SVETAC DANA – SV. MARGARETA UGARSKA

Na današnji dan 1242. godine rođena je na Klisu u Dalmaciji sv. Margareta Ugarska, časna sestra Dominikanskog reda i znamenita svetica. Bila je kći kralja Bele IV., a rodila se na Klisu jer su se njeni roditelji ondje sklonili u bijegu pred Mongolima. Nakon mongolskog povlačenja vratio se Bela IV. u Ugarsku, a usput je 16. studenog iste 1242. godine dodijelio Gradecu kod Zagreba znamenitu Zlatnu bulu, proglasivši ga slobodnim kraljevskim gradom.

Sv. Margareta postala je redovnicom Dominikanskog reda, kojeg je sv. Dominik osnovao u Italiji ranije u tom istom stoljeću (13. stoljeće). Zanimljivo je da je sv. Margareta boravila u dominikanskom samostanu na jednom otoku usred Dunava, između Budima i Pešte. Taj se otok danas po njoj zove Margit-sziget (Margaretin otok).

Premda ju je njen otac Bela IV. pokušavao udati, sv. Margareta nije se dala, nego je ostala katoličkom redovnicom i djevicom do kraja života. Naime, u slučaju udaje kralj bi osigurao ukidanje njenih redovničkih zavjeta. Prema legendama o njenom životu, sv. Margareta je u samostanu na spomenutom otoku radila i najteže poslove, što je bio dokaz njene poniznosti unatoč kraljevskom podrijetlu.

Isticala se ustrajnom molitvom, strogom pokorom, ljubavlju prema euharistijskom otajstvu i Otkupiteljevoj muci te pobožnošću prema Duhu Svetome i Blaženoj Djevici Mariji.

U samostanu na otoku usred Dunava sv. Margareta živjela je sve do svoje smrti. Umrla je mlada, 18. siječnja 1271. godine, u dobi od samo 28 godina. Nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu, a prikupljeno je mnogo izvještaja o čudima koja su se dogodila nakon molitvi za njen zagovor.Blaženom ju je 1789. proglasio papa Pio VI, a svetom 1943. papa Pio XII. Katoličkom sveticom postala je i njena starija sestra – sv. Kunigunda – kao i njena tetka – znamenita sv. Elizabeta Ugarska (sestra kralja Bele IV.). Još jedna sestra sv. Margarete – bl. Jolanda – postala je blaženicom Katoličke Crkve. Na slikama se sv. Margaretu obično prikazuje u dominikanskom habitu, s bijelim ljiljanom i knjigom u ruci. Poznati most u Budimpešti – „Margit híd” (Margaretin most) – dobio je ime upravo po sv. Margareti.

Ostavite komentar

Pin It