KARDINAL AMBONGO: KOLIKO ĆE JOŠ TRAJATI OVO UBIJANJE U DR KONGU?

Kongoanski kardinal Fridolin Ambongo Besungu govorio je za vatikanske medije o nasilju koje je u tijeku u DR Kongu, neuspjehu međunarodne zajednice da ga spriječi i nadolazećem posjetu pape Franje

Posljednjih dana došlo je do novog izbijanja nasilja u istočnom dijelu DR Kongo. Nadbiskup Kinshase, kardinal Fridolin Ambongo Besungu, nedavno je boravio u Vatikanu na sastanku Vijeća kardinala (također poznatom kao C-6) te govorio za vatikanske medije o situaciji u njegovoj zemlji. Ostale teme razgovora bile su vezane uz neuspjeh međunarodne zajednice da pomogne u zaustavljanju nasilja, napore kongoanskih biskupa u korist nacionalnog jedinstva i nadolazeći posjet pape Franje.

Povijest nasilja

Kardinal je istaknuo kako su nedavni napadi samo najnovija epizoda u dugoj povijesti sukoba na istoku zemlje, koji traju gotovo tri desetljeća. Dodao je da prema informacijama s kojima raspolaže, vlade Ruande i Ugande podupiru pobunjeničke skupine. Kardinal se osvrnuo i na pogoršanu situaciju na zapadu zemlje, što je, kako je rekao, pitanje „nedostatka države“.

„Tamo gdje nema države, postoje druge sile koje preuzimaju vlast. Razbojničke bande iskorištavaju nered da siju smrt i pustoš na tim prostorima“, te je nastavio postavljajući pitanje „koliko će još dugo trajati ovo ubijanje?“.

Kongoansko vojno osoblje prolazi pored oružarnice koju koriste pobunjenici M23
Kongoansko vojno osoblje prolazi pored oružarnice koju koriste pobunjenici M23

Neuspjeh međunarodne zajednice

Kardinal je iznio tužno opažanje kako je međunarodna zajednica sukrivac za situaciju na istoku zemlje, jer svi znaju što se događa, ali prave se da ne vide uz izostanak istinske podrške. Kritizirao je MONUSCO, mirovne snage Ujedinjenih naroda za stabilizaciju u DR Kongu, rekavši da su „nemoćne“ pred pobunjeničkom skupinom M23.

„MONUSCO je priznao da je nemoćan protiv M23 jer imaju sofisticiranije oružje“. Svi zajedno unutar Ujedinjenih naroda, a nemoćni protiv male skupine naoružanih ljudi. To je neshvatljivo“, istaknuo je kardinal Ambongo.

Mirovne snage Ujedinjenih naroda za stabilizaciju u DR Kongu (MONUSCO)
Mirovne snage Ujedinjenih naroda za stabilizaciju u DR Kongu (MONUSCO)

Biskupi Konga protiv podjela

Kardinal je govorio o opasnosti „balkanizacije“, podjeli države na manje države.

„Vjerujem da je nacija Konga u opasnosti“, rekao je. „S najnovijim izbijanjem sukoba na istoku, posebno s M23, mi (kongoanski biskupi) sada imamo jasno uvjerenje da postoje vanjske sile koje žele razbiti našu zemlju na male države“.

Napomenuo je da su, kao odgovor na tu opasnost, kongoanski biskupi nedavno objavili pismo pozivajući na nacionalno jedinstvo, koje je naišlo na ohrabrujući odgovor.

„Osobito sam sretan što mogu primijetiti da su prošle nedjelje u svim biskupijama u zemlji, u svim velikim gradovima, prosvjedovali ne samo katolici, nego i protestanti, te svi muškarci i žene dobre volje, koji su se odazvali na poziv biskupa“, istaknuo je, te dodao: „Nadamo se da će taj marš uroditi plodom i urazumiti ljude“.

Biskupi Konga
Biskupi Konga

Nadolazeći posjet pape Franje

Kardinal Ambongo razgovarao je o nadolazećem posjetu pape Franje kojem će biti od 31. siječnja do 3. veljače 2023. te napomenuo da će Papin posjet biti pastoralan.

„Papa dolazi kao pastir. On dolazi utješiti narod koji pati. To je prva svrha i to je prije svega ono što ljudi žele usred ovih patnji, usred ovih nedaća“, istaknuo je kardinal.

Dodao je kako se nada da bi posjet mogao poslužiti i kao dodatna motivacija za nacionalno pomirenje.

„Također se nadamo da će posjetom i snažnim Papinim riječima, odgovorni se udobrovoljiti, umjesto da nastave ratovati“.

Tijekom posjeta Papa će se, među ostalim, susresti i s mladima. To će biti osobito značajno jer u svim sukobima „mladi su ti koji su zavedeni, koji dobivaju oružje da idu i ubijaju druge“.

Na kraju je izrazio želju da mladi u DR Kongu čuju riječi Pape, njihovog pastira i da na taj način mogu razmišljati o vlastitoj budućnosti kao i budućnosti njihove zemlje.

Preuzeto s vaticannews.va

Ostavite komentar

Pin It