Kip Uskrslog Krista

Iza crkve sv. Jakova apostola u Međugorju (jugozapadno) nalazi se brončani kip Uskrslog Krista koji je djelo slovenskog kipara Andreja Ajdiča. Kip je postavljen za Uskrs 1998. godine. a prema kiparovim riječima kip predstavlja “dva različita misterija: Isusa na Križu i u grobu (dio kipa koji je polegnut na zemlju i Isusa koji je Uskrsnuo (drugi dio kipa Isus s raširenim rukama).” Na tu je ideju slučajno došao kada je ispustio kip u kalup za modeliranje. Kip pokazuje Isusa sa svojim velikim raširenim rukama što simbolizira Isusa kao onog koji se otvara cijelom čovječanstvu i koji je zaklon i utočište. Kipar je omotao Isusove bokove iskrivljenim pisanjem Psalma 138. Prostor oko kipa odnosno postaje Križnog puta uređene su 2002. godine za sve one hodočasnike koji se ne mogu popeti na brdo Križevac. Također, uređena je i staza koja je nazvana “Via Domini” (Gospodinov put), a uređene su i postaje Otajstva svjetla.

Posebnost ovog kipa je što iz desnog Isusovog koljena teče tekućina slična suzama koja ne isparava niti se zamrzava. S znanstvenog gledišta koje su analizirale stručne osobe utvrđeno je da tekućina koja se slijeva nije obična (potvrđeno je da nije riječ o kondenzaciji) nego da je tekućina istovjetna LJUDSKIM SUZAMA te da “kip propušta 1 litar tekućine za jedan da, što je 33 puta više nego što bi trebalo biti po uobičajnim izračunima. To je neobjašnjivo čak ako uzmemo i 100% važnosti zraka. Također, smo primjetili da ove kapi, ako se puste sa strane da se osuše, imaju posebnu kristalizaciju koja se razlikuje od normalne vode.”

Kip Uskrslog Krista postao je nezaobilazno mjesto posjete za mnoge hodočasnike koji dođu u Međugorje. Mnogi hodočasnici brišu suze s kipa ubrusima i nose ih bolesnima diljem svijeta. Mnoga se svjedočanstva i ozdravljenja povezuju upravo uz kip Uskrslog Krista a jedno od najpoznatijih je ozdravljenje slijepe djevojčice. Hodočasnici upravo brišući suze iz Isusovog koljena ostavljaju svoje probleme i brige i svjedoče kako Isus briše njihove suze i daje im snagu i zaštitu kada se vrate svojoj svakodnevnici.

Ostavite komentar

Pin It