SVETAC DANA – SV. EDUARD ISPOVJEDNIK

Prije nego što je okrunjen za kralja Engleske, sveti Eduard Ispovjednik (1003.-1066.) proživio je veći dio života u egzilu. Sina Ethelreda “Nespremnog” i Emme od Normandije, dok je još bio dijete, majka ga je odvela u Normandiju s njegovim bratom Alfredom kako bi pobjegao od Danaca, koji su napadali Englesku (1013.). Tijekom svog progonstva, Eduard je razvio snažnu vjeru, u kombinaciji sa sposobnošću prihvaćanja patnje, i obećao je Bogu da će otići u Rim na hodočašće ako njegova obitelj uspije povratiti krunu. Ubrzo nakon smrti svog supruga, Emma se vratila u Englesku kako bi se udala za Danca Cnuta Velikog, koji je u međuvremenu zasjeo na prijestolje; Eduard i njegov brat ostali su u Normandiji, povjereni svom ujaku Rikardu II., i postali su vrlo bliski sa svojim rođakom Robertom I. Nakon što je postao vojvoda od Normandije.

Nakon niza peripetija, Eduard je 1041. pozvan u Englesku i sljedeće godine, nakon smrti svog polubrata Cnuta II., zasjeo je na prijestolje: njegova je vladavina trajala više od 23 godine i bila je uspješna. Nekoliko autora izvješćuje da je kralj Eduard bio velikodušan prema siromašnima, da je svaki dan pohađao misu i da se prema svakom od svojih slugu odnosio s poštovanjem. Godine 1045. oženio je Edith, kćer grofa Godwina, jednog od njegovih glavnih protivnika. Prema predaji, supružnici su živjeli u čistoći. Godwin je, međutim, nastavio potkopavati svoju moć, pa ga je Eduard protjerao; iako ga je kasnije, kako bi izbjegao građanski rat, vratio u grofovsku titulu.

U međuvremenu je kralj ukinuo porez za vojsku,da manje opterećuju narod, te je razbio englesku flotu, dok je sa šest lučkih gradova dogovorio opskrbu brodovima u slučaju vanjske agresije. Na normanskoj fronti osjećao se sigurnim zbog obiteljske veze i prijateljstva s Williamom Osvajačem, sinom Roberta I., dok je sukob između Danske i Norveške učinio da opasnost od vikinške invazije izgleda malo vjerojatno.

Kao kralj, Eduard nije zaboravio obećanje dano Bogu, koje je rekao svojim suradnicima; ali su mu savjetovali da ne poduzima tako dugo putovanje iz straha da bi u njegovoj odsutnosti neprijatelji iznutra mogli uništiti kraljevstvo, uzrokujući rat. Eduard je potom poslao veleposlanike u Rim da se posavjetuju s papom, koji mu je dopustio da promijeni svoje obećanje tako da novac ušteđen za putovanje da siromašnima i izgradi samostan posvećen svetom Petru. Tako je kralj identificirao mjesto uz Temzu gdje je neko vrijeme postojala crkva posvećena svetom Petru i mali benediktinski konak. Počeo je obnavljati kompleks i dodao veliku donaciju zemljišta oko njega.

Tako je nastala prva engleska romanička crkva, jezgra današnje gotičke Westminsterske opatije (anglikanske iz 16. stoljeća), tradicionalnog mjesta krunidbe i ukopa engleskih, a kasnije i britanskih kraljeva. Crkva je posvećena 28. prosinca 1065., tjedan dana prije Eduardove smrti. Kanonizirao ga je 1161. Aleksandar III. i nazvao”Ispovjednik”, naslov koji se tada davao svecima koji su umrli prirodnom smrću i, u njegovom slučaju, kako bi se razlikovao od svetog Edvarda Mučenika. Od 13. stoljeća njegove relikvije počivaju u Westminsterskoj opatiji.

Zaštitnik: kraljeva, teških brakova, rastavljenih supružnika; Engleska kraljevska obitelj (Sveti Eduard bio je svetac zaštitnik Engleske do 1415., naslijedio ga je Sveti Juraj).

Ostavite komentar

Pin It