DUBROVAČKI BISKUP GLASNOVIĆ ZA ĐAKONA ZAREDIO KAPUCINA FRA MIŠU BISKUPA

U Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku u subotu, 8. listopada dubrovački biskup Roko Glasnović zaredio je za đakona kapucina fra Miša Biskupa. Na misi su koncelebrirali kapucinski provincijal fra Jure Šimić, gvardijan kapucinskog samostana fra Tomo Ivanko, rektor svetišta fra Miljenko Vrabec, bivši i sadašnji župnici župe sv. Mihajla-Lapad don Željko Kovačević i don Robert Ćibarić te drugi svećenici. Uz članove obitelji iz koje je ređenik potekao na slavlju njegovog đakonskog ređenja sudjelovali su i žarkom molitvom ga podržali prijatelji, redovnice te vjernici koji se okupljaju u ovom svetištu i kojima je posebna radost bila što se njihov Mišo, koji je uz ovo dubrovačko svetište rastao i stasao, sada u njemu redi.

Već na početku propovijedi biskup se našalio sveprisutnom igrom riječi kako na ovaj dan ‘biskup redi Biskupa’. Taj drugi ‘Biskup’ je prezime ređenika fra Miša.

Mons. Glasnović je naglasio poruku misnih čitanja primijetivši kako se u njima desetak puta spominje riječ služiti i poslužitelj. Govoreći o služenju kazao je: „Tko želi imati moć treba samog sebe onemoćati, tko želi biti velik mora postati malen, što je veća zgrada potreban je dublji temelj, što je veća služba treba i veća poniznost. Uz vjeru, nadu i ljubav, poniznost je kraljica kreposti.“

Dubrovački biskup je također govorio o značenju đakonata u Crkvi. Đakon je liturgijski službenik, ali i osoba koja se skrbi o siromasima. „Molili smo i molit ćemo za tebe da budeš pun Duha i mudrosti“, poručio je ređeniku.

Okupljenima se na kraju mise riječima zahvale obratio provincijal Šimić zahvaljujući Bogu na ovom danu i đakonskom ređenju njihovog subrata koji bi se sljedeće godine trebao rediti za svećenika, a đakonski praktikum će obavljati u samostanskoj zajednici sv. Mihaela u Zagrebu. Spomenuo je i kako su dan ranije kapucini primili dvojicu mladića u kandidaturu, a oni će u narednom periodu boraviti u svetištu. Pozvao je sve na molitvu za duhovna zvanja.

Liturgijsko pjevanje na misi s obredom đakonskog ređenja predvodio je Mješoviti zbor svetišta uz pratnju Mislava Ćimića.

Fra Mišo Biskup je rođen 3. listopada 1978. godine u Dubrovniku. U Zagrebu je završio studij teologije 2014. godine. Nakon završetka studija teologije kroz sljedećih nekoliko godina u svom traženju u odgovoru na Božji poziv fra Mišo je u domovini obavljao različite poslove, a također i u svijetu kao pomorac. No, uvijek se vraćao u Dubrovnik, u Svetište Gospe od Milosrđa, gdje je odrastao i ministrirao kao dječak, i u molitvi predavao zagovoru blažene Djevice Marije i konačno se odlučio uči u kapucinski red.

U novicijat Manje braće kapucina stupio je u Italiji 2018. godine. Nakon početne formacije, novicijata i boravka među kapucinima u Milanu i Zagrebu na poziv fra Ivice Vrbića, misionara u kapucinskoj misiji Minero-Santa Cruz u Boliviji, sudjelovao je u životu i radu te misije kroz godinu dana. Po povratku i nakon duhovne pripreme položio je 17. rujna 2022. godine u Dubrovniku svečane redovničke zavjete.

Preuzeto s hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It