PAPA: NAŠEM SVIJETU, PUNOM SEBIČNOSTI, POTREBNO JE JEDINSTVO

Susrevši se s članovima Vijeća Unije malgaških svećenika, redovnika i redovnica koji su na poslanju u Rimu, Papa je istaknuo kako je u vremenu u kojemu je ugrožen mirni suživot među narodima, iskustvo posvećenja Kristu dokaz da se život može živjeti drugačije u svjetlu evanđelja

Plodnost misije ovisi i o jedinstvu koje valja njegovati sa subraćom i s biskupima. U mjesecu listopadu, posvećenom misijama, papa Franjo je, one koji su izabrali posvećeni život, uputio na bitan dio puta koji imaju prijeći kako bi naviještali evanđelje, a to je jedinstvo. Jedinstvo je svjedočanstvo koje ste pozvani donositi u naše društvo – istaknuo je rimski biskup susrevši se s čelnicima Vijeća Unije malgaških svećenika, redovnika i redovnica. Vaša današnja prisutnost, dok su vaši biskupi u pohodu ad limina, izraz je vašega molitvenog zajedništva s duhovnim hodom koji oni ostvaruju posjećujući grobove apostolā Petra i Pavla – napomenuo je Papa.

Život proživljen u svjetlu evanđelja

Jedinstvo se ne može odvojiti od zajedništva, od pomirenja. Našem je svijetu potrebno jedinstvo – dodao je Sveti Otac ponavljajući ono što je rekao na općoj audijenciji 25. rujna 2013. godine – ovo je doba u kojemu nam je svima potrebno jedinstvo, treba nam pomirenje, zajedništvo, a Crkva je dom zajedništva.

Danas smo u našim društvima, a nažalost katkada i u Crkvi, svjedoci traženja osobnih interesa i mnogo je ogovaranja; ogovaranje je na dnevnom redu – primijetio je Papa te potaknuo – molim vas, nemojte brbljati, nemojte ogovarati, govorite uvijek dobro jedni o drugima, jer ogovaranje je oružje razjedinjenosti. Takvo ponašanje i onaj „virus sebičnosti“, prijete mirnom suživotu među narodima, kao i među sinovima i kćerima iste zemlje. Suočeni s takvim stanjem, vaše je osobno i zajedničko iskustvo posvete Kristu dokaz da se život može živjeti drugačije u svjetlu evanđelja koje daje istinsku radost.

Trenutak na susretu pape Franje s malgaškim svećenicima, redovnicima i redovnicama
Trenutak na susretu pape Franje s malgaškim svećenicima, redovnicima i redovnicama

Velika duhovna obitelj

Papa Franjo je također potaknuo svećenike, redovnike i redovnice s Madagaskara da postanu znakovi nade za tu afričku zemlju. Potičem vas stoga da uvijek hodite zajedno te da svoju prisutnost u Rimu učinite dragocjenom prilikom koje će vam omogućiti obogatiti i obnoviti vašu vjeru na tragovima velikih likova svetaca i svetica koji su vam ovdje prethodili. Potičem vas da formirate veliku duhovnu obitelj, u kojoj se međusobno poštuje, voli i podupire. Tako ćete moći postati znakovi nade za svoje partikularne Crkve i za Madagaskar, koji od vas očekuju mnogo.

Na kraju je Sveti Otac svakoga od njih povjerio Djevici Mariji. Neka vam ona pomogne vjerno čuvati vaš identitet svećenikā, redovnikā i redovnicā usred promjena ovoga vremena. Neka vas zagovara kako biste bili uvijek otvoreni i velikodušni prema braći i sestrama, posebno onima koji prolaze kroz teškoće. Budite ujedinjeni, svi, sjedinjeni i sjedinjene s biskupima koji su pastiri – potaknuo ih je Papa.

Apostolsko putovanje na Madagaskar

Papa Franjo je posjetio Madagaskar 2019., u okviru apostolskoga putovanja u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, od 4. do 10. rujna te godine. Susrevši se s malgaškim biskupima u katedrali u Antananarivu, Papa je posebno istaknuo da je zaštita ljudske osobe dimenzija pastoralnoga zauzimanja. Da bismo bili pastiri po Božjem srcu, trebamo biti prvi u odluci naviještanja evanđelja siromasima – rekao je tada Sveti Otac.

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It