PAPA: SKLAPATI PRISTOJNE UGOVORE O RADU, A NE OD KOJIH SE GLADUJE

Rad prolazi razdobljem promjene koje valja pratiti i potrebno je boriti se protiv svih oblika ropstva i izrabljivanja. Istaknuo je to Papa govoreći članovima Kršćanskoga pokreta radnika, koje je danas primio u audijenciju. Potaknuo ih je da budu kvasac pravednosti i solidarnosti u talijanskom društvenom tkivu

Hvala vam za dòbro posijano ovih godina života – tim se riječima papa Franjo obratio članovima Kršćanskoga pokreta radnika s kojima se susreo u Vatikanu u okviru proslave 50 godina aktivnosti njihove organizacije, osnovane „pod blagoslovom“ pape Pavla Šestoga. Hvala vam – nastavio je papa Franjo – za predanost kojom ste se stavili u službu talijanskoga društva kroz aktivnosti formacije, klubova, pokroviteljstva, pozornosti prema svijetu rada u njegovim različitim vidicima, kao i u civilnoj službi.

Pročišćavanje i nova sjetva

Ta obljetnica, pedeset godina, može biti prigoda – napomenuo je Sveti Otac – da se pogleda vlastita povijest te nastavi ići u dva smjera: prema pročišćenju i prema novoj sjetvi.

Spremnost za obraćenje, dopustiti da se pročistimo, da promijenimo život, stil i tako dalje, znak je hrabrosti, snage, a ne slabosti; tvrdoglavost je znak slabosti. Riječ je o tomu da se prihvati novost Duha ne postavljajući prepreke: valja dopustiti mladima da nađu prostora, da se čuva i dijeli duh besplatnosti, da se ne izgubi inicijativa početaka dajući prednost umirujućim odlukama koje ne pomažu živjeti novosti vremena.

Čitati znakove vremena tragom Drugoga vatikanskog koncila

Papin je poticaj, dakle, da se ponovno otkrije onaj početni zanos, uz pogled na novosti vremena.

Koncil nas je potaknuo da čitamo znakove vremena – a prije svega dao nam je primjer – stoga, svjesni društvenih promjena, možete se upitati: kako danas biti vjerni službi radnika? Kako živjeti obvezu ekološkoga obraćenja i pomirenja? Kako animirati talijansko društvo na gospodarskom, političkom i radnom području, pridonoseći razlučivanju prema mjerilima cjelovite ekologije i bratstva?

Sijači nade u teškom vremenu

Riječ je, dakle, o tomu da gledamo naprijed, da se zauzmemo za novu sjetvu koja je još potrebnija u teškom i tmurnom vremenu koje proživljavamo zbog, najprije pandemije, a potom i rata. Zbog toga ste pozvani biti sijači nade posebno što se tiče svijeta rada – napomenuo je rimski biskup te istaknuo da je važno da se radniike i njihove probleme sasluša unutar kršćanske zajednice.

Naime, rad prolazi kroz razdoblje promjene koje valja pratiti. Društvene nejednakosti, oblici ropstva i iskorištavanja, siromaštvo obitelji zbog nedostatka posla ili zbog slabo plaćenoga rada, stvarnosti su koje se u našim crkvenim sredinama trebaju saslušati. To su, više-manje, oblici iskorištavanja; nazovimo ih njihovim imenom… Potičem vas da vaš um i vaše srce budu otvoreni prema radnicima, ponajviše ako su siromašni i bespomoćni; da dadete glas onima koji ga nemaju; da se ne brinete toliko o svojim članovima, nego da budete kvasac u društvenom tkivu zemlje, kvasac pravednosti i solidarnosti.

Obnova dolazi odozdo

Papa Franjo je, osim toga, preporučio posebnu pozornost prema radu žena i mladih ljudi. To je rad za koji – kako je rekao – valja sklapati dostojanstvene ugovore, a ne one uz koje se gladuje, koji će također omogućiti vrijeme i prostor za odmor uz obitelj. Primijetio je također da se pokret poziva na socijalni nauk Crkve u čijem su središtu načela solidarnosti i supsidijarnosti, te podsjetio da su obitelji, zadruge, poduzeća i udruge, živo tkivo društva. Kao što stoji u enciklici Fratelli tutti, brojne udruge i organizacije civilnoga društva pomažu nadoknaditi slabosti međunarodne zajednice.

Treći svjetski rat koji je u tijeku čini nas svjesnima da obnova dolazi odozdo, gdje se odnosi žive u solidarnosti i povjerenju. Nemojmo dopustiti da nam se oduzme hrabrost novih početaka pomirenja i bratstva.

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It