SVETAC DANA – SV. DEMETRIJE SRIJEMSKI

Današnji sveti zaštitnik je Demetrije (Dimitrije, Dmitar, Mitar) Srijemski, đakon i mučenik, čije je djelovanje vezano i uz naše krajeve. Rođen je oko 270. kao sin visokog vojnog časnika. Đakon sirmijskog biskupa mučenika Ireneja, za Dioklecijanova progonstva osuđen je na smrt, mučen i pogubljen na jednom od savskih mostova oko 304. zbog čuvanja svetih knjiga. Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu pogubljenja izvan zidina Sirmija bila mu je podignuta bazilika. Kad je hunski kralj Atila 441. razorio Sirmij, relikvije su mu prenesene u Solun, u kojem je postao domaći svetac, a njegova bazilika (V. stoljeće) sjedište štovanja za sav kršćanski Istok.

Prema predaji, Sveti Dimitrije je umro vrlo mlad, najvjerojatnije sa samo 26 godina. Najvjerojatniji tijek događaja sugerira da je njegov otvoreni način pokazivanja svoje kršćanske vjere naveo ljude da ga prijave Galeriju, rimskom caru. Ta je vjera, kao sina pobožne kršćanske obitelji, na kraju dovela mladog Demetrija do mučeničke smrti. Kad je Galerije otkrio da se Demetrije moli na javnim mjestima i drugima otvoreno pokazuje ljubav prema Isusu Kristu, naredio je da se mladića uhiti i zatvori u gradski zatvor. Tu je Dimitrije proveo posljednje dane svog života sa svojim voljenim prijateljem Nestorom, čiji je blagdan 27. listopada, samo dan nakon uspomene na Svetog Dimitrija. I Nestor i Demetrije umrli su nakon što je car Galerije naredio njihovo pogubljenje. Prvi mladi Solunjanin koji je ponudio svoju dušu Isusu bio je sveti Nestor; Sveti Dimitrije je samo nekoliko dana kasnije slijedio svog prijatelja kao mučenik. Vojnici su zatekli sveca Božjeg na molitvi i proboli ga kopljima. Njegova smrt, međutim, bila bi samo početak tradicije koja je gotovo 1700 godina kasnije još uvijek živa i cvjeta, a milijuni ljudi diljem svijeta nastavljaju slaviti i poštovati uspomenu na njega.

Njegov kult jako je raširen na Istoku, posebno u Grka i pravoslavnih Slavena, ali i u Hrvata. Po njemu je ime dobio i veliki hrvatski kralj Dmitar Zvonimir pa danas imendan slave i neki naši Zvonimiri i Zvonke. U srednjem vijeku bio je omiljeni zaštitnik vojnika, vitezova i križara. Sačuvano je 20 svečanih govora koje su o njemu izrekli visoki crkveni dostojanstvenici i veliki govornici. Antički Sirmium, u IV. stoljeću politička i crkvena metropola rimske Panonije, nazvan je 1180. po crkvi svetog Demetrija Civitas Sancti Demetrii, potom Dmitrovica pa Mitrovica i na kraju Srijemska (Sremska) Mitrovica. Stoga je sveti Demetrije zaštitnik Srijemske Mitrovice, grada, župe i srijemske biskupije. Zaštitnik je i Soluna, Beograda te mnogih drugih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem kršćanskog svijeta i u hrvatskim krajevima (Piškorevci kod Đakova-grkokatolici, Brodski Drenovac kod Pleternice, Trenkovo kod Velike, Zadar-Sveučilište, Gabrili-Konavle, Ravno-Oblat, pravoslavne crkve u Dalju, Malom Grđevcu, Bračevcima kod Đakova i Stupovači kod Kutine).

Ostavite komentar

Pin It