SVETAC DANA – SV. ANDRIJA DUNG – LAC I VIJETNAMSKI MUČENICI

Danas, 24. studenog, je spomendan svetog Andrije Dung-Laca i vijetnamskih mučenika.

Rođen 1795. u tonkinskom gradu Bac-Nihh u Sjevernom Vijetnamu, Tran An Dung bio je sin poganskih roditelja. U potrazi za poslom za sebe 1807. njegovi roditelji su se preselili u drevnu citadelu Hanoi. Ovdje je njihova dvanaestogodišnjeg sina čuvao kateheta i tri godine poučavao u katoličkoj vjeri. Kršten u Vinh-Triju, na krštenju je primio kršćansko ime Andrija (Anrê) te je nastavio učiti kineski i latinski i sam postao kateheta. Odabran je za daljnji studij teologije i zaređen za svećenika 15. ožujka 1823. godine.

Uzoran svećenik, Andrija je bio gorljiv i neumoran u propovijedanju, često je postio i svojim jednostavnim i moralnim životom mnoge je privukao vjeri. Kao dokaz ljubavi koju je njegova zajednica gajila prema njemu, 1835. godine, kada je bio zatvoren tijekom progona anamskog cara Minh-Manga, njegova je sloboda otkupljena isključivo donacijama njegovih župljana. Vijetnamski su kršćani u to vrijeme neizrecivo patili.

Počevši od 1832. Minh-Mang je protjerao sve strane misionare i naredio svim vijetnamskim kršćanima da pokažu svoje odricanje od katoličke vjere gaženjem raspela. Crkve su uništene; vjeronauk je bio zabranjen. Kršćani su žigosani na licu riječima ta dao (lažna vjera), a kršćanske obitelji i sela su izbrisani. Mnogi su izdržali ekstremna oskudica i teškoće; mnogo više ih je ubijeno zbog svoje vjernosti vjeri.

Kako bi izbjegao daljnji progon od strane vlasti, Andrija Dung promijenio je ime u Lac i preselio se u drugu regiju.

Dok je posjećivao kolegu svećenika, kako bi se ispovjedio, Dung-Lac je uhićen s ocem Peterom Thijem 10. studenoga 1839. U zamjenu za novčanu otkupninu plaćenu njihovim otmičarima, dvojica svećenika su oslobođena, ali je njihova sloboda bila kratkog vijeka. Nedugo zatim ponovno uhićeni, odvedeni su u Hanoi i teško mučeni. Odrubljene su im glave neposredno prije Božića 21. prosinca 1839. godine.

Svećenike, Andriju Dung-Laca i Petera Thija, proglasio je blaženima 27. svibnja 1900. papa Lav XIII. i činili su dio skupine vijetnamskih mučenika koji su toga dana zajedno proglašeni blaženima.

Druga skupina, svi dominikanci, proglašena je blaženom 20. svibnja 1906., a treća 2. svibnja 1909., obje od strane svetog pape Pija X. Četvrtu skupinu, koja je uključivala dva španjolska biskupa, beatificirao je 29. travnja 1951. papa Pio XII. Svih 117 mučenika kanonizirani su u Rimu 19. lipnja 1988. od strane svetog pape Ivana Pavla II.

Ovih 117 mučenika umrlo je tijekom nekoliko progona kršćana koji su zahvatili vijetnamski poluotok između 1625. i 1886. godine.

Približno 300.000 dalo je svoje živote za katoličku vjeru i mogu se očekivati ​​daljnje beatifikacije među njihovim slavnim redovima. Među 117 proglašenih svetima bilo je 96 vijetnamskih i 21 strani misionar.

Od vijetnamske skupine 37 svećenika i 59 laika, među kojima su bili katehete i trećoredci. Jedna od njih bila je žena, majka šestero djece. Od misionara 11 su bili Španjolci: 6 biskupa i 5 svećenika, svi dominikanci i 10 bili su Francuzi, 2 biskupa i 8 svećenika iz Société des Missions Etrangères u Parizu.

Mučenja koja su ovi mučenici podnijeli bila su među najgorima u povijesti kršćanskog mučeništva. Sredstva su uključivala odsijecanje udova zglob po zglob, paranje živih tijela užarenim kliještima i korištenje droga za porobljavanje umova žrtava.

Među 117 vijetnamskih mučenika, 76 ih je odrubljeno, 21 ugušeno, 6 živo spaljeno, 5 osakaćeno i 9 umrlo u zatvoru od posljedica mučenja.

***

Vijetnamski mučenici, svojom postojanošću i hrabrošću pomozite svim kršćanima koji se bore i sumnjaju na bilo koji način da ustraju u svojim zvanjima, da svaki dan pobijede u malim bitkama nad samim sobom, kako bi mogli uživati ​​u životu s Bogom i Njegovim svecima jednog dana u nebo.

Ostavite komentar

Pin It