SVETAC DANA – SV. PAPA IVAN XIII.

Iako je malo ljudi imalo tako veliki utjecaj na 20. stoljeće kao papa Ivan XXIII., on je izbjegavao svjetla reflektora koliko god je to bilo moguće. Doista, jedan je pisac primijetio da se njegova “običnost” čini jednom od njegovih najistaknutijih osobina..

Prvorođeni sin zemljoradničke obitelji u Sotto il Monteu, blizu Bergama u sjevernoj Italiji, Angelo Giuseppe Roncalli uvijek je bio ponosan na svoje prizemne korijene. U biskupijskom sjemeništu u Bergamu stupio je u Franjevački svjetovni red.

Nakon ređenja 1904. fra. Roncalli se vratio u Rim na studije kanonskog prava. Ubrzo je djelovao kao biskupov tajnik, predavač crkvene povijesti u sjemeništu i kao izdavač biskupijskog lista.

Njegova služba kao nosač nosila u talijanskoj vojsci tijekom Prvog svjetskog rata omogućila mu je da iz prve ruke upozna rat. Godine 1921. fr. Roncalli je u Italiji imenovan nacionalnim ravnateljem Društva za širenje vjere. Također je našao vremena predavati patristiku u sjemeništu u Vječnom gradu

Godine 1925. postaje papinski diplomat, služeći najprije u Bugarskoj, potom u Turskoj i konačno u Francuskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata dobro se upoznao s poglavarima pravoslavne crkve. Uz pomoć njemačkog veleposlanika u Turskoj, nadbiskup Roncalli pomogao je spasiti oko 24.000 Židova.

Imenovan kardinalom i postavljen za patrijarha Venecije 1953., konačno je postao rezidencijalni biskup. Mjesec dana prije nego što je ušao u 78. godinu, kardinal Roncalli izabran je za papu, uzevši ime Ivan po svom ocu i dvojici zaštitnika rimske katedrale, svetom Ivanu Lateranskom. Papa Ivan je svoj rad shvaćao vrlo ozbiljno, ali ne i sebe. Njegova duhovitost ubrzo je postala poslovična, a on se počeo sastajati s političkim i vjerskim vođama iz cijelog svijeta. Godine 1962. bio je duboko uključen u napore za rješavanje kubanske raketne krize.

Njegove najpoznatije enciklike bile su Majka i učiteljica (1961.) i Mir na zemlji (1963.). Papa Ivan XXIII. proširio je članstvo u Kardinalskom zboru i učinio ga internacionalnijim. U svom obraćanju na otvaranju Drugoga vatikanskog koncila kritizirao je “proroke propasti” koji “u ovim modernim vremenima ne vide ništa osim prevrtljivosti i propasti”. Papa Ivan XXIII. dao je ton Koncilu kada je rekao: “Crkva se uvijek suprotstavljala… zabludama. U današnje vrijeme, međutim, Kristova Zaručnica radije se služi lijekom milosrđa nego lijekom strogosti.”

Na samrtnoj postelji papa Ivan je rekao: “Nije da se evanđelje promijenilo; to je da smo ga počeli bolje razumijevati. Oni koji su živjeli koliko i ja… bili su u mogućnosti uspoređivati ​​različite kulture i tradicije i znati da je došao trenutak da razaznaju znakove vremena, da zgrabe priliku i da gledaju daleko naprijed.”

“Dobri papa Ivan” preminuo je 3. lipnja 1963. Sveti Ivan Pavao II proglasio ga je blaženim 2000., a papa Franjo svetim 2014. godine.

Ostavite komentar

Pin It