DRUGI DAN POSJETA MINISTRA GRLIĆA RADMANA SVETOJ STOLICI

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman susreo se danas u Vatikanu s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, u sklopu dvodnevnog službenog posjeta Svetoj Stolici

Ove godine Hrvatska i Vatikan obilježile su 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, a današnji susret utvrdio je prijateljske odnose dviju država kroz partnerstvo i suradnju. Razgovor je uključivao razmišljanja u vezi s globalnom zaštitom vjerskih sloboda, , kao i aktualne vanjskopolitičke teme uključujući rat u Ukrajini i situaciju u jugoistočnoj Europi, stoji na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. „Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira“, rekao je ministar u razgovoru s državnim tajnikom. Dodao je da će RH nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno.

Razgovori u Državnom tajništvu

Uz susret s državnim tajnikom Parolinom, ministar Grlić Radman je tijekom drugog dana službenog posjeta Svetoj Stolici bio nazočan na svetoj misi za Domovinu i hrvatski narod u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Posjetio je i Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu, gdje se susreo s rektorom, velečasnim Markom Đurinom, svećenicima na studiju u Rimu te hrvatskom zajednicom.

Jučer, prvoga dana službenoga posjeta ministar Grlić Radman sudjelovao je na općoj audijenciji na kraju koje se susreo sa Svetim Ocem. Ministar je papi Franji prenio pozdrave hrvatskog premijera te istaknuo očekivani susret u Vatikanu u prigodi dviju obljetnica: 70. godišnjice proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom i 25. obljetnice beatifikacije Alojzija Stepinca.

Također, jučer je održan sastanak s tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom tijekom kojega su potvrđeni tradicionalni, snažni, povijesni i prijateljski odnosi između Hrvatske i Vatikana. Ministar vanjskih poslova dodao je da će Hrvatska uvijek biti zahvalna Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog pravnog priznanja Republike Hrvatske.

Među ostalim, na susretu s tajnikom za odnose s državama bilo je razgovora o aktualnim vanjsko-političkim temama kao što je rat u Ukrajini, stanje u Europi te nadolazeći ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i u Eurozonu. Glede Jugoistočne Europe, ministar Grlić Radman rekao je da se nadbiskup Gallagher zanimao za nedavne izbore u Bosni i Hercegovini – istaknuto je na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. 

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It