SVETAC DANA – SV. MAJKA TEREZIJA

Danas 5 rujna, Crkva slavi spomendan svete Majke Terezije, svetice sitnog rasta ali ogromnog značaja. Rodila se kao Agnes Gonxhe Bojaxhiu u Skoplju 26. kolovoza 1910. godine. Obitelj joj je bila albanskog podrijetla. Od ranog djetinjstva je gajila snažnu ljubav prema Bogu i osjećala da mora nekako odgovoriti na Kristovu ljubav. S 18 godina napustila je roditeljski dom u Skoplju i pridružila se Sestrama Loreto, irskoj zajednici časnih sestara u misijama u Indiji. Nakon nekoliko mjeseci obuke u Dublinu poslana je u Indiju, gdje je 24. svibnja 1931. godine položila svoje prve zavjete redovnice. Od 1931. do 1948. Majka Terezija je predavala u srednjoj školi St. Mary u Kalkuti, ali patnja i siromaštvo ostavili su na nju tako dubok dojam da je 1948. godine dobila dopuštenje svojih poglavara da napusti samostansku školu i posveti se da radi među najsiromašnijima u sirotinjskim četvrtima Kalkute. Iako nije imala sredstava, ovisila je o Božjoj providnosti, i pokrenula je školu za djecu sirotinjskih četvrti. Ubrzo su joj se pridružili dobrovoljni pomagači, a stigle je i novčana potpora što joj je omogućilo proširenje opsega rada.

Dana 7 listopada 1950. godine Majka Terezija je od Svete Stolice dobila dopuštenje da osnuje vlastiti red, “Misionarke ljubavi”. čija je primarna zadaća bila ljubav i briga za one osobe o kojima nitko nije bio spreman brinuti. Misionarke ljubavi postali su zajednica od 5 000 redovnica, s oko 600 misija, škola i skloništa u 123 zemlje svijeta (diljem istočne Europe, Azije, Afrike, Latinske Amerike). Majka Terezija služila je siromasima, siročadi, prognanima i bolesnicima (posebno gubavcima). Utemeljila je mnoge domove za siromašne i djecu, bolnice i humanitarne ustanove po cijelom svijetu.

Utemeljila je mnoge domove za siromašne i djecu, bolnice i humanitarne ustanove po cijelom svijetu. Za svoj rad dobila je mnoge nagrade i priznanja. Među njima i Nobelovu nagradu za mir (1971.) i Nagradu Nehru za promicanje međunarodnog mira i razumijevanja (1972.). Dobila je i nagradu Balzan (1979.) te nagrade Templeton i Magsaysay.

Župnik njezine župe u rodnom SKoplju bio je hrvatski svećenik, isusovac Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju.Majka Terezija više puta je boravila u Hrvatsko, prvi put 1928. godine. Majka Terezija preminula je 5. rujna 1997. godine u Kalkuti. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 19. listopada 2003. godine, a papa Franjo svetom 4. rujna 2016. godine. Zaštitnica je Svjetskog dana mladih.

Sveta Majko Terezijo, moli za nas!

Ostavite komentar

Pin It