SVETAC DANA – SVETA ELIZABETA I SVETA ZAHARIJA

Crkva se danas spominje svete Elizabete i svetog Zaharije, roditelja Ivana Krstitelja.

Elizabeta i Zaharija nikada nisu prestali moliti da Bog blagoslovi njihov brak djetetom, iako se to činilo nemogućim dok su starili. Zaharija je bio svećenik u hramu u Jeruzalemu.

Jednog mu se dana ukaza anđeo Gabrijel i objavi da će Zaharija i Elizabeta dobiti sina. Gabriel mu je rekao da dijete nazove Ivan. Zaharija nije vjerovao Gabrijelu. Tražio je znak da su Gabrielove riječi istinite. Istog trenutka, Zaharija je postao nesposoban govoriti. Nije mogao ponovno govoriti sve dok se Ivan nije rodio, mnogo mjeseci kasnije. Zaharijine prve riječi bile su: “Blagoslovljen budi Gospodin!” (Luka 1:67).

Elizabeta je imala puno mlađu rođakinju, našu Blaženu Majku, Mariju. I Mariju je posjetio anđeo Gabrijel rekavši joj da je izabrana da bude majka Božjeg Sina. Gabrijel je rekao Mariji da Elizabeta također čeka dijete iako je bila jako stara. Marija je otputovala u brdoviti kraj gdje su živjeli Elizabeta i Zaharija. Marija je željela pomoći Elizabeti dok je čekala rođenje svog djeteta.

U trenutku kada je Marija stigla, Elizabeta je prepoznala blagoslov koji je Mariji dao Bog. Elizabeta je Mariju pozdravila riječima: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! (Luka 1:42). Ove riječi izgovaramo danas svaki put kad molimo Zdravo Marijo.

Kad se rodio Elizabetin sin, doveli su ga u hram na obrezivanje, a njezini prijatelji i susjedi vjerovali su da će dječak dobiti ime po ocu, no Zaharija je, još uvijek nesposoban govoriti, napisao na pločici da će se dijete zvati Ivan. Zatim je povratio svoj govor i slavio Gospodina za ispunjenje proročanstva.

Elizabetin i Zaharijin sin izrastao je u Ivana Krstitelja, Isusova rođaka. Elizabetu i Zahariju častimo kao svece. Njihovi nas životi uče da se uvijek pouzdajemo u Boga.

Ostavite komentar

Pin It