KARDINAL BOZANIĆ ZAREDIO TRINAESTORICU ĐAKONA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 8. listopada u župnoj crkvi Sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi svečano euharistijsko slavlje na kojem je trinaestoricu mladića zaredio za đakone.

Kandidate za red đakonata predstavio je rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak, nakon čega su četvorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata izrekli svoj “Evo me!”

U homiliji kardinal Bozanić poručio je ređenicima kako ih se prima u nadi, otvorena srca i raširenih ruku jer “svojim mladenačkim poletom oplemenjenim vjerom i snagom Duha Svetoga, unosite novost u život naše Crkve. Po đakonskom ređenju vi ste sakramentalno pozvani živjeti po načelu dara. Sve što nije darovano, izgubljeno je. Ako se živi darujući, ulazi se u logiku Božjeg kraljevstva, gdje se zauvijek, za vječnost, posjeduje sve što se daje. Vi ne darujete svoja dobra, nego sami sebe. To je razlog neizmjerne radosti.”

Zagrebački nadbiskup naglasio je kako na đakonat ne treba gledati samo kao uvjet na putu do prezbiterata, već je đakonata trajno stanje “koje će odsada strukturirati vašu osobnost i određivati vaše djelovanje. Ono treba oblikovati vaš način življenja evanđelja da bi ste se neprestano ogledali u Krista, poslušnog i vjernog sluge Oca, te sluge ljudi, Kristove braće i sestara. Uz vašu postojanu molitvu, zagarantirana vam je pomoć Duha Svetoga, kako biste se mogli poistovjetiti s Kristom Gospodinom.”

“Dragi ređenici, Isusovo evanđelje razotkriva privid i pokazuje nam pravu stranu stvarnosti. Isus ne voli pozornicu, ne voli glumu, uvijek izbjegava pretvaranje. On voli istinu, dapače On jest Istina. Po evanđelju je ušla u našu sredinu velika Istina u riječima, u gestama, u Isusovu tijelu”, istaknuo je Kardinal i dodao: “Bog je na strani onih koji pate, koji su progonjeni i nepravedno osuđeni. Bog je na strani onih koji su ostavljeni po strani. Đakon je poput antene koja hvata najslabije frekvencije društva. On je često pozvan da dade glas onima kojima je oduzeta riječ, koji su svedeni na šutnju. Stoga đakonska služba može postati neugodna i dosadna, jer svjetskom kriteriju nisu privlačni siromašni, bolesni i marginalizirani ljudi.”

Kardinal Bozanić homiliju je zaključio spominjući mnoštvo ljudi koje stoje iz svakoga kandidata, koji su ih dopratili na ovo slavlje. “Svi danas molimo da Bog koji je u vama započeo dobro djelo, da ga i dovrši.”

Sveti red đakonata primili su: Za Zagrebačku nadbiskupiju:

Krunoslav HIKEC, Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica

Petar TISAJ, Župa sv. Nikole Tavelića, Zagreb – Kustošija

Domagoj TOPIĆ, Župa Svih Svetih, Sesvete

Sebastijan VALJAVEC, Župa sv. Mihaela arkanđela, Mihovljan

Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda:

fra Ivica BERIŠIĆ, OFM, Župa sv. Mihaela arkanđela, Zagreb – Dubrava

fra Marijan LIGENZA, OFM, Župa Uzašašća Isusova, Ruševo

fra Ivan MAJIĆ, OFM, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kaštel Lukšić

Za Hrvatsku franjevačku provinciju Presvetoga Otkupitelja:

fra Josip Jurić ŠOLTO, OFM, Svetište i župa Gospe Sinjske, Sinj-Glavice

Za Hrvatsku delegaturu Družbe misionara Krvi Kristove:

br. Karlo Mario PETROVIĆ, CPPS, Župa Gospe Snježne, Selci Đakovački

br. Ivan RALJUŠIĆ, CPPS, Župa sv. Nikole biskupa, Pleternica

Za Hrvatsku salezijansku provinciju svetog Ivana Bosca:

Marko MAJIĆ-MAZUL, SDB, Župa bl. Alojzija Stepinca, Zadar

Danijel NEJAŠMIĆ, SDB, Župa sv. Ivana Krstitelja, Split

Na misnom slavlju koncelebrirali su generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, biskupski vikar za pastoral i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač, redovnički provincijali, odgajatelji i duhovnici zagrebačke Bogoslovije te brojni svećenici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Preuzeto hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It