Devetnica sv. Ivanu Krstitelju

Ivan Krstitelj, preteča Isusa Krista, za kojega je Krist rekao da se nije rodio veći od njega, rodio se u malome mjestu Ain Karimu. Ivan Krsti telj bio je rođen šest mjeseci prije Isusa Krista. Umro je kada mu je bilo trideset godina. Njegovi su roditelji bili Zaharija i Elizabeta, koji su bili već u poodmakloj dobi i bez djece. I kada su izgubili svaku nadu da će ih imati, Bog najavljuje rođenje sina. Roditelji su ga isprosili od Boga mnogim molitvama i postovima. Devetnica se može moliti uoči blagdana Rođenja svetoga Ivana Krstitelja 24. lipnja i uoči Glavosijeka svetoga Ivana Krstitelja 29. kolovoza.

Obično se devetnica sv. Ivanu Krstitelju moli devet dana prije njegovog blagdana koji je 24.06., a moli se od 15.06. do 23.06.  Kroz DEVETNICU možemo moliti za određenu milost od Gospodina po zagovoru sv. Ivana Krstitelja ili kako bismo zahvalili za već primljene milosti. Poželjno je uz molitve, primiti sakrament pomirenja i pokore (ispovjediti se) i svakodnevno sudjelovanje u svetoj misi trodnevnici (ako je moguće) i primanje svete pričesti, izvora i vrhunca svega kršćanskog života.


Devetnica sv. Ivanu Krstitelju

Prvi dan

UVODNA MOLITVA

Oče svjetlosti, pravo svjetlo dolazi samo od Tebe. Učini me kroz ovu devetnicu sposobnim da ga primim i da me svega prožme. Daj mi tu milost da Tebe u svecima upoznam, ljubim i u Tvojoj ljubavi budem sretan. Po Kristu Gospodinu našem neka tako bude! Amen.

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Rodio se u malom mjestu Ain Karimu. Roditelji su ga isprosili od Boga mnogim molitvama i postovima. Ime Ivan znači MILOST BOŽJA! Ivan Krstitelj bio je rođen 6 mjeseci prije Isusa Krista. Umro je kada mu je bilo 30 godina. Njegovi roditelji su bili Zaharija i Elizabeta, koji su bili već u poodmakloj dobi bez djece, i kad su izgubili svaku nadu da će ih imati, Bog najavljuje rođenje sina. Elizabeta je pošto nije mogla imati djece, iskusila mnoga poniženja zbog oduzimanja blagoslova djece. Bila je dosta postarija, a dijete nikako koje je željela da dođe. Zaharija je pripadao skupini svećenika koji su služili u hramu Gospodnjem. Za vrijeme svoje šestomjesečne službe Zaharija je imao veliku čast da prinese kad u svetištu. Dan kada je Zaharija imao tu priliku bio je početak novog razdoblja u Elizabetinu i njegovom životu. Gabrijel, Božji posebni glasnik, stajao je pred svećenikom i rekao: «Ne boj se, Zaharija! Tvoje molitve su uslišaše. Tvoja žena Elizabeta rodit će ti sina komu ćeš nadjenuti ime Ivan.» Dugo čekanje bilo je nagrađeno. Zaharija i Elizabeta imat će sina. U njihov tihi dom ulazi novi život. Tišinu tog doma zamjenit će tapkanje dječijih nogu i njegov glasni smijeh. Kada je došlo vrijeme Elizabeti da rodi, ona porodi sina. Kad njezini susjedi i rodbina doznaše da joj je Gospodin iskazao veliko milosrđe radovali su se s njom.

MOLITVA PRVOGA DANA

Grešan sam, moj Gospodine. Koliko sam trebao moliti a nisam, molitvom sam se trebao dizati u pravednosti i svetosti, jer si rekao Isuse: «treba moliti i nikada ne prestajati« Sav sam u grijesima, starim i opakim navikama, rastresen i zapleten u ljubavi svijeta, a sve je to što nisam bio ustrajan u molitvi, zato bivam pred Tobom, ali ne mislim na to. Nedostaje mi pobožnosti, pouzdanja i strahopoštovanja.

