Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (sedmi četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

SEDMI ČETVRTAK (21. ožujka)

Duh Sveti

U ime Oca i Sina i Duha svetog. Amen.

IZ BIBLIJE

Kad je napokon došao dan pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakog od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti. (Dj 2,1-4)

HIMAN DUHU SVETOM

O, dođi, Stvorče, Duše Svet
Pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti,
U grudi štono stvori ih!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
U nemoćima tjelesnim
Potkrepljuj nas bez prestanka!

Sva slava Ocu vječnomu
I uskrslomu Sinu mu,
sa Tješiteljem Presvetim
Nek’ bude sada i uvijeke! Amen

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Sveta je Rita jedno od velikih remek djela Duha Svetoga. Ona živo želi da svi njeni štovatelji upoznaju “slavnu nepoznatu osobu”, Duha Svetoga, treću Osobu Presvetoga Trojstva. Sveta je Rita mnogo vremena posvećivala molitvi te je veliki prostor njezina srca zauzimala Božja prisutnost. Za svoga muža, sinove, svojtu i rodbinu, za crkvu i društvo molila je od Oca nadasve dar Duha Svetoga koji je svjetlost, ljubav, snaga, sreća, dobrohotnost i oprost, koji je sve. Dan danas, za sve svoje štovatelje i za cijeli Crkvu sv. Rita je moćna zagovornica; u najtežim i bezizlaznim situacijama ona oživljava nadu, izgubljena čovjeka vraća Bogu i pripravlja ga na posluh i pokornost vodstva Duha Svetog. Možemo reći bez preuveličavanja da je Rita iz Cascie veliki karizmatik.

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi, ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice. Svetice obitelji i oprosta. Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće i priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SVETOG AUGUSTINA

Mi također primamo Duha Svetog ako volimo crkvu, ako smo zbliženi milosrđem i ako zaslužujemo ime katolika i vjernika. Uvjereni smo, o braćo, da oni koji posjeduju Duha Svetoga vole crkvu Kristovu. Velik je broj različitih darova koje daje Duh Sveti za svakodnevni život, a vi možda nemate ni jedan od njih. međutim, ako ljubite, ne možete reći da nemate ništa. Ako ljubite zajedništvo, što god netko posjedovao, posjeduješ i ti. Odagnaj zavist iz svog srca, sve što je moje bit će i tvoje; ako se oslobodimo osjećaja zavisti, sve što je tvoje bit će i moje. Zavist dijeli, zdravlje ujedinjuje. Međutim, imam Duha Svetoga ako ljubim Crkvu, a ljubim je ako sam u njenom jedinstvu i milosrđu. Ako si milosrdan, imat ćeš sve. bez milosrđa ma što god imao; beskorisno je. A kako milosrđe ovisi o Duhu Svetom, poslušaj što apostol kaže: “Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5,5)
(Tumačenje Evanđelja po Ivanu 32,8)

IZ UČENJA CRKVE


Može se reći kako je u Duhu Svetom skroviti život trojedinoga Boga postao potpuni dar, prelijevanje ljubavi među Božanskim Osobama koja se u Duhu Svetom pokazuje kao dar. Upravo je Duh Sveti osobno iskazivanje tog sebe davanja i ljubavi. On je osoba – ljubav, on je osoba – dar. U njemu imamo neumorno blago stvarnosti i neopisivo produbljenje koncepta Božanske Osobe, koju nam samo Božansko otkrivenje može posvjestiti. Dah božanskog života, Duh Sveti, se na najjednostavniji i najuobičajeniji način iskazuje i osjeća u molitvi. Lijepo je i korisno znati da gdje god na svijetu se ljudi sastaju u molitvi Duh Sveti je s njima, živi dah molitve. Lijepo je i korisno prepoznati da je prisutnost i djelatnost Duha Svetog jednaka molitvama prikazanim širom svijeta u prošlosti, sada i u buduće. Duh Sveti je dar koji u čovjekovo srce ulazi s molitvom. U molitvi on se prvenstveno iskazuje kao pomoć u našim slabostima. Naša teška vremena vape za molitvom.
(Ivan Pavao II – Enciklika Dominumet Vivificantem 10,65)

MOLITVA LITANIJA

Plod Duha je ljubav, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je mir, izmoli ga za nas!
ti si ga Rito iskusila.
plod Duha je radost, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je strpljivost, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je praštanje, izmoli ga za nas!
ti si ga Rito iskusila.
Plod Duha je čistoća, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je vjernost, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je samostega, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.
Plod Duha je nada, izmoli je za nas!
ti si ju Rito iskusila.

Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA

Bože, izvore svakog zajedništva,nitko od nas nema što dati svojoj braći a da prije toga ne razgovara s Tobom; daj nam svoga Duha, savezu savršena zajedništva da nas preobliči u novo čovještvo, slobodno i sjedinjeno u tvojoj ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Ispitaj svoj stav prema molitvi: koliko vremena u danu posvećuješ molitvi i na koji način moliš. Češće se obraćaj Duhu Svetom kako bi te poučio molitvi.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It