Opraštanje od Benedikta XVI.: Tisuće ljudi odaje počast u bazilici svetog Petra

Uoči sprovoda koji je predviđen za četvrtak, 5. siječnja, na Trgu svetog Petra, tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. počiva u vatikanskoj bazilici ispred glavnog oltara, gdje vjernici mogu odati posljednju počast i uputiti svoje molitve za pokoj duše blagopokojnog Josepha Ratzingera

Tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. prebačeno je u ponedjeljak ujutro, 2. siječnja, iz samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu u baziliku svetog Petra, gdje će biti izloženo tri dana kako bi vjernici imali priliku za molitvu i odavanje posljednje počasti Papi emeritusu.

Opraštanje od Benedikta XVI. u bazilici svetog Petra

Njegovo je tijelo obučeno u tradicionalnu crvenu liturgijsku odjeću s mitrom, ali bez palija – simbola jurisdikcije koji se obično ne koristi za umirovljenog prelata.

Tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. izloženo je u bazilici svetog Petra

Dugi redovi ispunjeni molitvom

Prije prenošenja u baziliku, bliski prijatelji i suradnici mogli su se zadržati kod njegova tijela u samostanu Mater Ecclesiae, gdje je Papa emeritus proveo posljednje godine svog života.

Jutros je kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik bazilike svetog Petra predvodio obred, koji je trajao od 7 sati i 15 minuta do 7 sati i 40 minuta, nakon prijenosa tijela Pape emeritusa iz samostana Mater Ecclesiae, koji je Joseph Ratzinger odabrao za svoj dom nakon odricanja od papinske službe 2013. godine.

Kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik bazilike svetog Petra predvodio obred na oltaru Bazilike

Potom se održala privatna ceremonija prije otvaranja bazilike za javnost na kojoj su prisustvovali predsjednik Talijanske Republike i premijerka talijanske Vlade, odajući počast preminulom Papi emeritusu.

Predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella odao počast preminulom papi emeritusu Benediktu XVI.

Dugačak red vjernika i drugih dobronamjernika već se stvorio u ponedjeljak rano ujutro prije nego li je Bazilika bila otvorena za javnost u 9 sati.

Tijelo će biti izloženo do srijede navečer. U ponedjeljak će Bazilika za vjernike biti otvorena od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati.

Trenutak snimljen u Bazilici u opraštanju vjernika od pape emeritusa

Posljednji ispraćaj

U četvrtak će papa Franjo postati prvi papa u modernoj povijesti koji će kao Papa predsjedati sprovodu svog prethodnika. Pogrebni obredi trebali bi se održati u četvrtak ujutro, 5. siječnja, na Trgu svetog Petra s početkom u 9 sati i 30 minuta. Na sprovodu se, kako je rekao Bruno Fratasi, rimski prefekt, očekuje prisustvo od 50 do 60 tisuća ljudi.

U skladu sa željama pokojnog Pape emeritusa, sprovod, popratni obredi i ceremonije bit će obilježeni istom jednostavnošću koja je karakterizirala život tog „poniznog sluge u vinogradu Gospodnjem“.

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It