Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (jedanaesti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

JEDANAESTI ČETVRTAK – (18. travnja)

Obitelj

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

IZ BIBLIJE

Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer je to pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem da ti bude dobro i da dugo živiš na zemlji. A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte sa stegom i urazumljivanjem Gospodnjim! (Ef 6,1-4)

HIMAN DUHU SVETOM

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslomu Sinu mu,
s Tješiteljem presvetim
nek’ bude sad i uvijeke. Amen.

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Sveta Rita je imala dva sina. Njima i suprugu Paolu potpuno se posvetila. Osobitu je pozornost posvetila poučavanju svojih sinova evanđeoskim vrijednostima bratske ljubavi, praštanja, mira i služenja. Nažalost, muž joj nije pomogao u tom odgoju. Rita je iskusila sve radosti i patnje, zadovoljstva i brige majke za zdravlje, razvoj, obrazovanje, odgoj i uspjeh svoje djece. Nakon Paolova ubojstva, Rita je proživjela dramu videći kako njeni sinovi napuštaju sve njene pouke i povode se za idejama i ponašanjem sredine, prijatelja i rodbine. Sv Rita uči roditelje da budu odgajatelji osobnim primjerom, riječju i molitvom te da ljube svoju djecu u svjetlu vjere u Boga i njegova obećanja. Kad su Giangiacomo i Paolomaria odlučili počiniti ubojstvo kako bi osvetili oca, donijela je hrabru, a za naše poimanje i uznemirujuću odluku. Zamolila je Boga da im radije oduzme živote nego da ih vidi uprljane krvlju. Time nas podsjeća na riječi Evanđelja: “Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije me dostojan.” (Mt 10,37)

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA

Meditiranje o tekstu u kojem sv. Augustin opisuje životne okolnosti svoje majke sv. Monike.
Ispočetka je njezina svekrva bila protiv nje, jer su joj svašta došaptavale zle sluškinje, ali ih je ona pridobila svojim popuštanjem te ustrajnom strpljivošću i blagošću, tako da je ona sama od sebe svome sinu odavala smutljive jezike sluškinja zbog kojih je između nje i snahe bio potkopan kućni mir i tražila je za njih kaznu. Gdje su se duše nalazile u međusobnoj svađi i sukobu, ona bi ih nastojala pomiriti. Poslušala bi s jedne i s druge strane mnoge izljeve gorčine protiv one druge strane kako ih običava rigati nadut i neobuzdan razdor, gdje ju pred nazočnom prijateljicom u ubjedljivim razgovorima iskaljuje nepromišljena mržnja na nenazočnu prijateljicu, ali nijednoj nije ništa odavala o drugoj osim onog što je moglo pridonijeti njihovom pomirenju. Meni bi se taj dar činio malenim da nisam, nažalost, iskusio kako bezbroj ljudi pod utjecajem neke strane, veoma proširene kuge grijeha ne samo izdaju srditim neprijateljima što su rekli njihovi srediti neprijatelji, nego još dodaju i ono što nisu rekli. Bila je također sluškinja slugu tvojih: Tko god ju je od njih poznavao, mnogo je u njoj hvalio, častio, ljubio Tebe, jer je osjećao Tvoju prisutnost u njezinu srcu, što su svjedočili plodovi njene sveta života. Bijaše, naime žena jednog muža. Kućom svojom je pobožno upravljala, dobra su djela svjedočila za nju. (1Tim 5,9) Svoje je sinove odgajala rađajući ih toliko puta koliko ih je puta vidjela kako se okreću od Tebe. (Prema Ispovijesti 9,20-22)

IZ UČENJA CRKVE

Obitelj, zasnovana na davanju života ljubavlju, je zajednica osoba: muža i žene, roditelja i djece, rodbine. Njena prva zadaća je živjeti u vjernosti zajedništva. Ovo zajedništvo je ukorijenjeno u prirodnim krvnim vezama, a raste do osobnog ljudskog savršenstva sa zrijanjem, produbljivanjem i obogaćivanjem duhovnih veza. Svi članovi obitelji, svaki prema svojim darovima, imaju milost i odgovornost iz dana u dan graditi obitelj “školom dublje ljudskosti” u kojoj su briga i ljubav za malene, bolesne i stare, gdje se uzajamno služenje susreće svaki dan i gdje se dijeli sve pa i sreća i tuga.
(Ivan Pavao II – Enciklika Familiaris Consorcio 18.21)

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

ZAVRŠNA MOLITVA

Bože, Oče, koji si nam u Svetoj Obitelji Isusa, Josipa i Marije dao pravi uzor života, daj da u našim obiteljima cvatu iste krijeposti i ista ljubav kako bi združeni u tvome domu mogli uživati vječno blaženstvo. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Manje vremena provodite pred televizorom, a više pozornosti obratite članovima svoje obitelji i njihovim potrebama. Dogovorite se s ukućanima da ćete gasiti televizor tijekom zajedničkog objeda. Kad zajedno blagujete, prije sjedanja za stol izmolite Oče naš i Zdravo Marijo.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (sedmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (osmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deveti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deseti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It