U MEĐUGORJU ZAPOČEO 14. MARIOLOŠKO – MARIJANSKI NACIONALNI KONGRES

U Međugorju je u petak, 7. listopada 2022. započeo je 14. Mariološko – marijanski nacionalni kongres na temu “Međugorje kao doprinos novoj evangalizaciji“, koji su organizirali Hrvatski mariološki institut Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Papinska međunarodna marijanska akademija I župa sv. Jakova Međugorje. Kongres je započeo ujutro u 9 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. (Žuta dvorana) uvodnim pozdravima i govorima i kratkim diskusijama između.

Nakon toga večernju svetu Misu s početkom u 18 sati predslavio je nadbiskup mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, u koncelebraciji s mons. Vladom Košićem, sisačkim biskupom i fra Zvonimirom Pavičićem, župnikom župe sv. Jakova u Međugorju i velikim brojem svećenika.

Cijelu homiliju mons. Alde Cavallija pročitajte u nastavku:

“Svi smo mi obični ljudi koji žive nekoliko godina na ovoj zemlji. Bog koji je Ljubav pogledao je našu bijedu i u svojoj velikoj Ljubavi htio ju je uzeti na sebe. Kako bi ostvario ovaj naum postao je jedan od nas. Izabrao je jedno neznatno selo, nikad citirano u Starom Zavjetu, na sjeveru Galileje, daleko od Jeruzalema, Nazaret. Izabrao je jednu Djevicu iz Nazareta, imenom Marija. Jednostavnu i čistu, koja je bila zaručena s mladićem koji se zvao Josip. „Našla si milost kod Boga“ kaže anđeo Mariji. Po milosti te Bog izabrao da postaneš Majkom Njegovog Sina. Po milosti si postala „milosti puna“. Po milosti ti je rekao „Ne boj se ničega.“ Po milosti je Duh Sveti sišao na tebe Djevicu i učinio te Majkom Božjeg Sina Isusa, našeg Spasitelja, našeg Otkupitelja. Sjeti se Bogu ništa nije nemoguće. Sjeti se Bogu ništa nije nemoguće. I ti si Marijo na ovu milost odgovorila vjerom u Boga „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj Riječi.“

Ovdje u Međugorju živimo u mjestu koje je bilo jednostavno i neznatno. Bog je po milosti izabrao ovo mjesto, kako bi dao svoju milost onome koji dođe odgovarajući vjerom na Gospodinov poziv. Ovdje u Međugorju u ime Gospodnje slavi se liturgija koja se slavi u svakoj župi. Euharistija, ispovijed, euharistijsko klanjanje, krunica, još se moleći posjećuju i Podbrdo i brdo Križevac. Sve se slavi s jednostavnošću i kvalitetom. Po milosti nas Bog ovdje istinski susreće i mi ga susrećemo i obraćamo se živeći i noseći ovu Božju milost u nama mi dajemo svoj doprinos novoj evangelizaciji. Želimo dati dobrodošlicu Međunarodnoj Pontifikalnoj Marijoskoj akademiji i zahvaliti se što ste odabrali ovo mjesto milosti kako bi slavili Internacionalni mariološki kongres. Dobrodošli! Bog Otac, izvor ljubavi blagoslovio ovaj kongres. Gospodin Isus, izvor milosti učinio ga živim i važnim. Duh Sveti svojim darovima učinio ga kreativnijim i djelotvornijim. U svemu pratila nas Djevica Marija kao što je činila s Isusom i apostolima. Amen.”

14. Mariološko – marijanski nacionalni kongres trajat će do nedjelje 9. listopada 2022., kada će svetu Misu u 11 sati predslaviti mons. Vlado Košić

Ostavite komentar

Pin It