Papa Franjo: Benedikte, neka tvoja radost bude potpuna

Na sprovodu Pape emeritusa, koji je predvodio papa Franjo, mnoštvo ljudi ispunilo je Trg svetoga Petra. Jednostavan obred u molitvenom ozračju, uz odmjereni pljesak pri dolasku lijesa u procesiji, na koji je stavljeno otvoreno Evanđelje. Evanđelje koje je, kako je Papa rekao u propovijedi, Ratzinger svjedočio tijekom života. „Povjerimo našega brata u Očeve ruke“

Kao crkvena zajednica, (…) želimo povjeriti našeg brata u Očeve ruke: neka te milosrdne ruke nađu gdje u njegovoj svjetiljci gori ulje evanđelja koje je širio i svjedočio tijekom svoga života

Rekao je to papa Franjo danas tijekom pogrebnih obreda na Trgu svetoga Petra, na koji je u 8 sati i 45 minuta, u procesiji donesen lijes s tijelom Pape emeritusa. Slika drvenoga lijesa na kojemu je položena Riječ Božja odmah podsjeća na sprovod Ivana Pavla II., koji je predvodio upravo, tada kardinal, Joseph Ratzinger.

Osobni tajnik Pape emeritusa mons. Georg  Gänswein i mons. Ravelli
Osobni tajnik Pape emeritusa mons. Georg Gänswein i mons. Ravelli

Papina propovijed

Na sprovodnoj je misi koncelebriralo oko 130 kardinala, 400 biskupa i gotovo 3700 svećenika. Propovijed je papa Franjo započeo posljednjim Isusovim riječima na križu: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj“, te se usredotočio na Kristov lik, upravo kao što je cijeli život Josepha Ratzingera bio usredotočen na Krista sve do posljednjih dana.

Pastir koji voli stado

»Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!« To su ruke opraštanja i suosjećanja, ozdravljenja i milosrđa, ruke pomazanja i blagoslova – rekao je Papa. To su i probodene ruke koje se pružaju i nikada se ne prestaju pružati, kako bismo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i da vjerujemo u nju. Sveti je Otac govorio o zahvalnoj predanosti služenju Gospodinu i njegovu narodu, koje proizlazi iz prihvaćanja potpuno besplatnoga dara, te o molitvenoj predanosti koja se oblikuje i tiho pročišćava između kušnji i proturječja s kojima se pastir mora suočiti te povjerljivoga poziva da pase svoje stado.

Poput Učitelja, nosi na svojim plećima teret posredovanja i napor pomazanja svog naroda, osobito u situacijama kad se dobro mora boriti da prevlada i kad je dostojanstvo naše braće i sestara ugroženo.

Polaganje Evanđelja na lijes Pape emeritusa
Polaganje Evanđelja na lijes Pape emeritusa

Bolan, ali postojan mir

Gospodin daruje duh krotkosti koji je kadar razumjeti, prihvatiti, nadati se i staviti sve na kocku, bez obzira na nerazumijevanja koja bi to moglo pobuditi – napomenuo je papa Franjo. Pâsti znači ljubiti, a ljubiti znači također biti spreman trpjeti. To je predanost podržana utjehom Duha, plodno svjedočenje onih koji, poput Marije, ostaju na mnogo načina podno križa, u onom bolnom, ali postojanom miru koji niti napada niti porobljuje.

Papa Franjo tijekom sprovodne mise
Papa Franjo tijekom sprovodne mise

Svjedok evanđelja

Čvrsto vezani uz posljednje Gospodinove riječi i uz svjedočanstvo koje je obilježilo njegov život, i mi, kao crkvena zajednica, želimo slijediti njegove stope i povjeriti našeg brata u Očeve ruke: neka te milosrdne ruke nađu gdje u njegovoj svjetiljci gori ulje evanđelja koje je širio i svjedočio tijekom svoga života – rekao je Sveti Otac. Potom je citirao Grgura Velikoga koji je na kraju Pastoralnog pravila, pozvao i potaknuo jednog prijatelja da mu pruži to duhovno društvo: „Usred oluja moga života tješi me pouzdanje da ćeš me ti, snagom svojih molitava, održati na površini i da ćeš mi, ako me teret mojih grijeha obori i ponizi, pomoći svojim zaslugama da se pridignem“.

To je svijest pastira da ne može sam nositi ono što, zapravo, sam nikada ne bi mogao podnijeti, te se, stoga, zna preporučiti molitvi i brizi narodu koji mu je povjeren

Papa Franjo: Zahvalni smo za njegovu mudrost i predanost
Papa Franjo: Zahvalni smo za njegovu mudrost i predanost

„Benedikte, vjerni Zaručnikov prijatelju“

Vjerni Božji narod je taj koji, sabran, prati i povjerava život onoga koji je bio njegov pastir. Poput žena na grobu o kojima čitamo u Evanđelju, ovdje smo s mirisom zahvalnosti i pomašću nade da mu, još jednom, iskažemo ljubav koja ne prestaje; želimo to učiniti s istim pomazanjem, mudrošću, tankoćutnošću i predanošću koje je on obilno razdavao godinama – rekao je papa Franjo te dodao – Želimo zajedno reći: “Oče, u tvoje ruke predajemo duh njegov”.

Benedikte, vjerni Zaručnikov prijatelju, neka tvoja radost bude potpuna kad konačno i zauvijek čuješ njegov glas!

Papa Franjo sabran u molitvi nad lijesom Pape emeritusa
Papa Franjo sabran u molitvi nad lijesom Pape emeritusa

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It