PROSLAVLJEN BLAGDAN ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U MEĐUGORJU

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznat kao Mala Gospa, svečano je proslavljen u župi Međugorje. Svete Mise na hrvatskom jeziku slavljene su u 8, 11 i 18 sati. Večernji molitveni program započeo je molitvom krunice u 17 sati, a večernju svetu u 18 sati predslavio je nadbiskup mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje u koncelebraciji s fra Antoniom Primorcem i velikim brojem svećenika. Svetu Misu svojim pjevanjem je uzveličao zbor Kraljice Mira.

“Istočna Crkva iz više je razloga u IV. stoljeću odlučila slaviti 8. rujna blagdan Marijina rođenja. U VIII. stoljeću papa Sergio I. je izabrao isti dan 8. rujna, kako bi u Zapadnoj Crkvi slavili blagdan rođenja Djevice Marije. Dvije misli o Djevici Mariji. Prva točka, Marija iz Nazareta je po milosti uzor kršćanskog života, po milosti je Bog izabrao nju, Mariju, poniznu djevojku u malenome selu Nazaretu. Po milosti ju je Bog nazvao “Milosti puna”. Po milosti joj Bog jamči »Ja sam s Tobom«. Po milosti joj je Duh Sveti dao dar postati Majka Sina Božjega. Kod Marije se sve dogodilo po milosti Božjoj. Marija iz Nazareta je na ovu milost odgovorila vjerom »Evo službenice Tvoje, Gospodine: Neka mi bude po riječi Tvojoj!« U malenosti svog doma u Nazaretu Marija je vjerno ostvarila poslanje koje je primila po milosti Božjoj. Vjerna svom poslanju, do kraja pod križem s Isusom je bila ona, Marija, Njegova Majka. Upamtimo, milost i vjera. Milost je Božji dar, vjera je naš odgovor. Djela autentična su posljedica onoga koji je primio milost i vjeruje. Druga točka, čitanja koja su nam danas predložena, iz knjige proroka Miheja i iz evanđelja po Mateju ne govore nam o Marijinom rođenju. Govore nam o Isusovom rođenju. Marijin život je u zajedništvu s Isusovim životom. Marija je Njegova Majka. U VIII. stoljeću prije Isusa prorok Mihej naviješta rođenje u Betlehemu pravog pastira, pravog nositelja mira. Sin Božji, Isus je rođen u Betlehemu od Marije Djevice. Evanđeoski ulomak koji smo čitali nam predstavlja rođenje Isusa »Jakovu se rodi Josip, muž Marije od koje se rodio Isus koji se zove Krist«. Čitavo evanđelje nam govori o Isusu. Marija je izabrana biti Majka Isusova ulazeći na dubok i jedinstven način u Božji naum i odgovarajući čitavim svojim bićem. Neka nam Bog pomogne ući poput Marije u Njegov naum i odgovoriti čitavim svojim životom.”, kazao je nadbiskup Aldo Cavalli u svojoj propovijedi.

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije u Međugorju je protekao u znaku posjete domaćih i stranih hodočasnika koji su tijekom cijelog dana sudjelovali na svetim Misama, posjeti Brdu Ukazanja, boravili u molitvi na prostorima oko i unutar Crkve sv. Jakova. Nakon večernje svete Mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu kojeg je predvodio fra Ivan Hrkač.

Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, 8. rujna 2022.

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.
Ne odbij nam molbe u potrebama našim,
nego nas od svih pogibli vazda oslobodi.
Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša,
Posrednice naša, Zagovornice naša!
Sa svojim nas Sinom pomiri,
svojemu nas Sinu preporuči,
svojemu nas Sinu izruči. Amen.

***

Kraljica Mira, Brdo Ukazanja

Draga djeco! Moj zemaljski život je bio jednostavan. Voljela sam i radovala se malim stvarima. Voljela sam život, dar od Boga, iako su boli i patnje probijale moje srce. Djeco moja, imala sam snagu vjere i bezgranično povjerenje u Božju ljubav. Svi oni koji imaju snagu vjere su jači. Vjera čini da živiš po dobru i onda svjetlo Božje ljubavi dolazi uvijek u željenom trenutku. To je snaga koja podržava u boli i patnji. Djeco moja, molite za snagu vjere i pouzdajte se u Nebeskog Oca i ne bojte se. Znajte da nijedno Božje stvorenje neće biti izgubljeno nego da će živjeti zauvijek. Svaka bol ima svoj kraj i onda počinje život u slobodi tamo gdje sva moja djeca dolaze, gdje se sve vraća. Djeco moja, vaša borba je teška. Bit će još teža, ali vi slijedite moj primjer. Molite za snagu vjere, pouzdajte se u ljubav Nebeskog Oca. Ja sam s vama, ja vam se očitujem, ja vas hrabrim. S neizmjernom majčinskom ljubavi milujem vaše duše. Hvala vam.“(Gospina poruka, 18. ožujka 2018.)

Ostavite komentar

Pin It