GOSPA OD ZDRAVLJA

Godine 1630. Republika Venecija ustanovila je blagdan Svete Marije od Zdravlja, vjersko slavlje koje se svečano obilježavalo na cijelom teritoriju Serenissime sve do njezina pada. Blagdan se održava svake godine 21. studenoga, na dan Prikazanja Blažene Djevice Marije, a i danas se održava u Veneciji, u Trstu i u mnogim drugim gradovima i mjestima stare Republike, u Italiji, u Istri i Dalmaciji.

Kako bi svi ljudi koji su bili daleko od prijestolnice mogli slaviti svetkovinu, Serenissima je odlučila na svim područjima Republike izgraditi mala svetišta posvećena Svetoj Mariji od Zdravlja, kojih je i danas mnogo, čak iu manjim mjestima. Mnoga od ovih svetišta danas su, kao i u Veneciji, odredište hodočašća svakog 21. studenoga. U Veneciji hodočašće ima kao glavno odredište veličanstvenu baziliku Svete Marije od Zdravlja.

Porijeklo blagdana Svete Marije od Zdravlja

Između 1630. i 1631. val kuge snažno je pogodio cijelu sjevernu Italiju, ista epidemija koju je opisao Alessandro Manzoni u “Zaručnicima”, a Venecija nije bila pošteđena. Zaraza je u grad stigla nakon dolaska veleposlanika iz Mantove koje je njihov grad, već posebno pogođen epidemijom, poslao da zatraže pomoć Mletačkoj Republici. Epidemija je bila izuzetno žestoka: u nekoliko tjedana zahvatio je cijeli grad i ukupno je umrlo 47 000 ljudi.

U jeku epidemije, Vlada Republike odlučila je organizirati molitvenu procesiju Djevici Mariji u kojoj je tri dana i tri noći sudjelovalo sve preživjelo stanovništvo. Dužd se također svečano zavjetovao da će podići zavjetni hram, veličanstven i svečan, ako grad preživi bolest. Ubrzo nakon procesije, u studenom 1631., epidemija je zamrla. Vlada je potom odredila da se svake godine, u znak zahvalnosti, ponavlja procesija u čast svete Marije, tada zvane “Zdravlje”, i držeći se vjere uz zavjet, izgradnju velike bazilike, na području Dogane da Mar, počelo je.

Bazilika Svete Marije od Zdravlja

Baldassare Longhena projektirao je baziliku nadahnuvši se Palladijevim modelima; izgradnja je započela 1631. i završila, gotovo 50 godina kasnije, 1687. Bazilika je jedan od najboljih izraza venecijanske barokne arhitekture; karakteriziraju ga dvije kupole, jedna veća i jedna manja, postavljene jedna uz drugu s dva zvonika i osmerokutnom strukturom.

Danas je blagdan Gospe od Zdravlja

I danas, svakog 21. studenog, tisuće Mlečana i hodočasnika odlaze u baziliku Svete Marije od Zdravlja kako bi proslavili milost koju je Blažena Djevica Marija udijelila davne 1631. godine. Tog dana Bazilika Svete Marije od Zdravlja ostaje otvorena tijekom cijele dana, a mise se slave unutar svakih sat vremena, neprekidno od 6.00 do 22.00 sata.

Kako bi se štovateljima olakšalo hodočašće nekoliko dana prije blagdana, na Canalu Grande postavljen je privremeni željezni i drveni most na splavi, zvan zavjetni most.

Ostavite komentar

Pin It