BLAGDAN GOSPE OD ČUDOTVORNE MEDALJICE

Blagoslovljen vam blagdan GOSPE od ČUDOTVORSNE MEDALJICE.

Dana 27. studenoga 1830. Blažena Djevica ukazala se svetoj Katarini Labouré u njezinom samostanu Kćeri milosrđa u Parizu, tražeći da se izlije medaljica prema uzorku koji je Gospa prikazala, i obećavajući da će svi koji budu nosili ovu medaljicu primiti veliku nagradu milosti.

Slavna i dramatična priča o obraćenju Alphonsea Ratisbonnea 1842. snažan je primjer kako Gospa drži svoja obećanja. Bio je Židov, čiji je stariji brat Theodor (dok je Alphonse još bio dijete) prešao na katoličku vjeru i postao svećenik. Alphonse je odrastao mrzeći Crkvu zbog razdora koji je tako izazvala u njegovoj obitelji. No kad mu je bilo dvadeset osam godina i putovao je Rimom, prihvatio je odvažnost jednog od svojih suputnika, koji je bio revni katolik, da oko vrata nosi Čudotvornu medaljicu i moli Memorare.

Blažena Djevica ukazala se Alphonseu i bez ijedne riječi mu dala razumjeti njegovu situaciju – svoje grijehe i ljepotu katoličke vjere. Njegovo obraćenje bilo je jednako brzo kao ono što je Gospa učinila u Meksiku preko svoje slike Guadalupe – Alphonse je odmah upoznao vjeru i želio krštenje. Alphonse je i sam postao katolički svećenik i osnovao vjerski red posvećen obraćenju Židova.

O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!

ČUDOTVORNA MEDALJICA

Godine 1830. Blažena se Majka ukazala tri puta u matičnoj kući sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u ulici de Bac u Parizu. Ona se očitovala poniznoj postulantici sestri (sada svetoj) Katarini Labouré. Sveta Katarina imala je nekoliko viđenja Blažene Djevice Marije. Prvi put je bilo u noći između 18. i 19. srpnja 1830. u samostanu, u Parizu. To je povjerila ispovjedniku, ali nije joj vjerovao. Ponovno je imala ukazanje 27. studenog iste godine.

Blažena Djevica Marija poručila joj je: “Daj napraviti medalju s prizorom koji vidiš; sve osobe koje ju budu nosile, primit će velike milosti. Obilne će milosti biti za osobe koje ju budu nosile s pouzdanjem.”

Ispovjednik joj i dalje nije vjerovao. Gospa joj se ukazala treći put u prosincu 1830. i rekla kako će doći dan kad će sve biti uređeno kako Ona želi. Prva medaljica iskovana je uz dopuštenje pariškoga nadbiskupa 1832.

Evo kako je svetica opisala susret kada joj je otkrivena medaljica Bezgrješnog začeća:

“Oko Blažene Djevice formirao se ovalni okvir. Unutar je slovima bilo napisano: ‘O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo’… U tom trenutku izgledalo je da se slika okrenula, a ja sam ugledao poleđinu medalje; veliko M nadvišeno prečkom i križem; ispod slova M bila su srca Isusa i Marije, ona okrunjena trnjem, drugi proboden mačem. Dvanaest zvijezda okruživalo je cijelu. Tada mi je glas rekao; Neka se iskuje medalja po ovom modelu. Svi oni koji ga budu nosili dobit će velike milosti; trebaju ga nositi oko vrata. Milosti će biti u izobilju za one koji ga nose s povjerenjem.'”

Prednja strana medaljice predstavlja Presvetu Mariju kako stoji na zemlji, nogom zgnječi glavu zmije, a ruke raširene u gesti majčinske samilosti prema svima koji od nje traže pomoć. Molitva odražava Njezin naslov kao Bezgrešno začeće koji je nepogrešivo definirao dvadeset i četiri godine kasnije, 8. prosinca 1854., časni papa Pio IX. u svojoj enciklici Ineffabilis Deus. Zrake svjetla iz njezinih ruku simboliziraju milosti koje ona žarko želi podariti onima koji nose njezinu medaljicu i mole joj se.

U roku od dvije godine, nakon odobrenja pariškog nadbiskupa, prve medalje su izrađene i distribuirane u Francuskoj. Blagoslovi su odmah počeli pljuštati na one koji su je nosili i ubrzo je postala poznata kao ‘Čudotvorna medalja’. U samo nekoliko godina podijeljeni su milijuni. Nijedan crkveni sakramental nije toliko utjecao na Crkvu otkad je krunica porazila Albižane i Turke. Doslovno čini čuda i čini se da je specijalizirana za nemoguće, obraćenje okorjelih grešnika, skrb za beznadno bolesne. Uz iznimku Svetog križa, niti jedan drugi kršćanski simbol nikada nije bio tako široko umnožen, niti je ikada bio instrument toliko čudesnih rezultata.

Milosti dane onima koji ih traže

Gospa je rekla svetoj Katarini: „Dođi do podnožja oltara… Tamo će milosti biti izlivene na sve, velike i male, koji ih traže. Milosti će posebno biti izlivene na one koji ih traže.”

Neke od milosti koje je Sveta Katarina predložila da bi ljudi trebali tražiti od Boga uključivale su: Milost vedrog raspoloženja, milost prepoznavanja i prihvaćanja kušnji svakodnevnog života kao Božjih blagoslova; biti zadovoljan svojim stanjem u životu; razumjeti i cijeniti svetu misnu žrtvu i posebno ‘voljeti Boga onoliko koliko Gospa od mene želi’.

Sveta Katarina Labouré, povezanost s Majkom Božjom

Tijekom zvonjenje Angelusa 2. svibnja 1806. Njezina zemaljska majka umrla je kad je imala samo devet godina. Zabilježeno je da je zagrlila kip Majke Božje i rekla “Sada ćeš ti biti moja Majka!” i potaknuo životnu želju da vidi Gospu. Bila je to neprestana molba njezinih molitvi i bila je duboko uvjerena da će se ostvariti.

Sveti Vinko Paulski ju je posjetio u snu kad je imala osamnaest godina, a u red koji je on uspostavio ušla je 22. siječnja 1830. u dobi od dvadeset tri godine. Sveta Katarina smatrala je ukazanja u ispravnoj perspektivi, ne kao osobnu uslugu sebi (iako su u određenom smislu bila), već prije kao opću dobrobit za čovječanstvo. Samo je sebe smatrala “instrumentom” i natjerala je svog ispovjednika da obeća da će čuvati tajnu njezinog identiteta, tajnu koju je četrdeset godina čuvala čak i od svojih redovnika.

Sveta Katarina također je imala dar proricanja, a jedno od njezinih proročanstava koje se tek treba ostvariti odnosi se na veliki trijumf Naše Gospe: „Oh, kako će biti divno čuti, ‘Marija je Kraljica svemira…’ Bit će to vrijeme mira, radosti i dobre sreće koje će dugo trajati; Nosit će je kao zastavu i obići će svijet.”

Jednostavna i moćna s neba poslana molitva čudotvorne medaljice obično se izgovara tri puta zajedno: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.”

Ostavite komentar

Pin It