LISTOPADSKA POBOŽNOST

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj – Kraljici sv. Krunice! U crkvama i obiteljima molitva krunice je izraz pobožnosti prema Majci Božjoj.

Mjesec listopad posvećen je pobožnosti krunice, molitvi koju je Blažena Djevica toliko preporučivala tijekom svojih ukazanja. Listopadska pobožnost nastala je povodom bitke kod Lepanta kada je, 1571. godine, Zapadu zaprijetila opasnost od turske najezde. Papa Pio V. uputio je poziv kršćanima da mole Krunicu. Kako svjedoče povijesni dokumenti, narod je velikodušno odgovorio na Papin poziv da se po njezinome zagovoru otkloni opasnost turske invazije. Papa je molitvi Krunice pripisao posredovanje Blažene Djevice u otklanjanju turske najezde. Pobožnost Krunice nastala je iz potrebe srca da razmišlja o otajstvima Kristova života.

Molitva ‘Zdravo Marijo’ popraćena otajstvima Krunice, zahtjev je srca, jer ponavljanje nije znak dosade, nego veselja i ništa ljepšega nema nego je moliti s Majkom, meditirajući s Marijom Otajstva Isusova života koja ona najbolje poznaje.

O ulozi Marije u otajstvu spasenja govori nam na dva mjesta Ivanovo evanđelje. Prvo – na svadbi u Kani, kad je Marija primijetila neugodnost zbog nestanka vina, posredovala je jer je znala da Bog želi našu suradnju, obrativši se poslužiteljima: “Što god vam rekne, učinite!” To je molitva povjerenja. Marija je Ona koja nas uči odnos s Bogom. Drugo – kad Isus u središte povijesti ljudske mržnje stavlja neizmjernu ljubav Božju, tj. u trenutku kada čin beskrajne ljubavi ulazi kao činjenica u ljudsku povijest, tada je Isus poručio Mariji: “Ženo, evo ti sina, evo ti kćeri. Ja Te darivam ljudima. Darivam te njima, da tvoje majčinstvo postane sredstvo moje ljubavi i da ih odgajaš u ljubavi, na način kako si je Ti živjela.“

Stoga, odlučimo se srcem za molitvu krunice i razmatranja Otajstava Isusova života. Odgovorimo i na poziv naše Gospe, Kraljice Mira u Međugorju. Molimo krunicu svaki dan. Molimo za svarne potrebe, osobne i drugih. U molitvi krunice sjetimo se i nerođene djece, svih onih u patnji, bolesti, teškoćama, svih zarobljenih u ovisnosti alkohola, droge, psovke, razvratnog života. Molimo za hrabrost i odvažnost onih koji je boje odgovoriti na Božji zov. Molimo za za ustrajnost i nepokolebivost onih koji su krenuli Njegovim putem te za poniznost i potpuno predanje onih koji žive posvećenim životom kao redovnici i svećenici Kristovi. Sjetimo se mladih obitelji, da budu u radosti otvorene životu, sustvaratelji Božje djece, malih svetaca. Molimo za današnje društvo i društvene situacije u domovini i svijetu, da se čuva dostojanstvo i pravo svakog čovjeka, suosjeća s onima koji nemaju, u razumnosti i poštenju raspolaže dobrima, brine za očuvanje prirode.

Hrabro i odlučno krenimo u molitvu Gospine krunice. Molimo redovito u obitelji, na putu, u slobodnim trenucima, čekajući, na poslu, radeći, na Brdu Ukazanja, Križevcu, Kapelici za Život, kod kipa Uskrslog Isusa, prisustvujmo večernjem molitevenom programu u Međugorju koji započinje molitvom svete krunice svaki dan u 17 sati, nakon toga slijedi sveta Mida s početkom u 18 sati.

Kao što nas i Gospa u Međugorju poziva molimo krunicu ustrajno,ponizno i s vjerom u srcu i pobjediti ćemo sve nedaće.

***

Draga djeco, pozivam vas da molite krunicu, i da vam krunica bude obveza koju ćete obavljati s radošću. Tako ćete shvatiti zašto sam ovako dugo s vama.

Ostavite komentar

Pin It