Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

ŠESTI ČETVRTAK (14. ožujka)

Euharistija

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE

Kao razumnima velim: sudite sami što govorim. Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi, ta svi smo dionici jednoga kruha. (1 Kor 10,15-17)

HIMAN DUHU SVETOM

O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen.

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Cascia je gradić euharistijskog čuda koje se dogodilo 1330., a koje je u vrijeme sv. Rite bilo vrlo štovano brojnim svečanim procesijama i papinskim oprostom kojeg je dao papa Bonifacije IX. Te je godine u Sieni prokrvarila hostija jer svećenik, koji ju je nosio nepokretnom bolesniku za Svetu Pričest, nije iskazao dužno štovanje stvarnoj Isusovoj prisutnosti u Euharistiji već je umetnuo hostiju među stranice knjige. Augustinac bl. Simeone Fidati donio je čudotvornu relikviju u Casciu gdje je odmah pobudila veliko pučko štovanje. To nas euharistijsko čudo podsjeća da euharistija, izvor i vrhunac čitava života Crkve, nije ništa drugo do raspeti i uskrsli Isus, živi Bog, početak i kraj svega, Gospodar povijesti. Sv. Rita nas, stoga, poziva da s ljubavlju sudjelujemo na svetoj misi, ne kao nečemu propisanome, već kao susretu s Isusom, darom života i zajedništva. Stoga je lijepo da je središte ove pobožnosti 15 četvrtaka upravo sudjelovanje na svetoj misi. Sv Rita nas poziva i da živimo u zajedništvu kao jedno tijelo, kloneći se svake podjele kako na pričesti ne bismo uzaludno primali Tijelo Gospodinovo.

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi, ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice. Svetice obitelji i oprosta. Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće i priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV AUGUSTINA

Ne griješeći i vjernici pokazuju da spoznaju značenje tijela Kristova. Jer ako žele živjeti duh Kristov moraju postati tijelo Kristovo. Razumijete li me što vam govorim, braćo moja? Tijelo Kristovo može živjeti samo kroz duh Kristov. O tome nam govori apostol kad kaže: “Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi, ta svi smo dionici jednoga kruha.” (1Kor 10,17). Otajstvo ljubavi! Simbol zajedništva! Veza milosrđa! Svi koji žele živjeti imaju mjesto i sve što je nužno za život. Priđite bliže, vjerujte, postanite dio tijela i oživjet ćete. Ne prezirite pripadnost skupini, nemojte biti zaraženi da vas treba odstraniti ili izobličeni da vas se treba sramiti. Budite prekrasni, zdravi i cijeli i ostanite udruženi s Kristom! Židovi su se raspravljali jer nisu mogli pojmiti kruh sloge i nisu ga mogli prihvatiti. Oni koji jedu od tog kruha ne prepiru se jer iako je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi. Kroz ovaj kruh Bog one istog duha zadržava u istom domu.
(Tumačenje Evanđelja po Ivanu 26,13)

IZ UČENJA CRKVE

Koji primaju Euharistiju s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo – Crkvu. To protjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenje, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje. Na krštenju smo bili pozvani da tvorimo jedno tijelo. Taj poziv ostvaruje Euharistija. Ako ste Tijelo Kristovo i njegovi udovi, onda je na stol Gospodnji stavljen vaš sakrament, primite svoj sakrament. Odgovorite “Amen” (“Da, tako je”) na ono što primate i tim odgovorom to potpisujete. Čuješ riječ: “Tijelo Kristovo”; ti odgovaraš “Amen”. Budi, dakle, Kristov ud da bi tvoj amen bio istinit.
(Katekizam katoličke crkve 1936)

MOLITVA LITANIJA

Za ljepotu ljudske osobe, Hvala ti Gospodine!
Za dostojanstvo koje si joj dao. Hvala ti Gospodine!
Za slobodu i razum. Hvala ti Gospodine!
Za slobodnu volju i osjećaje. Hvala ti Gospodine!
Za jedinstvenost svake osobe. Hvala ti Gospodine!
Za znanstvena otkrića. Hvala ti Gospodine!
Za mušku i žensku spolnost. Hvala ti Gospodine!
Za savršenost ljudskog zametka. Hvala ti Gospodine!
Za besmrtnost naših duša. Hvala ti Gospodine!
Za buduće uskrsnuće naših tijela. Hvala ti Gospodine!

Oče naš…


ZAVRŠNA MOLITVA

Oče koji si nas pozvao da podijelimo živi kruh s neba, pomogni nam podijeliti i zemaljski kruh u Kristovoj ljubavi kako bi se utažila svaka glad tijela i duše. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Odredi da ćeš sudjelovati na nedjeljnoj svetoj misi kao na svečanom susretu. Pozovi prijatelja koji to obično ne čini da pođe s tobom. Pokušaj tom sastanku dati veliku važnost.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It