SVETAC DANA – SV. MATILDA VON HACKEBORN

Sveta Matilda, rođena 1240. u Saskoj, bila je mlađa sestra slavne opatice Gertrude od Hackeborna. Toliko ju je privukao redovnički život u dobi od sedam godina, nakon posjeta svojoj sestri u samostanu Rodardsdoft, da je molila da joj se dopusti da uđe u tamošnju samostansku školu. Njezini darovi učinili su je da postigne veliki napredak iu kreposti i u učenju.

Deset godina kasnije, kada je njezina sestra prenijela samostan na imanje u Helfti koje su ponudila njihova braća, Matilda je otišla s njom. Već se isticala svojim vrlinama, a još kao vrlo mlada postala je vrijedna pomoćnica opatice Gertrude. Jedno od djece koja su u samostanskoj školi bila predana njezinoj brizi, bilo je petero dijete koje je kasnije postalo poznato kao sveta Gertruda Velika.

Sveta Matilada bila je nadarena prekrasnim glasom, te je cijeli život bila voditeljica zbora časnih sestara. Rečeno je da je božanska pohvala bila ključna tema njezina života, kao i njezine poznate knjige, Knjiga posebne milosti . Kad je u dobi od pedeset godina saznala da su dvije njezine časne sestre zapisale sve milosti i riječi svoje opatice, što je ona postala, uznemirila se, ali ju je Gospodin u viziji uvjerio da je sve to počinjeno. pisati Mojom voljom i nadahnućem, i stoga nemate razloga da se brinete oko toga. Dodao je da će širenje otkrivenja koje joj je dao potaknuti da mnogi porastu u Njegovoj ljubavi. Odmah je prihvatila Gospodinov poziv, a knjiga je nakon njezine smrti postala iznimno popularna u Italiji. Njegov utjecaj na Danteov Purgatorio pjesnikaje neporeciv, jer je opisala mjesto pročišćenja nakon smrti pod istim likom planine sa sedam terasa. Donna Matelda iz njegova Čistilišta, koja ga vodi u jednoj točki njegove vizije, je sveta Matilda koja predstavlja mističnu teologiju. Umrla je 1298. u samostanu Helfta.

Ostavite komentar

Pin It