PAPA U BAHREINU: DRAGI MLADI, TREBAMO VAS!

Susrećući se s mladima u Bahreinu, Papa ih je posebno pozvao da šire “kulturu skrbi” te poželio da budu dobar kvasac za prijateljsko i solidarno društvo u vrijeme u kojemu buktaju sukobi i u kojemu postoji rizik da etničke, kulturne i vjerske razlike postanu problemi, a ne prilike za zajednički rast

Trećeg dana apostolskog boravka u Bahreinu, Sveti se Otac susreo s mladima u školi Presvetog Srca u Awaliju, te istaknuo da su nam potrebni njihova kreativnost, njihovi snovi i hrabrost, šarm i osmjesi, njihova radost koja nam pomaže da se oslobodimo ustajalih navika i načina gledanja na stvari.

Potaknuo je mlade da „nikada ne gube hrabrost i da žive punim plućima“. Nakon svjedočanstava troje mladih ljudi koji su govorili na početku susreta, papa Franjo je ponudio „tri mala poziva”, inzistirajući da ne govori kao učitelj, „već kao netko tko je zainteresiran da ih podrži i ohrabri“.

Kultura skrbi i sjeme bratstva

Sveti je Otac potaknuo mlade da „prihvate kulturu skrbi“, govoreći da „skrb znači razvijanje unutarnjeg stava empatije“ koja vodi brizi o drugim ljudima i njihovim interesima. Kultura skrbi, rekao je Papa, može biti „prekretnica“„protuotrov“ za suvremeni svijet, koji je često zatvoren u sebe. Da bi mogli brinuti za druge, napomenuo je Papa, prvo moraju brinuti o sebi, slušajući ritam svog srca; i razgovarajući s Bogom, dijeleći radosti i žalosti svakodnevice drugih.

Spominjući aktualnu svjetsku situaciju, istaknuo je da vjetrovi rata neće prestati puhati s tehnološkim napretkom. S tugom vidimo da u mnogim regijama napetosti i prijetnje rastu te ponekad izbijaju i u sukobe. Sveti Otac je istaknuo da se to događa jer ne radimo u skladu sa srcem, već dopuštamo da se udaljenosti među nama povećavaju. Kao posljedice toga etničke, kulturne, vjerske i druge razlike među nama postaju problemi i strahovi koji nas onda izoliraju i ne daju nam priliku za zajednički rast.

Papa Franjo rekao je mladima da ako prihvate kulturu skrbi, „učinit će da sjeme bratstva raste. I to je moj drugi poziv, da širimo bratstvo, dodao je te potaknuo mlade da budu graditelji budućnosti, jer samo u bratstvu naš će svijet imati budućnost.

Odlučni u donošenju odluka

Na kraju ih je pozvao da prihvate izazov donošenja odluka u životu. Donošenje dobrih odluka uključuje učenje kako odvagnuti opcije i odabrati pravi put, rekao je Papa te potaknuo mlade da uvijek potraže „dobre savjetnike“ u životu, prije negoli se obrate za savjet Internetu.

Crkva je s vama i treba svakoga od vas kako bismo se mogli obnoviti, istraživati nove putove, eksperimentirati s novim jezicima i postati radosniji i gostoljubiviji – istaknuo je rimski biskup te na kraju potaknuo mlade da nikada ne izgube hrabrost sanjati velike snove i živjeti život punim plućima! Usvojiti kulturu skrbi i širiti ju. Postanite prvaci bratstva. Suočite se sa životnim izazovima dopuštajući da vas vode Božja vjerna kreativnost i dobri savjetnici – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It