Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deseti četvrtak)

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Pobožnost započinje u veljači i traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite.

Sveta Rita poznata je kao svetica nemogućeg i zagovornica u bespomoćnim i beznadnim slučajevima. Petnaest četvrtaka priprave za svetkovinu sv. Rite nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna. Ta se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

U ovoj pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu. Ta pobožnost uključuje duhovni put koji počinje u veljači i iz tjedna u tjedan traje do 22. svibnja, kada je svetkovina sv. Rite. Svakog četvrtka u tijeku obavljanja pobožnosti preporučuje se:

  • sudjelovati na svetoj misi
  • moliti se sam ili u zajednici prema ovdje navedenim molitvama
  • provoditi tjedno djelo obraćenja
  • ispovijedati se, po mogućnosti jednom mjesečno.

DESETI ČETVTRAK (11. travnja)

Ženidba

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

IZ BIBLIJE

Pristupe mu tada farizeji pa, da ga iskušaju kažu: “Je li dopušteno otpustiti ženu s kojeg god razloga?” On odgovori: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče :Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” (Mt 19,3-6)

HIMAN DUHU SVETOM

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslomu Sinu mu,
s Tješiteljem presvetim
nek’ bude sad i uvijeke. Amen.

IZ ŽIVOTA SVETE RITE

Sv. je Rita bila udana. Tu je važnu odluku donijela pod odlučujućim utjecajem svojih roditelja. Njen muž Paolo bio je nagle naravi i lako bi se razljutio. Rita ga je prihvatila sa svim njegovim manama i vrlinama te ga je iskreno voljela. Ostala mu je vjerna u svim okolnostima i brinula se o njemu kako samo možemo zamisliti. Snagom duše, ljupkošću i molitvom približila ga je Bogu. Ritin je brak bio razoren nasiljem i mržnjom. Postala je udovicom jer je Paolo bio ubijen. I u toj je okolnosti znala živjeti mirno i hrabro. Sv je Rita velika učiteljica koja sve zaručene i vjenčane uči da svoju ljubav žive u skladu s učenjem Evanđelja i sv. Crkve.

MOLITVA SV. RITI

Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

IZ SPISA SV. AUGUSTINA

Meditirajte na tekst u kojem sv. Augustin govori o odnosu njegove majke Sv Monike i njenog muža Patricija. Sv Rita je imala isto iskustvo.

Kad je dorasla do udaje dadoše je mužu kojem je služila kao gospodaru i nastojala ga pridobiti za sebe, govoreći mu o Tebi svojim krjeposnim životom. Po njemu si je Ti činio lijepom te ju je muž s poštovanjem ljubio i divio joj se. Bračnu je nevjeru tako podnosila da nije o toj stvari nikada imala s mužem ni jedne prepreke. Čekala je, naime, da se u njega spusti Tvoje milosrđe pa da postane čist kad uzvjeruje u tebe. Bio je on osim toga sad izvanredno dobar, sad opet žestok u srdžbi, ali ona je znala ne protiviti se rasrđenom mužu i to ne samo činom, nego ni riječju. Kad bi se on već stišao i umirio pa joj se učinilo da je zgodno, ona bi mu izložila razloge svoga postupka ako je on slučajno bio nepromišljeno rasrđen. Napokon, kada su mnoge ugledne gospode, kojima su muževi bili blaže ćudi nego njezin, nosile čak tragove udaraca na nagrđenom licu pa su u povjerljivim razgovorima okrivljivale život i kao u šali znala im je spominjati; od kad su čule čitanje njenog ženidbenog ugovora, trebale su se shvatiti kao sredstvo kojim su postale sluškinje; zato neka misle na svoj položaj i neka se ne dižu protiv svojih gospodara. One su se, znajući kako divlje muža podnosi čudile što se nikad nije čulo niti opazilo po ikakvu znaku da je Patricije tukao svoju ženu ili da bi zbog kućne svađe bili u neslozi među sobom jedan jedini dan. Kad su je povjerljivo pitale kako to može biti, ona bi im kazivala svoj postupak koji sam gore spomenuo. Koje su se u nju ugledale, zahvaljivale su joj kad su iskusile blagodat toga postupka, a koje nisu poslušale, trpjele su i dalje u svom podložnom stanju.
(Ispovijesti 9,19)

IZ UČENJA SVETE CRKVE

Bračna ljubav uključuje potpunost; u koju su uključeni svi elementi osobnosti od tjelesnog izgleda i instinkta, osjećaja i sjetilnosti do duhovnih aspiraciji i volje. Ona teži dubokom ljudskom jedinstvu koje nadilazi jedinstvo tijela, čineći jedno srce i jednu dušu. Ovakav intimni odnos podrazumijeva potpunu vjernost supružnika i neraskidivost njihovog jedinstva što je na njihovu uzajamnu radost, a i za dobro njihove djece. Osnovna zadaća Crkve je u snažnoj reafirmaciji doktrine o neraskidivosti braka, neophodno je potvrditi, svima onima koji smatraju preteškim ili nemogućim vezati se čitav život za jednu osobu li su zatočeni u okruženju koje odbija neraskidivost braka i otvoreno ismijava odluku supružnika na vjernost, da konačna priroda bračne ljubavi leži u Kristu i iz Njega crpi jakost. Najvažnija zadaća kršćanskih parova našeg vremena je svjedočiti o neprocjenjivoj vrijednosti neraskidivosti bitaka i vjernosti.
(Ivan Pavao II – Enciklika Familiaris Consorcio 13,21)

MOLITVA SV. RITI
Pozdravljam te sv. Rito, posudo ljubavi,
ženo mira i uzore svih kreposti, vjerna Isusova učenice.
Svetice obitelji i oprosta
Pomozi nam vjerovati da je Bogu sve moguće
I priteci nam u pomoć u svakoj potrebi. Amen.

Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA

Sveti Oče, svemogući i vječni Bože, hvalimo Te i slavimo jer si nam u savezu muškarca i žene dao živuću sliku Kristove ljubavi prema svojoj Crkvi, a u sakramentu vjenčanja objavio neiskazivo otajstvo svoje ljubavi koja je vječna u Kristu i po Duhu Svetomu. Amen.

DJELO OBRAĆENJA

Tijekom tjedna odreci se nekog obroka ili neke potrebne kupovine, a ušteđeni novac daruj u župni Caritas.

U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen.

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (prvi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg (drugi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (treći četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (četvrti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (peti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (šesti četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (sedmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (osmi četvrtak)

Pobožnost 15 četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg – (deveti četvrtak)

Ostavite komentar

Pin It