VIDIOCI

Vicka Ivanković – Mijatović

Vicka je rođena 3. rujna 1964. godine u Bijakovićima, župa Međugorje. Ima svakodnevna ukazanja i sada. Gospa joj je povjerila devet tajni.
Vicka je udata, ima dvoje djece i živi u Krehin Gracu pokraj Međugorja. Molitvena nakana koju joj je Gospa povjerila: za bolesne. 

Marija Pavlović – Lunetti

Marija je rođena 1. travnja 1965. godine u Bijakovićima, župa Međugorje. Ima svakodnevna ukazanja i sada. Preko nje Gospa upućuje poruku župi i svijetu. Od 1. ožujka 1984. do 8. siječnja 1987. to je bilo svakog četvrtka, a od siječnja 1987. svakog 25. u mjesecu. Gospa joj je povjerila devet tajni. Marija je udata, ima četvoro djece, s obitelji živi u Italiji i u Bijakovićima. Molitvena nakana koju joj je Gospa povjerila: za duše u čistilištu.

Mirjana Dragićević – Soldo

Mirjana je rođena 18. ožujka 1965. godine u Sarajevu. Svakodnevna ukazanja imala je od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Tog dana, povjerivši joj desetu tajnu, Gospa joj je rekla da će tijekom cijelog života imati ukazanje jedanput godišnje – svakog 18. ožujka. Od 2. kolovoza 1987., prema njezinim riječima, svakog drugog u mjesecu čuje u sebi Gospin glas, te s njom moli za nevjernike. Katkada ju vidi. Mirjana je udata, ima dvoje djece, s obitelji živi u Bijakovićima. Molitvena nakana koju joj je Gospa povjerila: za nevjernike – one koji nisu upoznali ljubav Božju.

Ivanka Ivanković – Elez

Ivanka je rođena 21.lipnja 1966. godine u Bijakovićima, župa Međugorje. Prva je vidjela Gospu. Svakodnevna ukazanja imala je do 7. svibnja 1985. Tog dana, povjerivši joj desetu tajnu, Gospa joj je rekla da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput godišnje – na obljetnicu ukazanja 25. lipnja. Ivanka je udata, ima troje djece, s obitelji živi u Međugorju. Molitvena nakana koju joj je Gospa povjerila: za obitelji.

Ivan Dragićević

Ivan je  rođen 25. svibnja 1965. godine u Bijakovićima, župa Međugorje. Ima svakodnevna ukazanja i sada. Gospa mu je povjerila devet tajni. Ivan je oženjen, ima troje djece, s obitelji živi u SAD i u Bijakovići. Molitvena nakana koju mu je Gospa povjerila: za mlade i za svećenike.

Jakov Čolo

Jakov je rođen 6. ožujka 1971. godine u Sarajevu. Svakodnevna ukazanja imao je od 25. lipnja 1981. do 12. rujna 1998. Tog dana, povjerivši mu desetu tajnu, Gospa mu je rekla da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput godišnje, na Božić. Jakov je oženjen, ima troje djece, s obitelji živi u Bijakovićima. Molitvena nakana koju mu je Gospa povjerila: za bolesne.

1981. godine, kada su počela Gospina ukazanja, život župe se promijenio. Gospa je, naime, osim šestero vidjelaca, odabrala cijelu župu i hodočasnike za svoje svjedoke i suradnike. To je posebno očitovano u poruci koju im je uputila rekavši: «Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi.» (1. ožujka 1984.)

24. lipnja 1981. oko 18 sati šestoro mladih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, vidjeli su na brdu Crnica, nekoliko stotina metara iznad mjesta zvanog Podbrdo, mladu ženu s djetetom u naručju koja im je rukom davala znak da joj se približe. Iznenađeni i prestrašeni, nisu joj pristupili.

Sutradan u isto doba dana, 25.6.1981., četvoro od njih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković i Ivan Dragićević, osjetili su se snažno privučeni prema mjestu gdje su dan prije vidjeli Onu koju su prepoznali kao Gospu. Njima su se pridružili Marija Pavlović i Jakov Čolo. Skupina Međugorskih vidjelaca bila je oblikovana. S Gospom su molili i razgovarali. Zato se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Prema svjedočanstvu vidjelaca, od toga su dana imali svakodnevna ukazanja, zajedno ili odvojeno, gdje god se nalazili. Milka Pavlović i Ivan Ivanković Gospu više nikad nisu vidjeli.

Trećeg dana ukazanja, 26. lipnja 1981, Gospa je prvi puta pozvala na mir riječima: «Mir, mir, mir – i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!» Privučen ukazanjima i Gospinim pozivom, narod – najprije iz župe a potom i iz drugih mjesta, te iz svijeta – počeo se okupljati i moliti.

Odmah nakon početka ukazanja počeli su i progoni vidjelaca, njihovih roditelja i rodbine, župljana i svećenika, pa i hodočasnika. Vidioci su bili privođeni na policijska saslušanja i psihijatrijske preglede, ali je uvijek bilo utvrđeno da su zdravi. Isto su potvrdila i ispitivanja provedena kasnijih godina.

Tadašnji međugorski župnik fra Jozo Zovko mjesec i pol nakon prvog ukazanja bio je uhapšen i nevin osuđen po komunističkom sudu na tri i pol godine zatvora.

Fra Jozo Zovko i vidioci

Po jednodušnom svjedočanstvu vidjelaca, Gospa im daje poruke, da ih oni prenesu župi i svijetu. To su MIR, VJERA, OBRAĆENJE, MOLITVA I POST. Najprije treba da sami župljani i hodočasnici postanu svjedoci njezina ukazanja i njezinih poruka, kako bi se onda zajedno s vidiocima njoj pridružili u ostvarivanju plana obraćenja svijeta i njegova pomirenja s Bogom.

Fra Slavko Barbarić i vidioci

Potkraj 1982. godine, Gospa se kroz unutarnji govor (Locutio cordis) obratila dvjema desetogodišnjim djevojčicama, Jeleni i Marijani Vasilj, te od 1983. do 1987. godine putem njihove molitvene skupine davala upute molitvenom pokretu koji se stvorio od samog početka ukazanja.

Gospine poruke u Međugorju predstavljaju svojevrsnu školu mira, molitve i ljubavi.

Jelena i Mirjana Vasilj

Ostavite komentar

Pin It