SVETAC DANA – SV. PETAR CLAVER

Danas (9. rujna) Crkva se spominje svetog Petra Clavera (punim imenom Pedro Claver Corberó), isusovačkog misionara poznatog kao zaštitnika robova, afričkih misija i međunarodne pravde. Sveti Claver proveo je život služeći porobljene Afrikance koji su dovedeni u Kolumbiju tijekom 17. stoljeća.

Sveti Petar Claver rođen je 26. lipnja 1580. godine u pobožnoj katoličkoj obitelji u katalonskim selu Verdú. Rođen je 70 godina nakon što je španjolski kralj Ferdinand pokrenuo kolonijalnu kulturu ropstva odobrivši kupnju 250 afričkih robova u Lisabonu za svoje teritorije u Novoj Španjolsokoj. Kasnije, kao studnet na Sveučilištu u Barceloni, Claver je bio poznat po svojoj inteligenciji i pobožnosti. Nakon dvije godine stufija ondje, Claver je zapisao ove riječi u bilježnicu koju je vodio cijeli život: “Moram se posvetiti službi Božjoj do smrti, pod uvjetom da sam poput roba.” Nakon što je završio studij, Claver je ušao u Družbu Isusovaca u Tarragoni u dobi od 20 godina. Nakon što je završio novicijat, poslan je na studij filozofije u Palmu, Mallorca. Dok je bio tamo, upoznao je vratara kolegija, brata laika Alphonsusa Rodrigueza, poznatog po svojoj svetosti i daru proroštva. Rodriguez je osjećao da mu je Bog rekao da će Claver provesti svoj život u službi u kolonijama Nove Španjolske i često je poticao mladog studenta da prihvati taj poziv. Claver se dobrovoljno prijavio za španjolske kolonije i poslan je u lučki grad Cartagena 1610. Morao je provesti šest godina studirajući teologiju prije nego je zaređen za svećenika, živio je u isusovačkim kućama u Tunja i Bogota. Tijekom tih pripremnih godina bio je duboko bio je duboko uznemiren surovim tretmanom i životnim uvjetima crnih robova koji su dovedeni iz Afrike. Cartagena je bila središte trgovine robljem i 10 000 robova godišnje je dolazilo u luku, prelazeći Atlantik iz Zapadne Afrike pod toliko lošim uvjetima da je procijenjena trećina umrla u tranzitu. Iako je papa Pavao III. osudio trgovinu robljem, a Urban VIII. izdao dekret kojim se zabranjuje ropstvo, to je bio unosan posao i nastavio je cvjetati. Claverov prethodnik u njegovoj konačnoj misiji, Alonso de Sandoval, bio je njegov mentor i inspiracija. Sandoval se posvetio služenju robovima 40 godina prije nego što je Claver stigao da nastavi posao. Sandoval je Clavera smatrao prikladnim učenikom. Kada je 1622. godine dao svečane zavjete, Claver jepotpisao svoj posljednji dokument o zavjetovanju na latinskom kao: Petrus Claver, aethiopum semper servus (Petar Claver, sluga Etiopljana – tj. Afrikanaca, zauvijek).

Ukrcavajući se na brodove za robove kada bi došli u luku, požurio bi u skladište i ponudio kakvo god siromašno osvježenje koje je mogao priuštiti. Brinuo se za bolesne i umiruće, i podučavao robove preko crnačkih kateheta prije podjele sakramenata. Njegov trudom u Crkvu je ušlo 30 000 duša. Nadalje, nije izgubio iz vida svoje obraćenike kad su napuštali brodove, već ih je pratio do plantaža na koje su poslani, poticao ih da žive kao kršćani i natjerao njihove gospodare da s njima postupaju ljudski. Posljednjih godina života Petar je bio previše bolestan da bi izašao iz svoje sobe. Kad se god. 1651. razbolio, prikazivao je sve svoje molitve i patnje za ljude crne rase. Za njih je radio i žrtvovao se. Njima je ostao vjeran i na bolesničkoj postelji, na njih je mislio do posljednjega časa. Nije čudo da je 8. rujna 1654. cijeli grad Cartagena bio potresen njegovom smrću. Blaženim je proglašen god. 1851., a papa Leon XII. proglasio ga je svetim 15. siječnja 1888. zajedno s njegovim duhovnim učiteljem Alfonzom Rodriguezom. Isti ga je Papa proglasio “univerzalnim zaštitnikom misija među crncima”.

Ostavite komentar

Pin It