POKAJANJE:
Oprosti mi, o Bože, što sam toliko neustrajan! Žao mi je što sam lijeno molio, a čitave sate se zabavljao sa drugima, a razgovor sa Tobom mi brzo dosadio, iako znam da ćeš mi dati sve što molim ako ustrajem. Ljubit ću molitvu, vjerno ću je obavljati, ma kakav posao imao. Molitva će mi biti najvažnija od svega. Nikada više neću biti lijen i mlitav, nemaran u mojim dužnostima. Odlučujem odmah sa sebe zbaciti lijenost te postati revan. Želim i hoću činiti sve dobro kako bi sve više omilio dragom Bogu.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA:
Sveti Ivane Krstitelju, dolazim pred Tebe lijen, trom, mlak, a Ti znaš da se sve to gadi Gospodinu. Molim Te da mi svojim zagovorom izmoliš milost žarke ljubavi prema nebeskom Liječniku, koji će me Tvojim zagovorom sigurno izliječiti, te nijedne rane neće na meni i u meni ostaviti, ako budem uzimao Njegove lijekove i imao Tvoju zaštitu. Sveti Ivane Krstitelju od Boga poslani, pomozi mi svladati moju lijenost, mlitavost, nevjeru i malodušnost! Glasnice Božji, posvećeni u utrobi majčinoj prisutnošću Blažene Djevice Marije, molim Te za milost (reci svoju potrebu) u ovoj devetnici, da mi se smiruješ i svojim zagovorom izmoliš potrebnu milost za koju Te od srca molim. Amen.

5x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Drugi dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Jednoga dana Zaharija je bio u Hramu. Javio mu se anđeo Gabriel i navijestio mu rođenje sina, kojega mora nazvati Ivan. Bog najavljuje rođenje sina ali otac ne vjeruje. Zaharija je zatražio znak da bi to mogao povjerovati, Bog ga zbog njegove nevjere prekorava i privremeno mu oduzima dar govora, anđeo ga zbog nevjere učini nijemim i obeća mu da će s rođenjem djeteta opet zadobiti moć govora. Mnogi susjedi i prijatelji su bili zbunjeni i pitali se: »Što će biti od ovoga djeteta?»

MOLITVA DRUGOG DANA

Koliko se moram samo sramiti što sam već toliko puta izgubio-la milost Božju, i tako zaslužio izgubiti Boga zauvijek svojim smrtnim grijesima, siteći svoja sjetila. Tisuću Ti puta zahvaljujem, o Bože moj, za nezasluženu milost, da me nisi zauvijek odbacio, i sačuvao od tako užasne kazne, koju sam toliko puta zaslužio.

POKAJANJE

Bože moj, žalim iz sveg srca za svaku izgubljenu milost i od sada Te želim ljubiti čisto i vjerno, s Tobom se sjediniti, da me više ništa ne odijeli od Tebe.

ODLUKA

Volim izgubiti sve na svijetu nego da izgubim Boga. Bolje izgubiti sve prije, nego da Boga uvrijedim, i najmanjim grijehom koji krči put grijehu smrtnome.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA

Sveti Ivane Krstitelju prilikom Tvoga rođenja događala su se čudesa, molim za Tvoj zagovor zbog tolikih propuštenih milosti i poziva koje je Bog upućivao meni, a ja odbijao. Molim Te, veliki i čudotvorni zagovornice kod Boga, da mi izmoliš milost da me ljubav Božja neprestano privlači, živu vjeru, čežnju za nebom, a sve varave zabave što donose nesreću i zaslijepljenost mogu zauvijek odbaciti. Amen.

5x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Treći dan

TKO JE BIO SVETI IVAN?

Elizabeta je rodila, a kada je Zaharija na pločici napisao da se dječak ima zvati Ivan opet je progovorio. Na to izgovori ove zahvalne i proročke riječi: «Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj: a ti dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati, jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove». Nema sumnje da su ga roditelji odgajali u vjeri svojih otaca i u nadi svoga naroda. Pohađao je sinagogu, mjesto vjerske pouke i molitve, te zajedno sa drugima čitao Sveto Pismo i utvrđivao se u vjeri.

MOLITVA TREĆEG DANA
Gospodine, ostajem miran iako znam da ćeš otkriti moje grijehe i opačine svim anđelima i svim ljudima, te će svi posve jasno moći gledati stanje moje savjesti, sve tajne misli i djela, koja sada prikrivam. O, kada bih to sve uzeo ozbiljno, kako bih onda mogao ponovno otići u grijeh, a sada se pred samim ispovjednikom ispričavam i uljepšavam. Bojim se da svijet moje grijehe ne bi saznao, ah na Božjem sudu će to svi saznati i osuditi me skupa sa Vječnim Sucem ako ih pokorom ne izbrišem. O Bože moj, vječna Istino, što ću reći kada se na sudnji dan otkriju sve opačine moje, neću moći ništa prikriti, opravdati, uljepšati, niti poboljšati. Kako ću samo moći izdržati gledajući sam grijehe svoje u svoj gadosti i rugobi njihovoj.

