Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

ČETVRTI ČETVRTAK (29. veljače)

Otkupljenje

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE

Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. (1 Pt 1,18-19)

HIMAN DUHU SVETOM

O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

U Ritino vrijeme duhovni pokreti koje su predvodili augustinac Simone Fidata iz Cascie i franjevac Bernandin iz Siene, usredotočili su vjerski put na svetu Kristovu ljudskost, tj. na “dobrog Isusa”, čovjekova prijatelja. U tom je razdoblju nastao i vrlo se raširio znak svetog Imena Isusova, još uvijek vrlo omiljen i često otisnut na hostijama i vratima kuća i zgrada. To je znak IHS u kojem ”I” označava (Iesus=Isus), ”H” (Hominum=ljudski), “S” (Salvator=Spasitelj). Taj je znak ucrtan i na drvenom sarkofagu izrađenom između 1457. – 1462. a tijelo naše svetice koja je voljela Isusa, pravoga Boga i pravoga čovjeka, kao svoje jedino blago kojem se potpuno posvetila bez ikakva premišljanja. Znak te Ritine velike ljubavi Isusu bila je i stigma, koju je petnaest godina nosila na čelu. Sv. Rita nas uči vjerovati u raspetoga i uskrsloga Isusa kao u jedini put spasenja. Uči nas da ga otkrivamo u svetim sakramentima, kao vječnom izvoru milosti. Po predanju raspetom Isusu i najbeznadnije prilike se rasvjetljuju i nalaze spasenje.

MOLITVA SV RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA

Kako bih volio upisati ovu istinu u vaša srca, braćo. Ako želite živjeti autentično kršćanstvo, slijedite Krista, u potpunosti, onakvog kakav je bio za nas. Na ovaj način moći ćete ga doseći onakvog kakav jeste i kakav je uvijek bio. Jer došao je k nama i postao čovjekom sve do križa. Došao je k nama kako bi slabe prenio preko mora ovoga svijeta do domovine u kojoj neće morati prelaziti more. Načinio je svoj vlastiti put preko mora zbog čega je hodao po vodi da bi nam pokazao put. Ali, vi ne možete hodati po moru poput njega. Pustite neka vas povede, neka vas ponese drvo križa. Vjerujte u raspetog Krista i stići ćemo tamo. (Tumačenje Evanđelja po Ivanu 2,3-4)

IZ UČENJA SVETE CRKVE

Misterij čovjeka postaje doista jasan jedino u misteriju utjelovljenja Riječi. Krist, novi Adam, objavljujući misterij Oca i Njegove ljubavi potpuno otkriva i čovjeka njemu samome te mu objavljuje uzvišenost njegova poziva. On, savršen čovjek, koji je Adamovim sinovima vratio sličnost s Bogom, koja je već prvim grijehom izobličena. Utjelovljenjem se Sin Božji na neki način sjedinio sa svakim čovjekom. radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio je ljudskim srcem. Rođen od Marije Djevice, postao je uistinu jedan od nas, u svemu nama sličan osim u grijehu. Nevini jaganjac, prolivši slobodno svoju krv, zaslužio nam je život. I u njemu nas je Bog pomirio sa sobom i među nama i otrgnuo nas iz ropstva đavla i grijeha. Svaki od nas može reći s Apostolom: Sin Božji “mi je iskazao ljubav i samog sebe za mene predao” (Gal 2,20) Krist je uskrsnuo, svojom je smrću uništio smrt i darovao nam život da, kao sinovi u Sinu, vičemo u Duhu: Abba, Oče!
(Drugi vatikanski sabor – Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu (GS)22)

MOLITVA LITANIJA

Od ravnodušnosti i bezboštva…………Spasi nas, Gospodine!
Od oholosti i zavisti…………… Spasi nas, Gospodine!
Od pornografije i nečistoće………………Spasi nas, Gospodine!
Od lijenosti i površnosti…………………Spasi nas, Gospodine!
Od izrabljivanja siromašnih i sebičnosti…………….Spasi nas, Gospodine!
Od proklinjanja i laži……………..Spasi nas, Gospodine!
Od rasizma i mržnje………………….Spasi nas, Gospodine!
Od zasjeda đavolskih……………Spasi nas, Gospodine!
Od svakoga zla i grijeha…………..Spasi nas, Gospodine!
Od straha i očaja……………Spasi nas, Gospodine!
Po tvome utjelovljenju……………Spasi nas, Gospodine!
Po tvojoj smrti i uskrsnuću svojemu……….Spasi nas, Gospodine!
Po poslanju Duha Svetoga…………….Spasi nas, Gospodine!

Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA

Gospodaru života i povijesti pred kojom se stišava svaka oluja; daj da se Tvoj narod uvijek raduje kad sluša Tvoj glas i s nadom gradi vedri mir Tvoga vječnog Kraljevstva. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Ukrasi svoju spavaću sobu Raspelom. Svakog dana, ujutro i uvečer, smireno se prekriži i poljubi Raspetog Isusa. Odbaci sve praznovjerne predmete.

U ime Oca i Sina I Duha Svetoga. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It