PAPA SVEĆENICIMA: NEMOJTE BITI STROGI U ISPOVJEDAONICI

Nakon što im je predao tekst unaprijed pripremljenoga govora, papa Franjo se sudionicima tečaja za rektore i odgojitelje sjemeništā u Latinskoj Americi, koje je jučer primio u audijenciju, obratio spontano te istaknuo tri osobine svećenika: blizinu, nježnost i milosrđe

Blizina, jer žalosno je imati svećenike u vodstvu župe koji viču na sav glas ili koji ne znaju razgovarati. Nježnost, jer je ružno vidjeti svećenike koji nisu u stanju pomilovati dijete, poljubiti stariju osobu ili koji su „strogi“ prema onima koji dolaze moliti oprost u ispovijedi. I ponajviše molitva, jer svećenik koji ne moli završava na smetlištu. U govoru kojim im se obratio jučer, a koji je objavljen danas, papa Franjo je ocrtao lik dobrog svećenika, onoga koji je sposoban za blizinu, milosrđe i nježnost, te istaknuo također ograničenja, opasnosti i moguća iskušenja.

Sposobni za nježnost

Prva se Papina preporuka odnosi na ponašanje i na odnos prema ljudima.

Ne možemo imati svećenike u vodstvu župe koji viču na sav glas, koji sve opterećuju, koji jednostavno žive od tri ili četiri stvari i ne znaju razgovarati, ili su nesposobni pomilovati dijete, poljubiti stariju osobu ili jednostavno ne idu „gubiti vrijeme“ razgovarajući s bolesnima, što je za njih gubitak vremena. To nije dobro – istaknuo je Papa.

Razlučivanje u formaciji

Potom se posebno osvrnuo na formaciju, tu osjetljivu i slojevitu temu. U formaciju se može uvući napast krutosti, odnosno svi oni mladi ljudi koji dolaze s krutim shemama odgoja. Iza te krutosti krije se prava trulež – napomenuo je te istaknuo da je stoga, tijekom cijele formacije, važno dobro razlučivati o tomu kako pratiti mladiće. Ako odgojitelj nema sposobnost razlučivanja, trebao bi od biskupa tražiti da ga pošalje na neko drugo mjesto – primijetio je Papa.

Razlučivanje pretpostavlja tišinu, molitvu, pratnju, sposobnost trpljenja, kao i mogućnosi da nemamo spreman odgovor. Unaprijed pripremljeni odgovori mladima danas ne trebaju; trebamo ih pratiti; naravno, jasnom doktrinom, ali moramo ih pratiti u različitim situacijama – upozorio je rimski biskup.

Bliski s ljudima, milosrdni u ispovjedaonici

Potaknuvši i ovaj put na blizinu s ljudima, istaknuo je da to konkretno znači govoriti i djelovati u Božjem stilu. To treba biti zarazno; odnosno svećenik, sjemeništarac, treba biti blizu. Blizu kome? Kako? – upitao je Papa te kazao – Bog je blizu svojim milosrđem i nježnošću. Te tri stvari valja ostvariti u mladićima. Trebaju biti svećenici koji su dobri ljudi, milosrdni, ali nježno.

Papa, naime, – kako je rekao – trpi kada susretne ljude koji plaču jer su se išli ispovjediti, ali im je u ispovjedaonici svašta rečeno. Ako se osoba stidi, ne treba ju batinati. ‘Ne mogu te odriješiti, moram tražiti dopuštenje od biskupa…’ To se događa! – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Naš narod ne može biti u rukama kriminalaca! Svećenik koji se tako ponaša zločinac je. Sviđalo se to vama ili ne.

Na kraju je potaknuo sve svećenike da mole. Svećenik koji ne moli možda će izdržati do duboke starosti, ali u kanti za smeće, odnosno u prosječnosti. Ne mislim reći u grijehu nego u prosječnosti – istaknuo je papa Franjo.

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It