MOLITVA PRED KRIŽEM

Gospodine Isuse, u evanđelju si nam najavio svoj drugi dolazak  „Sin će čovječji doći kao dažd u Noine dane ili kao oganj s Neba u dane Lotove“,  iznenada i bez najave. Kada dođeš pokazati će se istinski na što se tko oslanja i kako je tko oblikovao svoj život. Ja želim bdjeti i biti spreman za taj dan. Želim se osloniti na Tebe i Tvoj Križ. Usmjeriti pogled prema Tebi, nevidljivome Bogu koji si mi se darovao po križu i koji si prisutan u svetim sakramentima. Želim se osloniti na Tvoju Riječ. Samo u Tebi i po Tvome Križu vidim život. Tvoj križ neka me vodi, čuva i uzvisi.

Klečeći pred Tvojim križem, pitam te Gospode, kako moliti? Od koga naučiti moliti? Gledam u Tebe i tražim odgovor. Na križu si razapet, izmučen i izrugan ali nisi zaboravio čovjeka. Pokazuješ mi primjer ustrajnosti i molitve. Daruješ mi Mariju za Majku i uzor. Ona je molila jednostavno i predano, otvorena srca i Njezinu molitvu Crkva moli svaku večer “Magnificat, Veliča duša moja Gospodina.” Crkva ponavlja Marijinu molitvu i uči od nje. I moja Te duša veliča Gospode i traži da pogledaš na moju neznatnost, na moju slabost, na moju grešnost. Molim Te, daruj mi ustrajnost kako bih predano slijedio Tebe koji si Put, Istina i Život.

Pozivaš me Gospode, odreći svega što posjedujem. Uzeti križ svoj i ići za Tobom. Ači što posjedujem i što je moje? Jedino što Ti mogu darovati Gospode jest moja molitva, moje srce koje je iskreno i otvoreno za Tvoj dar. Moja molitva je izraz čežnje za Tobom. Moj razgovor s Tobom, moj susret i zajedništvo s Tobom. Moja molitva pred križem izraz je ljubavi prema Tebi. Doživjeti ljepotu Tvoje Ljubavi i znati da se ta Ljubav daruje nešto je najljepše i najuzvišenije u životu. Ljubav nije dar za pojedine nego temeljni uvjet života za sve ljude. Tvoj križ dokaz je Tvoje neizmjerne Ljubavi za čovjeka. Tvoj križ dokaz je i temeljni uvjet po kojemu i ja imam život, po kojemu sam i ja pozvan na život, na svetost.

(fra Antonio Primorac, 11. studenoga 2022.)

Ostavite komentar

Pin It