SVETAC DANA- SV. MATEJ, APOSTOL I EVANĐELIST

Danas, 21. rujna, Crkva slavi svetkovinu svetog Mateja. Sveti Matej apostol i pisac prvog evanđelja, prema prastaroj predaji je carinik Levi. U davna vremena carinici su bili poznati kao nepošteni i pohlepni pojedinci. Često bi iskorištavali narod tako što bi utjerivali više nego što je država zahtijevala, a razliku stavljali sebi u džep. Ovakvo ponašanje carinika (poreznika) izazvalo je veliko neprijateljstvo javnosti. Negativno mišljenje o Mateju također je moglo biti pogoršano njegovom lozom: kao Galilejac, sin Levijeva plemena, vjerojatno se smatrao simpatizerom okupacijskih Rimljana.

Ali Matejev primjer vjere pokazuje da Isus može otkupiti svakog grešnika. Kad je Isus prvi put ugledao Mateja na njegovoj carinarnici, rekao je: “Pođi za mnom.” Matejev odgovor bio je neposredna poslušnost – izravno je napustio svoj položaj i postao jedan od Isusovih učenika.

Iako se malo toga zna o životu svetog Mateja, znamo da je bio blizak Isusu, da je postao apostol i autor jednog od četiri evanđelja. Evanđelje po Mateju vjerojatno je napisano za kristijaniziranu židovsku publiku, što dokazuje njegov poseban kontinuitet s hebrejskom tradicijom i Starim zavjetom. Izvještaj sadrži gotovo sto referenci i gotovo šezdeset izravnih citata iz Starog zavjeta. Jasna tema ispunjenja očita je u cijelom tekstu. Jedan takav primjer nalazi se u Mateju 1, 22 – 23, on spominje da se Isusovo rođenje dogodilo kako bi se ispunilo proročanstvo koje je prorekao Izaija.

Sveti Matej apostol služi kao primjer da je Krist došao spasiti sve koji su izgubljeni – najveće grešnike među njima. “Jer ne trebaju liječnika zdravi, nego bolesni.” (Matej 9,13)

Sveti Matej, apostol i evanđelist zaštitnik je i pomoćnik u materijalnim potrebama, pijanstva, financija, bankovnih službenika, knjigovođa, carinika. Zapadna kao i Istočna Crkva slave ga kao mučenika, Od 945. godine njegove se relikvije nalaze u Salernu (Italija) ali nije poznato kako su tamo dospjele. Kasnije su položene u katedralu koja je posvećena njemu u čast.

***

“Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.”(Mt 9, 9)

Ostavite komentar

Pin It