrila je njegovu krvavu odjeću da njeni sinovi ne bi gajili mržnju i pomišljali na osvetu. Mnogi su šaputali imena ubojica, ali bez sigurnog dokaza ona nije htjela podizati nikakve optužbe. Njezina je uplašena i gnjevna rodbina smatrala da su i životi njenih sinova u opasnosti zbog ubojičina straha od reakcije na ubojstvo njihova oca. Ali, Rita je govorila neka ne dopuste da prevlada strah te da svi koji vjeruju u Isusovo uskrsnuće mogu ljubiti i živjeti poput Njega. Nakon bolesti i smrti sinova donijela je pomirenje u srca, domove i na ulice. Sv Rita nas uči da je praštanje, kad se proživljava na izvoran način, jedan od najučinkovitijih pusteva za izgradnju mira u obitelji i društvu. Praštanje je obvezatan put za svakoga, tko želi iznutra ozdraviti i ostati zdrav.

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA

Bog je s nama napravio savez, dogovor, čvrst ugovor u kojem kaže: “Kako i mi otpuštamo dužnicima našim.” Svi koji pouzdano žele reći “otpusti nama duge naše” iskreno moraju reći i “kako i mi otpuštamo dužnicima našim”. Ako su ove riječi izrečene neiskreno, one gube svoje značenje.

Ponekad čovjek oprosti usnama, ali u srcu i dalje zadrži mržnju,a to čini stoga jer u sebi nema straha Božjega Srdžba je trun, a mržnja je brvno. Često korimo srdite ljude, a u svom srcu gajimo mržnju. Krist nam stoga govori: “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svom ne opažaš?” (Mt 7,3)

Zašto trun izraste do brvna? Zato jer se na vrijeme ne iščupa. Kad se srdžba dugo zadrži u srcu, ona se duboko ukorijeni, razvije se i naraste do brvna. Učini poboljšanja, ispravi se. Kad bi se u tvoju kuću naselili štipavci i zmije. S koliko napora bi ih pokušao istrijebiti i dovesti kuću u red? No, ti letiš jarostan i srdžba zrije u tvom srcu, pretvara se u toliku mržnju, a tolika brvna, u štipavce i zmije, a niti ne pokušavaš iščistiti svoje srce, tu “Božju kuću” u sebi? Učini stoga što ti je rečeno “kako i mi otpuštamo dužnicima našim” i zatim s pouzdanjem reci “oprosti nam duge naše”. (Rasprava 58,6.7-7.89)

IZ UČENJA SVETE CRKVE

Bujica milosrđa ne može prodrijeti u naše srce, sve dok ne oprostimo onima koji su nas uvrijedili. Ljubav je, kao i tijelo Kristovo, nedjeljiva: ne možemo ljubiti Boga koga ne vidimo, ako ne ljubimo brata i sestru koje vidimo. Odbijanjem praštanja braći i sestrama naše se srce zatvara i njegova tvrdoća čini ga nepropusnim za milosnu ljubav Očevu.

Prispodoba o nemilosrdnom sluzi, koja zaokružuje Gospodinov nauk o crkvenom zajedništvu, završava ovim riječima: “Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svome bratu” (Mt 18,35) Sve se veže i razvezuje tu u “dubini srca”.

Nije u našoj moći ne osjetiti i zaboraviti uvredu, ali srce koje se predaje Duhu Svetom pretvara ranu u samilost i pročišćava sjećanje okrećući uvredu u zagovor. Kršćanska molitva ide sve do opraštanja neprijateljima. Preobražava učenika uobličujući ga njegovom učitelju. Opraštanje je vrhunac kršćanske molitve; samo srce, usklađeno s Božjom samilošću, može primiti dar molitve. Opraštanje također svjedoči da je ljubav jača od grijeha. Opraštanje je osnovni uvjet pomirenja kako djece Božje s njihovim ocem tako i ljudi međusobno. (KKC 2840, 2843, 2844)

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA

Oče, Ti snagom Duha djeluješ u najskrovitijim dijelovima srca kako bi se neprijatelji otvorili dijalogu, protivnici izmirili, a narodi susreli u slozi. Oče, po tvom daru iskreno traganje za mirom gasi sve sukobe, ljubav pobjeđuje mržnju, a praštanjem se razoružava osveta. Hvalimo te i slavimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Tijekom tjedna, pokušaj se sjetiti kome još nisi oprostio (roditeljima, djeci, bračnom drugu, kolegama.) i razlog zbog kojeg ne možeš oprostiti. Potom se ispovjedi i slijedi svećenikov savjet.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (sedmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (osmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deveti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deseti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (jedanaesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (dvanaesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (trinaesti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It