Slavlje vječnih zavjeta u samostanu Kćeri Srca Isusova u Lasinji

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 4. veljače, u samostanskoj crkvi Kćeri Srca Isusova u Lasinji, svečano misno slavlje tijekom kojeg je vječne zavjete položila s. Marija Ružica od sv. Ivana Škevin, rodom iz Župe sv. Frane u Betini na otoku Murteru.

„Kada se dakle izabere taj put, čovjek neka se ne vraća, neka se ne okreće kada se zaorala nova brazda. Taj cjeloživotni izbor već je neki predokus vječnosti jer samo je Bogu zapravo vlastito da bude vjeran, da ustraje u ljubavi i ne odustaje od svog izbora. Čovjek je nestalno biće pa čas misli jedno, čas drugo, jednom želi ovako, drugi puta onako, te mijenja često svoje stavove. Upravo ta vjernost, kako u braku, tako i u duhovnom pozivu, znak je blizine Božje i njegove milosti koja djeluje u nama ljudima. Stoga se može reći i da su ovi zavjeti vječni, premda to neobično zvuči jer izgovaraju se i žive na zemlji, a ne na nebu, ali ako se ustraje u ovom izboru, takav život otvara vrata vječnosti“, istaknuo je biskup u homiliji.

Kada se dakle izabere taj put, čovjek neka se ne vraća, neka se ne okreće kada se zaorala nova brazda.

Govoreći o pozivu i odazivu, mons. Košić se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige Postanka.

„Bog govori Abrahamu: Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u zemlju koju ću ti pokazati. Mogli bismo se zapitati, zašto to Bog traži od svog sluge Abrahama?
Mi u Hrvatskoj, iz koje odlaze tisuće mladih ljudi već više godina, pozivamo naše zemljake da ostanu, da je kod kuće najljepše, da ne odlaze iz svoga zavičaja i doma očinskog. No, ovaj poziv bio je u Božjem planu koji je trebao promijeniti svijet. Abraham je u svojem zavičaju, u Uru Kaldejskom, bio okružen narodom koji je štovao više bogova, sam si pravio kumire i iskazivao im idolatriju, tj. klanjao se idolima. Abraham je slutio da to nije dobro, da nema više bogova. A Bog ga je htio sačuvati od tih loših utjecaja i htio je od njega stvoriti svoj narod koji će mu biti vjeran: velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te… I kaže pisac Knjige Postanka na kraju ovog odlomka: Abraham se zaputi kako mu je Gospodin rekao. Tako je Abraham postao uzor poslušnosti Bogu i, budući da mu je vjerovao, otac ili praotac vjere u jednoga Boga.

I naša s. Marija Ružica čula je da treba ostaviti svoj zavičaj i svoj dom i poći za Gospodinom. Ona taj poziv osjeća u svojoj duši. Bog ne govori glasno kako se možda nama učinilo kad smo slušali ovaj izvještaj o pozivu Abrahamovu. No, on govori, i po svojoj Riječi, ali i po našim bližnjima koji nas nekada suoče s nama neočekivanim zahtjevima i mogućnostima, te kad o tome razmišljamo možemo otkriti što je doista Božja volja za naš život“, rekao je biskup.

Foto: Stjepan Vego

Na kraju je zaželio s. Mariji Ružici da se ugleda u Gospodina koji je prvi vršio volju Božju do kraja, koji je ispunio sva blaženstva i ostvario sretni život savršenog čovjeka, kao i da se ugleda u Blaženu Djevicu Mariju koja je također prolazila sva ta iskustva i vjerno vjerovala te ostala uzor svima koji vjeruju.

„Neka Te ona zagovara, kao i blaženi Alojzije Stepinac i svi sveti! Neka za sve moli vaša utemeljiteljica bl. Marija od Isusa koja je duboko štovala Srce Isusovo i molila mu se zanosnim riječima: Zatvori me u svoje Srce i daj da pretrpim nešto za tvoju veću slavu i tvoju čistu ljubav! To neka bude i naša želja, trajno boraviti s Isusom, časteći ga i trpeći za njega. Ovi su dani prikladni za posvećenje Bogu jer slavimo Prikazanje Gospodinovo u hramu. Molimo da i nas Blažena Djevica Marija prikaže Gospodinu da budemo uvijek njemu na slavu i da naš život bude posvećen“, zaključio je biskup Košić.

Foto: Stjepan Vego

To neka bude i naša želja, trajno boraviti s Isusom, časteći ga i trpeći za njega.

Preuzeto s hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It