PAPA FRANJO: BOG MOŽE KRIZU PRETVORITI U NOVI HORIZONT

U podnevnom nagovoru četvrte i posljednje nedjelje došašća, papa Franjo se osvrnuo na lik Josipa koji je znao odreći se svojih umirujućih sigurnosti, otvarajući se budućnosti koju treba otkriti: „Pouzdaje se, prihvaća, raspoloživ je, ne traži druga jamstva“

Papa Franjo je svoje razmišljanje u podnevnom nagovoru posvetio liku svetoga Josipa, čovjeka čiji su se snovi iznenada raspršili nakon „uznemirujućega otkrića“ da Marija čeka dijete koje nije njegovo.

Što je Josip osjećao? Zbunjenost, bol, izgubljenost, možda i nelagodu i razočaranje… Svijet se ruši na njega!

Josipova odluka

Prokazati Mariju za navodnu nevjeru ili potajno raskinuti zaruke ne ne izlažući ju sablazni?

Josip izabire ovo drugo: put milosrđa. Kad najednom, usred te krize, upravo dok je o svemu tomu razmišljao i prosuđivao, Bog zapali u njegovu srcu novo svjetlo: u snu mu naviješta da Marijino majčinstvo nije posljedica prevare, nego je djelo Duha Svetoga, a dijete koje će se roditi jest Spasitelj (usp. rr. 20-21). Marija će biti Mesijina majka, a on njegov čuvar. Kad se probudio, Josip shvaća da se najveći san svakog pobožnog Izraelca – biti Mesijin poočim – za njega ostvaruje na potpuno neočekivan način.

Pouzdati se, prihvatiti

Pred opravdanim očekivanjima budućega muža, pred planovima iz snova, Josip se – napomenuo je Papa – otvara novim horizontima.

Josip će se morati odreći svojih umirujućih sigurnosti, svojih savršenih planova, svojih legitimnih očekivanja i otvoriti se budućnosti koju treba otkriti. Pred Bogom, koji remeti planove i traži da mu se vjeruje, Josip odgovara s „dà“. Njegova je hrabrost herojska i ostvaruje se u tišini: pouzdaje se, prihvaća, stavlja se na raspolaganje, ne traži druga jamstva.

Ne prepuštati se negativnim osjećajima, prihvatiti životna iznenađenja

Božić može biti vrijeme – primijetio je Papa – u kojemu je želja za ostvarenjem snova na neki način još jača.

Možda žalimo za nekim razbijenim snovima i vidimo da se najbolja očekivanja često moraju suočavati s neočekivanim, uznemirujućim situacijama. Kad se to dogodi, Josip nam pokazuje put kojim nam je ići: ne smijemo podleći negativnim osjećajima, kao što su ljutnja i zatvorenost, to je pogrešan put! Potrebno je, naprotiv, prihvaćati iznenađenja života, pa i krize.

Temeljiti se na mjerilu milosrđa

Neka nam Djevica Marija pomogne živjeti u otvorenosti Božjim iznenađenjima! – rekao je Papa. Jer, Bog nas nadilazi i zna „izmisliti“ horizonte koji su beskrajno širi i ljepši od naših.

Kada smo u krizi, ne valja odlučivati na brzinu i instinktivno nego valja se staviti na rešeto, kao što je Josip učinio, valja o svemu dobro razmisliti i temeljiti se na osnovnom kriteriju: Božjem milosrđu.  Kad u krizi ne podlegnemo zatvorenosti, ljutnji i strahu, nego držimo vrata otvorena Bogu, On može djelovati. On je vrlo iskusan i vješt u tome da krize pretvori snove: dà, Bog otvara krize novim perspektivama, možda ne onako kako mi očekujemo, nego kako On zna.

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It