CRKVA SV: JAKOVA APOSTOLA STARIJEG – ŽUPA MEĐUGORJE

Crkva svetog Jakova je katolička župna crkva hodočasničkog mjesta Međugorja i općine Čitluk u Bosni i Hercegovini. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Međutim, zbog nestabilnih temelja i trusnog tla na kojima je bila sagrađena Crkva sv. Jakova, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati i počele su se pojavljivati pukotine te je cijelo zdanje krenulo tonuti. Pa su župljani odmah po završetku Prvog svjetskog rata počeli razmišljati o gradnji nove crkve. Gradnja nove crkve trajala je započela je 1934. godine. Do početka II. Svjetskog rata izgradilo se 2,5 m visine zidova i nakon toga radovi na izgradnji crkve su stali do 60-tih godina. Izgradnja  crkve kakvu danas svi poznajemo završena je 19. siječnja 1969., to je i dan kada je crkva i blagoslovljena. Potpuno uređena i završena crkva je bila 1980. godine.

Nacrt za međugorsku župnu crkvu koja je svima draga besplatno je napravio poznati zagrebački arhitekt Stjepan Podhorsky, te ju je on sam kako je poznato nazvao „bazilikom“.

Dva tornja crkve imaju kvadratni tlocrt i završavaju krovovima u obliku šatora. Između tornjeva nalazi se ulaz s trojim vratima, a u timpanu iznad središnjeg ulaza nalazi se reljef s prikazom sv. Jakova. Izgled crkve se temelji na klasičnoj bazilici. Lađa je podijeljena na sedam svodova, koji su iznutra podijeljeni gredama i pilastrima, pri čemu je sedmi svod odvojen prema polukružnoj apsidi okruglim trijumfalnim lukom. Za Veliku Gospu 1987. postavljeni su vitražni prozori na crkvi po nacrtu umjetnika Branimira Dorotića iz Samobora. Realizaciju je izvršila čuvena talijanska firma Domus Dei iz Rima. Na 28 ploha prozorskih površina veličine oko 64 m2 živopisno je oslikao biblijske i suvremene motive. Na desnoj strani vitraji prikazuju događaje iz Gospinog života a na lijevoj strani vitraji prikazuju najvažnije Gospine poruke u Međugorju. Novi je Križni put, rad talijanskog umjetnika Carmela Puzzola postavljen u crkvi na Veliki petak, 13. travnja 1990.g.
U lipnju 1988. probijena su na sporednim crkvenim lađama još četvora vrata pored postojećih trojih vrata na pročelju crkve.

Ograđeni park uređen na kružnom toku s istočne strane svetišta podsjeća na mjesto gdje se nalazila stara župna crkva.

Ostavite komentar

Pin It