PAPA NA OPĆOJ AUDIJENCIJI O RAZLUČIVANJU PODSJETIO NA PRIMJER SVETOG IGNACIJA LOJOLSKOG

Govoreći o razlučivanju na ovotjednoj općoj audijenciji, papa Franjo podsjetio je na primjer sv. Ignacija Lojolskog i naglasio kako Gospodin djeluje u nepredviđenim događajima naših života.

Nastavljajući katehezu posvećenu temi razlučivanja, Sveti se Otac prisjetio jednog odlučujućeg događaja u životu sv. Ignacija Lojolskog. Naime, oporavljao se kod kuće nakon što mu je u borbi ozlijeđena noga. Kako bi odagnao dosadu, sv. Ignacije tražio je nešto za čitanje, a u kući su se nalazili samo životopisi svetaca. Tijekom čitanja počeo je otkrivati još jedan svijet koji ga je obuzeo, kao da se natjecao s viteškim svijetom, oduševili su ga likovi sv. Franje i Dominika te je imao želju nasljedovati ih.

Božje misli donose trajni mir

Sv. Ignacije osjetio je u sebi promjenu misli i počeo je uočavati razlike. U svojoj autobiografiji svetac bilježi da je, kada je razmišljao o stvarima svijeta, osjećao veliko zadovoljstvo, ali nakon toga bi bio suh i tužan. Umjesto toga, kada je razmišljao o odlasku u Jeruzalem bos i prakticirajući druge oblike askeze, nalazio je zadovoljstvo ne samo dok je razmišljao o njima, nego i kada je prestao.

Papa Franjo primijetio je da su u iskustvu sv. Ignacija uočljiva dva vida. Najprije je to  vrijeme. Misli o svijetu isprva su privlačne, ali gube svoj sjaj i ostavljaju čovjeka praznim i nezadovoljnim.

„Božje misli, naprotiv, najprije izazivaju određeni otpor, ali kada su prihvaćene, donose nepoznati mir koji traje tijekom vremena.“

Krajnja točka misli

Drugi aspekt je krajnja točka misli, dodao je Papa. Postoji razvoj razlučivanja i mi razumijemo što je dobro za nas ne na apstraktan, općenit način, već na putovanju našeg života.

Zapravo, sveti Ignacije u pravilima za razlučivanje postavlja važnu premisu, navodeći kako kod osoba koje idu od smrtnog grijeha do smrtnog grijeha, neprijatelj obično predlaže prividna zadovoljstva, uvjeravajući ih da je sve u redu, tjerajući ih da zamišljaju putene užitke i zadovoljstva kako bi ih više zadržao i učinio da rastu u svojim porocima i grijesima. Kod ovih osoba dobri se duh koristi suprotnom metodom, bockajući ih i grizući njihovu savjest kroz proces razuma.

„Postoji povijest koja prethodi onome tko razlučuje, povijest koju je nužno znati, jer razlučivanje nije nekakvo proročište ili fatalizam, nešto iz laboratorija, poput bacanja ždrijeba na dvije mogućnosti.“

Doista, velika se pitanja javljaju kada smo prošli dio puta u životu, i na to se putovanje moramo vratiti kako bismo shvatili što tražimo, napomenuo je Papa.

Slušanje srca

Za svetoga Ignacija, koji nije mislio na Boga kada je bio ozlijeđen nakon bitke, njegovo prvo iskustvo Boga bilo je slušanje vlastitog srca koje mu je pokazalo preokret: stvari koje su ga na prvi pogled privlačile ostavile bi ga razočaranim, dok bi u drugima, manje blistavim stvarima, nalazio trajni mir. To je ono što i mi moramo naučiti, naglasio je Papa: slušati svoje srce.

„Slušamo televiziju, radio, mobitele, mi smo majstori slušanja, ali ja vas pitam: možete li slušati svoje srce? Zastanete li i kažete: “Ali, kako je moje srce? Je li zadovoljno, je li tužno, traži li nešto?”. Kako biste donosili dobre odluke, morate slušati svoje srce.“

Prividne slučajnosti

Još jedan vid razlučivanja je „prividna slučajnost u životnim događajima“, rekao je papa Franjo. Za vrijeme oporavka sv. Ignacija nije bilo viteških knjiga, samo životopisi svetaca – „nezgoda“ koja je predstavljala moguću prekretnicu – a Ignacije je to shvatio tek nakon nekog vremena i tada je tome posvetio punu pozornost .

Bog djeluje kroz nepredviđene događaje, a također i u nezgodama, istaknuo je Papa, ističući odlomak iz Matejeva evanđelja o čovjeku koji na njivi nailazi na zakopano blago. Čovjek to kasnije prepoznaje kao sreću u svom životu i ponaša se u skladu s tim: proda sve i kupi tu njivu.

„Dajem vam jedan savjet, budite pozorni na neočekivane stvari.“

U takvim trenutcima, netko nam govori, te je potrebno razlučiti uzimajući u obzir kako reagiramo u tim neočekivanim situacijama.

Zaključujući katehezu, Papa je istaknuo da je razlučivanje pomoć u prepoznavanju znakova kojima se Gospodin objavljuje u neočekivanim, čak i neugodnim situacijama, kao što je bila ozljeda sv. Ignacija, a iz njih može proizaći susret koji će zauvijek promijeniti život.

Tekst preuzet s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It