MINISTAR VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA RH GRLIĆ RADMAN U VATIKANU

Prvog dana službenog posjeta Svetoj Stolici, 9. studenog, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u Vatikanu s papom Franjom i tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paulom Richardom Gallagherom. Razgovarali su o ratu u Ukrajini, ulasku Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu te o izborima u Bosni i Hercegovini.

Prvoga dana službenoga posjeta ministar Grlić Radman sudjelovao je na općoj audijenciji te je primljen kod pape Franje. U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, ministar je naveo kako je Svetom Ocu prenio pozdrave premijera Andreja Plenkovića te istaknuo očekivani susret u Vatikanu u prigodi dviju obljetnica: 70. godišnjice proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom (12. siječnja 1953.) te 25. obljetnice beatifikacije Alojzija Stepinca (3. listopada 1998.).

Tijekom susreta, na općoj audijenciji, papi Franji je uručeno drvo masline s otoka Brača i brevijar.

Susreti s tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama mons. Paulom Richardom Gallagherom odvijaju se gotovo na godišnjoj razini, kazao je ministar, te prilikom susreta 9. studenog potvrdili su „tradicionalne, snažne, povijesne, odlične odnose Hrvatske i Svete Stolice”. Tim se odnosima – kojima se ove godine obilježava 30. obljetnica – svjedoči stalno, oni su intenzivni, dinamični, ocijenio je ministar, dodajući: „Uvijek ćemo biti zahvalni Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske i na njezinoj snažnoj potpori pristupanju Hrvatske Europskoj uniji”.

Među ostalim, na susretu s tajnikom za odnose s državama bilo je razgovora o aktualnim vanjskopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, stanje u Europi te nadolazeći ulazak Hrvatske u schengenski prostor i u eurozonu. Glede Jugoistočne Europe, ministar Grlić Radman rekao je da se nadbiskup Gallagher zanimao za nedavne izbore u Bosni i Hercegovini. „Kazao sam kako su upravo odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta išle u smjeru stabilizacije Bosne i Hercegovine i jačanju institucija i same funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i naravno političke participacije diskriminiranog hrvatskog naroda”.

„Složili smo se kako je europska perspektiva potrebna za očuvanje stabilnosti na jugoistoku Europe, a poglavito za stabilnu, naravno i opet funkcionalnu, europski orijentiranu Bosnu i Hercegovinu”, naveo je ministar te istaknuo: „Duhovno vodstvo Svete Stolice sada je potrebnije nego ikada u svijetu punom opasnosti i punom izazova”.

Među ostalim, ministar Grlić Radman je zahvalio nadbiskupu Gallagheru na poticaju oko sklapanja ugovora o Hrvatskom Caritasu. „Naravno da će taj sporazum ojačati i dati još čvršći temelj svim humanitarnim i društvenim aktivnostima u Hrvatskoj, imajući na umu važnost kršćanskih vrijednosti i slijedeći načelo solidarnosti”.

U četvrtak, 10. studenog, ministar Grlić Radman susrest će se s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. Niz je područja suradnje u kojima Sveta Stolica kao subjekt međunarodnog prava i kao važan član međunarodne zajednice ima značajnu ulogu, rekao je Grlić Radman, dodajući kako je najvažnija uloga ona promicanja mira, poštovanja ljudskih prava i održivog svjetskog poretka.

„Tu je uloga Svete Stolice itekako važna i uvijek će biti važna jer Sveta Stolica ima snažnu moralnu dimenziju kada su upravo u pitanju vrijednosti, dakle kršćanske vrijednosti su kozmopolitske vrijednosti, i svakako držimo da je papa Franjo u tom smislu itekako veliki moralni autoritet u međunarodnoj zajednici”.

U izaslanstvu su također ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te saborska zastupnica Marijana Petir.

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It