PAPINA ZABRINUTOST ZA JUŽNI SUDAN: MOLIMO ZA NACIONALNO POMIRENJE

Papa se u pozdravima nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja spomenuo zemlje koja će ga dočekati početkom veljače te izrazio zabrinutost zbog nasilja koje uznemiruje prije svega državu Gornji Nil, a zbog kojega se iseljavaju tisuće stanovnika

Zabrinut je papa Franjo zbog nasilja koje pogađa Južni Sudan, zemlju koja ga očekuje od 3. do 5. veljače, kada će biti u glavnom gradu Jubi zajedno s anglikanskim canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i pastorom Iainom Greenshieldsom, moderatorom Opće skupštine škotske Crkve. Bit će to dio putovanja u Afriku, u okviru kojega će također, od 31. siječnja do 5. veljače, posjetiti Kinshasu, glavni grad Demokratske Republike Kongo. Svoju je zabrinutost izrazio vjernicima, okupljenima na Trgu svetoga Petra.

Sa zabrinutošću pratim vijesti koje stižu iz Južnoga Sudana o nasilnim sukobima proteklih dana. Molimo Gospodina za mir i nacionalno pomirenje, da prestanu napadi i da se civili uvijek poštuju.

Izbori 2024. godine

Ta se zemlja od 2013., dvije godine nakon neovisnosti od Sudana, suočava s borbama između trupa lojalnih predsjedniku Salvi Kiiru i njegovoga zamjenika i protivnika Rieka Machara, bivšega vođe pobunjenika. Mirovni sporazum potpisan 2018. godine trenutno je na snazi, ali se vrlo sporo provodi. Dosadašnje procjene o ratu u Južnom Sudanu govore o oko 400.000 žrtava. Predsjednik Salva Kiir ponovno je kandidat vladajuće stranke za još jedan mandat na, više puta odgađanim, izborima, zakazanima za kraj 2024. godine. Drugi kandidati nisu službeno poznati, ali predviđa se da će se kandidirati Riek Machar.

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It