PRVI DAN AKCIJE “72 SATA BEZ KOMPROMISA”

Nakon svetih misa otvaranja i podjele volonterskih akcija, u petak 14. listopada započele su prve volonterske akcije na projektu 72 sata bez kompromisa u 19 gradova Lijepe Naše.

Pod geslom „Probudi se“ više od 1100 radosnih volontera okupilo se na više od 160 različitih akcija kako bi drugima, ali i mjestima uljepšalo kraj radnoga tjedna.

Među volonterima je vladalo ozračje radosti i ljubavi, a nije ne dostajalo ni druženja. Upravo to ozračje osvojilo je sve one kojima su volonteri dolazili koji su u njima prepoznali da ono dobro još uvijek vlada i može pobjediti. No, akcije nisu bile usmjerene samo na ljude već i na okolinu gdje su volonteri mogli iskazati svoje vještine, sadnje cvijeća, ličenje zidova, uređenje prostorija… Biti radostan, imati razumijevanje za druge, brinuti se oko okoline su samo neke od karakteristika s kojima su volonteri davali svoje vrijeme za druge. Jesu li nakon cijeloga dana volonteri umorni?

Vela Luka volontirala je prvi put, a na akcijama je sudjelovalo oko 80 mladih volontera. Karlovčani su volontirali u Domu za starije sveti Antun, u Udruzi Zvončići (udruga za djecu s poteškoćama u razvoju), Nacionalnom svetištu sv. Josipa te u Domu za odgoj i obrazovanje djece i mladih.

Belišće je svoje akcije provela u Kombelom gdje se čistilo i uređivalo crkveno dvorište. Očišćene su i prostorije u Udruzi sv. Vinka nakon spremanja istih i razvrstavanja nepotrebnih stvari. Uspjeh je ostvaren i u radnoj akciji pod nazivom „Zvonaši i mladi“ gdje su volonteri pomagali oko stambene kuće i družili se uz radionicu bojenja dlanova uz pomoć čega su naslikali drvo sa svojim inicijalima.

Volonterske akcije na otoku Krku krenule su od ranog jutra… Dio volontera uputio se jednoj obitelji na otoku kako bi joj očistio vrt i životni prostor, a ista će se akcija nastaviti i u subotu s novim volonterima. Druga, pak, ekipa morala je spakirati kreme za sunčanje. Shvatili su da otok Krk nije dovoljan te su se u suradnji s Ponikve d.o.o. otplovili na otok Plavnik. Volonteri su sakupili razni otpad koji se nasukao na plažama.

U Slavonskom Brodu održano je 15 volonterskih akcija kojima su uljepšali grad, domove i okućnice i stavili osmijehe na lica korisnika. Osim uređivanja domova i okućnica, uljepšali su i prostore vrtića i bolnice. Volonteri su u projekt unijeli svoju kreativnu stranu i zid dječjeg vrtića oslikali lijepim muralom, a prostore odjela za pedijatriju ukrasili šarenim ždralovima.

Splićani su se raširili od Omiša do Trogira. Vrijedni volonteri sudjelovali su na akcijama prikupljanja namirnica za potrebe korisnika Caritasa SMN, čišćenja podmorja u općini Dugi rat, čišćenja kanjona rijeke Cetine u Omišu, bojanja prostora Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, branja maslina na više lokacija… Održalo se i već tradicionalno šišanje beskućnika u suradnji s Caritasom SMN i Obrtničkom školom te frizerskim studiom Connect, a korisnici su, osim novog izgleda, posluženi i palačinkama.

Prvi dan prvoga beskompromisnog volontiranja u Vinkovcima proveden je kroz deset akcija. Od zelenih površina vinkovačkih parkova, preko mirisa slavonskih cjepanica, osmijeha na gradskim pješačkim zonama i osmijeha onih najmanjih među nama, do spretnijih i malo manje spretnih poteza valjaka 72 volontera zazelenilo je grad poput ravnice što ga okružuje.

Druženja ove godine nije nedostajalo ni u Zadru. Jedna je grupa volontera zajedno s djecom iz vrtića Voštarnica sadila cvijeće. Ove se godine, za razliku od prošle,  uživo družilo s štićenicima Centra za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu. Njihovoj radosti nije bilo kraja. Osim pjesme uz gitaru, naši su volonteri s par štićenika  bojali ogradu. Ove godine prvi puta volontiralo se u konjičkom klubu Wild Spirit. Volonteri su uređivali ranč, kosili travu i pripremali stazu te čistili staje.

Od darivanja ljubavi i širenja osmijeha beskompromisni volonteri ne mogu se umoriti. Iako se dan već priveo kraju i mnoge su akcije završile, volonteri su i dalje puni snage i spremni za nove pobjede koje ih čekaju već sutra, ističe se u priopćenju Pressa “72 sata bez kompromisa”.

Preuzeto s ika.hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It