SVETAC DANA – SV. CECILIJA

Sveta Cecilija živjela je u 3. stoljeću nove ere u Rimskom Carstvu. Rođena je u plemićkoj obitelji u Rimu. Unatoč osobnom zavjetu čistoće, roditelji su je udali za mladog poganskog plemića Valerijana. Kao odgovor na to, nosila je kostrijet i podvrgla se postu. Također je zazivala svece i anđele i molila ih da čuvaju njezinu čistoću.

Prije nego što je brak konzumiran, sveta Cecilija je rekla Valerijanu za svoj zavjet djevičanstva i da ima anđela koji bdije nad njom. Anđeo bi ga kaznio ako bi je seksualno zlostavljao. Kad je Valerijan tražio da vidi ovog anđela, sveta Cecilija mu je rekla da će prvo morati otputovati do treće prekretnice na Apijevoj cesti i da će ga krstiti papa Urban.

Suprug svete Cecilije slijedio je njezine upute i kad se vratio vidio je anđela kako stoji pokraj nje. Anđeo ju je okrunio vijencem od ruža i ljiljana. Ljubavna priča svete Cecilije i njezina muža ispričana je u vjerskoj romansi koja je kružila Grčkom tijekom 4. stoljeća nove ere.

Kad je Valerijanov brat Tibercije saznao za anđela, također je zatražio krštenje. Oba su brata posvetila svoje živote dostojno pokapajući svece koje je progonio i ubio prefekt njihova grada Turcije Almahije.

Valerijan i Tibercije su na kraju uhićeni zbog svojih subverzivnih aktivnosti i izvedeni pred Turcija Almahija. Naredio im je da prinesu žrtvu poganskim bogovima, ali oni su to odbili i zbog toga su pogubljeni.

Dok su njezin suprug i šogor vršili ukope, sveta je Cecilija svoje vrijeme posvetila vlastitoj službi. Propovijedala je o dobroj vijesti i uspjela obratiti preko 400 ljudi. Većinu tih obraćenika krstio je papa Urban.

Sveta Cecilija se na kraju suočila s progonstvom zbog svojih napora, ali je čudesno preživjela mnoga mučna djela koja su joj bila nanesena. Prvo je uhićena i osuđena na gušenje u kupkama. Bila je zatvorena u kupalištu jednu noć, a čak i kad su se vatre rasplamsale, bila je živa kad su joj progonitelji otvorili vrata. Kad je za to saznao gradski župan, poslao je krvnika da joj odrubi glavu. Krvnik je tri puta udario svetu Ceciliju, ali joj nije uspio odrubiti glavu. Sveta Cecilija je ostala krvariti i živjela je još tri dana.

Tijekom posljednja tri dana svog života, sveta Cecilija je nastavila propovijedati ili upućivati svoje molitve mnoštvu koje se okupilo oko nje. Treći dan je preminula i pokopali su je papa Urban sa svojim đakonima.

Sveta Cecilija je pokopana u katakombama svetog Kalista. Njezini ostaci kasnije su preneseni u crkvu Santa Cecilia in Trastevere. Njena istoimena crkva je navodno sagrađena na mjestu kuće u kojoj je živjela. Kad su crkveni službenici ekshumirali njezino tijelo 1599. godine, ustanovili su da je neraspadljiva.

Sveta Cecilija stekla je brojne sljedbenike tijekom srednjeg vijeka u Europi. Njoj u čast nastajale su pjesme, poezija i umjetnička djela.

Sveta Cecilija časti se kao zaštitnica glazbe i simbol je središnje uloge glazbe u liturgiji. Priča se da je čula nebesku glazbu kad je bila u braku. Zbog svoje veze s glazbom, često je prikazana na umjetnosti, kipovima i vjerskim predmetima s harfom, orguljama ili drugim glazbenim instrumentima.

Mnogi glazbeni festivali i koncerti održavaju se diljem svijeta u čast svete Cecilije. Prvi se dogodio 1570. godine u Évreuxu u Normandiji, a njezin je blagdan poznat kao prilika za koncerte i glazbene festivale. Osim festivala, mnoga mjesta i stvari vezane uz glazbu iskazuju štovanje svetoj Ceciliji. Primjerice, jedna od najstarijih glazbenih institucija na svijetu, Accademia Nazionale di Santa Cecilia u Rimu, nazvana je po njoj.

Ostavite komentar

Pin It