Spomenik ubijenim franjevcima

“Treba potomstvu iznositi na vidjelo svijetle likove i velika djela otaca snažnih u vjeri, da se u njih ugleda pa i da i potomci budu dobri i požrtvovani za opće dobro svoga naroda i cijeloga čovječanstva, za svetu vjeru i domovinu, da budu sveti i hrabri čuvari i zagovaratelji narodnih i vjerskih prava.”

fra Oton Knezović

U Međugorju je 24. srpnja 2022. godine, uoči blagdana sv. Jakova zaštitnika župe Međugorje svečano otkriven spomenik ubijenim franjevcima. Spomenik je to franjevcima iz župe Međugorje koje su ubili jugoslavenski partizani. franjevci rođeni u župi Međugorje, ubijeni 1945.: fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj, fra Križan Galić ubijenje 1944. u župnoj kući u Međugorju (nalazio se na službi u Međugorju kao kapelan). Fra Bernadin Smoljan ubijen je u Mostaru 1945. (graditelj križa na Križevcu i nove župne crkve u Međugorju). Također, mjesto na kojem se nalazi spomenik mjesto je sjećanja i župljana poginulih ili nestalih u tri rata:

U Prvom svjetskom ratu iz župe Međugorje poginula je ili nestala 61 osoba. U Drugom svjetskom ratu poginulo je ili nestalo 386 osoba. U Domovinskom ratu poginulo je 10 osoba. U molitvi se na ovom mjestu sjećamo i žrtava iz drugih naroda, žrtava nasilja i svih onih koji su trpjeli na bilo koji način.

Spomenik je djelo akademskog kipara Tonija Kozarića. Na svečanom otkrivanju spomenika okupio se veliki broj župljana i hodočasnika koje je na početku programa pozdravio još uvijek međugorski župnik fra Marinko Šakota, apostolski vizitator mons. Aldo Cavalli te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Nakon toga uslijedio je i svečani čin otkrivanja spomenika ubijenim fratrima iz župe Međugorje, te zatim i sam blagoslov spomenika. Spomenik su zajedno otkrili mons. Aldo Cavalli i provincijal fra Jozo Grbeš, a zatim je provincijal i blagoslovio spomenik.

U glazbenom djelu nastupili su ženska klapa „Mir“, muška klapa „Concordia“, Lucija Zovko, fra Zvonimir Pavičić i sestra Irena Azinović, a svojim sudjelovanjem u programu ovu večer su uveličali i Robert Pehar, te članovi HKUD „Sveti Marko – Vionica“ i HKUD Šurmanci.

***

Ovo je mjesto molitve i sjećanja koje nas poziva na življenje Evanđelja, na mir, praštanje i ljubav. Gospodine, svim pokojnima daruj vječni mir!

Ostavite komentar

Pin It