Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (dvanaesti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

DVANAESTI ČETVRTAK (25. travnja)

Posvećeni život

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE

Na to reče Petar: “Evo, mi ostavismo svoje i pođosmo za tobom.” Isus im reče: “Zaista, kažem vam, nema ga tko bi ostavio kuću ili ženu ili braću ili roditelje ili djecu poradi kraljevstva Božjeg, a da ne bi primio mnogostruko već u ovom vremenu, i u budućem vijeku život vječni.” (Lk 18,28-30)

HIMAN DUHU SVETOM

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslomu Sinu mu,
s Tješiteljem presvetim
nek’ bude sad i uvijeke. Amen.

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Sveta Rita je postala sestra augustinka u dobi od 36 godina u samostanu Sv Marije Magdalene u Casci. 40 je godina predano Bogu služila zaručničkom, nedjeljivom i vjernom ljubavlju. Pravilo Sv Augustina, koje je izabrala, propisuje ideal stvaranja bratske zajednice ljubavi do točke kada svi postanu jedno srce i jedna duša u službi Boga. Ta karizma, ostvarena još u prvim kršćanskim zajednicama (Dj 2,42-48) zahtjeva, prema Sv Augustinu, pročišćenje srca od svake sebičnosti, dinamičan molitveni život te veliku poniznost i predanost. Sveta je Rita u potpunosti ostvarila taj evanđeoski i augustijanski ideal. Sv Rita nas uči da je za izabranu osobu i za čitavu Crkvu, posvećeni život veliki dar Božji. To je dar koji nas ne ponizuje i ne rastužuje, a ne čini nas ni nezadovoljnima; naprotiv, živeći u vjeri, oslobađa mir, zrelost i trajna dobra djela i služenja. Sv Rita koja je postala časna sestra nakon što je bila žena, majka i udovica, uči nas da različite pozive znamo, u duhu zajedništva i suodgovornosti, spojiti u jedinstveno poslanje naviještanja i svjedočenja Evanđelja ljubavi.

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA

Bitni razlog zbog kojeg ste se okupili je anonimno živjeti u zajedničkom domu i težiti Bogu u zajedništvo misli i srca. Nikad ne recite “ovo je moje”, nego nek’ sve među vama bude zajedničko. Živite anonimno u skladu, častite Boga jer ste postali njegov hram. Neka nitko ne radi za sebe. Sve zadaće obavljajte marljivo i predano. Uvijek za zajedničko dobro. Naime, milosrđe koje je opisano riječima, ne traži vlastite prednosti, trebalo bi shvatiti na način da sve potrebe zajednice stoje ispred osobnih potreba. S vremenom ćete kod sebe uočiti napredak. Neka vam Bog dopusti držati se ovih pravila kao osobama zaljubljenim u duhovnu ljepotu koje luče Kristov miris kroz tvoju svetu sveprisutnost, ne kao sluge pod zakonom već kao slobodni ljudi u milosti. (Pravila Sv Augustina 3-4,9.31.48)

IZ UČENJA SVETE CRKVE

Bog je ljubav i u sebi živi On živi otajstvenu ljubav zajedništva. Stvarajući ljudsku vrstu na svoju sliku i stalno je održavajući, Bog je u ljudskost muškarca i žene upisao poziv, a time i sposobnost i odgovornost, ljubavi i zajedništva. Stoga je ljubav osnovni i prirodni poziv svakog čovjeka.

Kršćansko otkrivenje razlučuje dva osobita načina ostvarenja poziva ljubavi: u braku i u djevičanstvu ili celibatu. Brak i djevičanstvo ili celibat su dva načina izražavanja i življenja otajstva Božjeg saveza sa čovjekom. Djevičanstvo ili celibat ne mogu postojati ako se ne poštuje brak, a samoodricanje od spolnosti gubi svoj smisao kada se ljudska spolnost prestane smatrati velikim darom Stvoritelja. Djevičanstvo ili celibat, otvarajući srca na jedinstven način i govoreći žarčom ljubavlju za Boga, svjedoče za kraljevstvo Božje koje je od neprocjenjive i jedine konačne vrijednosti. Usprkos odricanja od tjelesne plodnosti, osobe u celibatu putuju duhovno plodne, očevi i majke, mnogih stvarajući obitelji u skladu s Božjim planom. Kršćanski parovi, stoga, mogu od osoba u celibatu očekivati dobar primjer i svjedočanstvo vjernosti svom pozivu do smrti.
(Ivan Pavao II – Enciklika familiaris Consortio 14,16)

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA

O Bože, Ti si nam u svome Sinu, kojeg si učinio čovjekom, sve rekao i sve dao. Budući da u planu svoje providnosti trebaš i osobe koje će Te naviještati te ostaješ nijem bez našeg glasa, učini nas glasnicima i svjedocima riječi spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Odreci se kupovine nečega (sladoleda, kave, cigareta, parfema…), a ušteđeni novac daruj za misije.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (sedmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (osmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deveti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deseti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (jedanaesti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It