SVETAC DANA – SV. FRUMENCIJE

Sveti Frumencije je još bio dijete kada je njegov ujak, kršćanski filozof iz Tira u Feniciji, poveo njega i njegovog brata Edezija na putovanje u Etiopiju. Tijekom svog putovanja brod se usidrio u jednoj luci, a barbari te zemlje pobili su mačem svu posadu i putnike, osim dvoje djece.

Zbog njihove mladosti i ljepote odvedeni su kralju u Axumu, koji se, očaran duhovitošću i živahnošću dvojice dječaka, posebno pobrinuo za njihovo obrazovanje, a kasnije je Edezija učinio svojim peharnikom, a Frumencija, koji je bio mali stariji, njegov blagajnik i državni tajnik. Kralj im se na samrtnoj postelji zahvalio za njihovu službu i kao nagradu im dao slobodu.

Nakon njegove smrti kraljica ih je molila da ostanu na dvoru i pomažu joj u upravljanju državom dok mladi princ ne postane punoljetan; to su i učinili, koristeći svoj utjecaj za širenje kršćanstva. Kad je mladi kralj postao punoljetan, Edesius se želio vratiti u Tir, a Frumencije ga je pratio do Aleksandrije. Tamo je molio svetog Atanazija, njenog patrijarha, da pošalje biskupa u zemlju u kojoj su proveli mnogo godina; a patrijarh ga je, smatrajući ga najboljim mogućim kandidatom za tu službu, 328. godine posvetio za biskupa za Etiopljane.

Obučen ovim svetim likom, svojim je govorima i čudesima privukao veliki broj vjeri, a cijeli je narod sa svojim mladim kraljem prigrlio kršćanstvo, čime se ispunilo poznato proročanstvo Izaije, izrečeno 800 godina prije Krista. (Izaija 45:14) Sveti Frumencije nastavio je hraniti i braniti svoje stado sve dok vrhovni pastor nije htio da ga pozove kući i nagradi njegovu vjernost i trud, oko godine 383.

Možemo primijetiti da je datum 27. listopada ujedno i blagdan etiopskog kralja, svetog Elesbaana, koji je nakon pobjede nad Kristovim neprijateljima poslao svoju kraljevsku dijademu u Jeruzalem u vrijeme cara Justina i prigrlio monaški život. . Umro je 250 godina nakon svetog Frumencuja, 523. godine.

Ostavite komentar

Pin It