MEĐUGORJE: ODRŽAN SEMINAR ZA MEDICINSKE SESTRE REDOVNICE

U Međugorju je od petka 7. do nedjelje 9. listopada održan Seminar za medicinske sestre redovnice u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

Tema ovogodišnjeg seminara bila je: „Redovnički život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost“, a voditelj dr. sc. fra Mario Knezović, OFM. U prvom predavanju fra Mario je govorio o odnosu s Bogom. Započeo je sa zahvaljivanjem koje redovnice dovodi do toga da žive osmišljeno, sretno i radosno. Pojasnio je industriju lažnog milosrđa, naglasivši da redovništvo treba biti provokacija u svijetu jer ako se stopi sa svijetom, ono nema smisla.

U drugom predavanju fra Mario je izložio poteškoće nove epohe, polazeći od tvrdnje da ovo vrijeme nije ništa teže od vremena prije. Objasnio je pet poteškoća – 5K: konformizam, kompromis, kadroviranje, karijerizam i koketiranje. Uz te poteškoće u ovoj epohi su proširene i bolesti poput: narcisoidnost, duhovna okamenjenost, egzistencijalna šizofrenija, duhovni alzheimer, hobotnica grijeha, istaknuo je predavač.

U nedjeljnom 9. listopada fra Mario je govorio o načinima ophođenja i komunikacije s drugima. Komunikacija je prije svega vlastiti doživljaj drugoga i izgovaranje drugome, uvijek mora biti dvosmjerna i u susretu. Osim oblika i koraka u komunikaciji, pojasnio je i probleme u komunikacijskom kanalu, podcrtavši koliko su ljudi ranjeni komunikacijom, a ne poslom, istaknu je fra Mario.

Zadatak je usvojiti Božji stav komuniciranja, koji započinje promatranjem (uočavaju se signali); potom slušanje (i to bez predrasuda); zatim upoznavanje ljude i ozračja te na kraju djelovanje u istini. „Recept“ za ozdravljenje u međuljudskim odnosima bio bi – „mudrost prve rečenice“, držeći na pameti da se u komunikaciji uvijek prvo kaže pozitivno, pojasnio je predavač.

Uz molitvene i euharistijske susrete, sestre su imale i vrijeme predviđeno za druženje te razmjenu iskustava i poteškoća. U subotnje svanuće sestre su bile na Brdu ukazanja, zahvaljujući Gospi za njenu ljubav i blizinu te moleći za njezin zagovor. U subotu 8. listopada sestre su bile na izletu na slap Kravica, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

Preuzeto s ika.hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It