SVETAC DANA – SV. PETAR ALKANTARSKI

Sveti Petar od Alcantare (1499. -1562.) bio je primjer duha obnove i reforme koju je poduzela Katolička crkva 1500-ih. Čak i među katolicima može postojati preopćenito mišljenje da je u Crkvi u to vrijeme bilo mnogo zloporaba i da su reforme poduzete samo kao sredstvo pokretanja protuofenzive, nazvane protureformacija. Kao što uvijek biva, život i povijest su složeniji. Sveti Petar od Alcantare rođen je kao sin Petra Garavite, upravitelja palače. Majka mu je bila članica plemićke obitelji Sanabia.

Sveti Petar od Alcantare bio je suvremenik svetog Ignacija Loyole i svetog Ivana od Križa, a bio je i ispovjednik svete Terezije Avilske. Njegov život bio je po uzoru na svetog Franju Asiškog. Mladić, iz dobrostojeće i društveno ugledne obitelji, ne samo da se pridružio franjevcima, nego je vodio pokret bosonogih franjevaca, sa strožim pravilom redovničkog života. Bio je nadaren propovjednik, administrator i vođa koji nije bio iznad pranja suđa ili cijepanja drva.

Dok se Španjolska širila u Novom svijetu u zlatnom stoljeću (El Siglo de Oro), postojao je snažan pokret za obnovu kršćanskog života. Naravno, povijest Španjolske bila je vrlo različita od povijesti ostatka Europe. Španjolsku su osvojili Mauri 700-ih godina, a Reconquista (Reconquista) kršćanskih kraljevstava bila je upravo završena 1492. Španjolska je gradila na 700-godišnjem arapskom i židovskom nasljeđu koje je bilo usredotočeno na učenje i asketizam. Kalifat (maurska vladina organizacija sa sjedištem u Cordobi) ujedinio je i vjeru i državu pod islamom i stvorio kulturu ogromnog bogatstva i znanja.

Sveti Petar iz Alcantare i njegovi suvremenici imali su vrlo malo zajedničkog s kontroverzama koje su obavile sjevernu Europu. Razumljivo, njihove živote oblikovali su različiti problemi i sile. 1500-te bile su vrijeme kršćanskog oživljavanja u Iberiji i širenja u inozemstvo. Duhovni procvat Španjolske dogodio se u pozadini golemih promjena i nametanja uniformnosti od strane države i inkvizicije.

Ipak, sveti Petar Alcantara i njegovi suvremenici predvodili su veliki pokret obnove i reforme koji je bio više nego konformistički. Njihov pokret dat će velik dio poticaja za reformu katolicizma koja će trajati 400 godina.

Sada kada su reformacija i protureformacija formalno završile, bilo bi dobro da malo bolje pogledamo svetog Petra Alcantaru i njegove suvremenike. Poput njih, mi stojimo na pragu nove ere. Ostavljamo 300 godina koje su umanjile mistično naslijeđe zapadnog kršćanstva kao “kombinaciju magle i raskola”. Sveti Petar Alcantara bio je mistik i čovjek od akcije. On i drugi duhovni vođe španjolskog Zlatnog stoljeća predstavljaju nam zlatnu priliku da imamo viziju izvan imperijalizma i reakcionizma dok se suočavamo s izazovima našeg vremena.

Umro je 18. listopada 1562. prirodnom smrću, a svetim ga je 28. travnja 1669. proglasio papa Klement IX.

Ostavite komentar

Pin It