KRIŽEVAC

Na brdu Šipovac iznad Međugorja (520 m), danas poznato kao brdo Križevac župljani su izgradili križ davne 1934. godine predvođeni tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom. To je je zavjetni križ za  spomen na 1900. obljetnicu Muke i Smrti Gospodina našega, Isusa Krista. Ideja i odluka da se izgradi križ donijeta je nakon Božića 1933. godine, radovi su trajali nekih mjesec dana, a voditelj tih radova bio je Ante Vasilj – Redžo. Župljani su s ponosom i s ljubavlju pristupali izgradnji križa noseći sav potreban materijal (pržina, cement željezo, drvo, voda) na vlastitim leđima ili uz pomoć konja. 

Tako su podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ. U sredinu Križa stavljene su moći Križa Isusova iz Rima. Riječi urezane u betonskom križu u srci­ma nose svi oni milijuni hodočasnika:


IHS/ ISUSU KRISTU/ OTKUPITELJU
LJUDSKOGA RODA/ U ZNAK SVOJE
VJERE, LJUBAVI/ I NADE/ PODIGOŠE/
BERNARDIN/ SMOLJAN/ ŽUPNIK/
I ŽUPA/ MEĐUGORJE/ OD/
SVAKOGA ZLA/ OSLOBODI/ SVE NAS/ ISUSE!

Križ je blagoslovljen svečanom sv. Misom petak 16. ožujka 1934. godine. Tom svečanom danu prisustovali su brojni svećenici, župljani župe Međugorje kao i okolnih župa, te je tada brdo Šipovac preimenovano u brdo Križevac.  Od tada se slavi sv. Misa na Križevcu u prvu nedjelju nakon Male Gospe, u čast blagdana Uzvišenja Svetog Križa.

Prema svjedočanstvu vidjelaca, u poruci od 30. kolovoza 1984. Gospa je rekla: «I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili.»

S početkom Gospinih ukazanja, na Križevcu se počeo moliti Križni put. Postaje su u početku bile označene drvenim križevima, a 1988. godine su bili postavljeni brončani reljefi (djelo prof. Carmela Puzzola). Postaje su stigle u Međugorje u jesen 1987.god a postavljene na Križevcu u ožujku 1988.god. Na svakome od njih (osim u Getsemanskom vrtu) nalazi se Gospa.

Na samom kraju Križnog puta na Križevcu (točnije između 13. i 14. postaje)  nalazi se i mjesto preminuća fra Slavka Barbarića. Čovjeka koji je svojim primjerom i djelom činio ono što Gospa traži nas, neizbrisiv je trag ostavio u Međugorju i svojim djelovanjem obilježio je vrijeme prvih godina Gospinih ukazanja kroz potpuno predanje.

Ostavite komentar

Pin It