SUTRA SE MOŽE DOBITI POTPUNI OPROST OD GRIJEHA PO KARMELSKOM ŠKAPULARU

Svaki član škapularske bratovštine dionik je duhovnih dobara (sv. Mise, molitve i ostalih) cijelog karmelskog Reda. Uz škapular je također vezano i podjeljivanje oprosta. ”Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana, to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredovanje Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca.” (KKC 1471).

Svaki član, može, uz uobičajene uvjete, dobiti potpune oproste za sebe ili za svoje pokojne u slijedeće dane:

16. srpnja – na svetkovinu Gospe Karmelske,

20. srpnja – na blagdan sv. Ilije proroka,

1. listopada – na blagdan sv. Male Terezije,

15. listopada – na svetkovinu sv. Majke Terezije Avilske,

14. studenoga – na blagdan Svih Svetih Karmelskog Reda,

15. studenoga – na Dušni dan Karmelskog Reda,

14. prosinca – na svetkovinu sv. Ivana od Križa.

Na dan ulaska u bratovštinu

Uobičajeni uvjeti za primanje potpunog oprosta su: ispovjediti se, pričestiti, izmoliti Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Vjerovanje na nakanu Svetog oca.

Iz svega navedenog jasno je da škapular ne možemo promatrati samo pod vidom “posljednjih stvari” i subotnje povlastice, nego da cijeli naš život treba biti u znaku škapulara, odnosno oblikovan u duhu Marijinu. Škapular nije amajlija koja automatski pomaže, nije sam po sebi jamac spasenja ili olakšica od zauzetog kršćanskog življenja, nego znak vjere i odnosa koji se pod tim znakom utemeljuje i živi. Posveta Mariji je jedan poseban odnos, jedna vrsta saveza iz kojeg proizlaze i određene odgovornosti i obaveze na život vjere u skladu s evanđeljem.

Sve milosti dobivene po Mariji dolaze od Krista.

Ostavite komentar

Pin It