POKAJANJE
Milosrđe, Gospodine, milosrđe! Smiluj mi se, Isuse, sine Davidov! Smiluj mi se, Isuse sine Marijin! Sagriješio sam i uvrijedio Tebe, Gospodara života i smrti. Ali neću duhom klonuti, jer Ti si po proroku rekao: «Neću smrti grešnika, nego da se obrati i živi.»

ODLUKA
Ne želim imati više nikakve neuredne želje, nego hoću neprestano moliti: Tvoja volja neka se ispunja na meni, po meni i od mene.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Sveti Ivane Krstitelju, uzore svetosti izmoli mi milost kod vječnog Suca da me ne pogubi, nego da mi udijeli milost da svoje grijehe oplakujem. Izmoli mi spasonosan strah, živu uspomenu na sud Božji, da ne griješim nikada više, te zadobijem milost da sveto živim te veselo pred Njega dođem. Amen.

5 x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Četvrti dan

TKO JE BIO SVETI IVAN?

Ivan je vrlo rano napustio rodnu kuću i povukao se u pustinju, Ivana je privlačila pustinja, kraj na sjevernom dijelu Mrtvoga mora, pusta zemlja bez vode i hrane, uznemirivana divljim životinjama i vremenskim nepogodama. Odlazak u pustinju ima nešto simbolično u sebi:, pokazuje da time s njim počinje nešto novo. Prekid sa ustaljenim načinom života i rada u obitelji, koji je počeo njegov otac davši mu ime Ivan koje do tada nije postojalo u njihovom rodu, sada se nastavlja. Ivan odlazi u pustinju da tu započne dugotrajnu pripravu za svoj životni put. On u sebi osjeća Božji poziv, Bog ga zove da se povuče u samoću, pripremi za veliko djelo – da svijetu navijesti Isusa Krista i s Njim dolazak Božjeg kraljevstva na zemlju.

MOLITVA ČETVRTOG DANA

Gospodine, iz opake moje navezanosti proistječu mnoge moje pogreške. Često gledam stvari koje zadovoljavaju pohlepu moju, iako one ništa ne vrijede. Svjestan sam da mi moja navezanost na bogatstvo priječi da mogu puno raditi za nebo, za spas svoje duše, pomoć bližnjemu kao i spasu drugih duša. Ne mogu uvidjeti da se upravo iz takve navezanosti rađaju svi moji grijesi te tako činim veliki grijeh propusta, grijeh protiv ljubavi i Tvojih zapovijedi.

POKAJANJE
Oprosti mi moj Isuse, svaki grijeh propusta, posebno u onim trenucima kada sam mogao činiti dobro a nisam.

ODLUKA
Bože, neću više biti navezan na blago ovoga svijeta, niti ga cijeniti, niti ljubiti, niti ga silovito tražiti.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Sveti Ivane Krstitelju, Ti si prije svog rođenja čuo glas Majke Spasiteljeve i još u utrobi majčinoj pozdravio Otkupitelja svijeta time što si proročki zaigrao. Svojim začećem si oslobodio majku svoju od neplodnosti, a svojim rođenjem si razvezao jezik svome ocu. Jedini si od proroka pokazao Otkupitelja svijeta. Štujem te kao Preteču, želim širiti Tvoje štovanje oko sebe, jer znam da nitko nije sposobniji od Tebe da neprestano pripravlja dolazak Isusov. Molim Te i vapim, kao velikom čudotvorcu, pogledaj na sve one roditelje koji traže milost da imaju radost u rođenju svoga djeteta (reci koje roditelje, ili svoju osobnu želju) a Tvojim zagovorom dožive ljepotu i radost u njegovom rođenju, te ga odgajaju u vjeri i nauci Isusa Krista, veličajući Tvoj moćni zagovor. Amen.

5x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Peti dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?
Nakon dugog duhovnog sazrijevanja u pustinji Ivan je započeo svoju službu. Ljude je pozivao da se obraćenjem pripremaju za obećanog Mesiju. Propovijedao je pun žara, zanosno i odriješito. Boravak u pustinji, grubo odijelo od devine kože kojom se Ivan odijevao, hrana koju je uzimao, bili su vidljivi znaci unutrašnje promjene. Ivan je odbacio ustaljen način života ondašnjih Židova, nije pazio na njihove propise o izvanjskoj, prividnoj čistoći, nego se prilagodio vladanju drevnih proroka poput Ilije i pošao jednim putem koji traži odricanje od lagodnog življenja i sebičnih materijalnih interesa, ali budi u čovjeku oduševljenje za više ideale duhovnog života u junačkoj službi pravdi i istini, vjernosti i ljubavi. Privukao je svojim stasom i glasom u pustinju slušateljstvo sa svih strana. Njemu su dolazili ljudi svih zvanja i staleža. Srž Krstiteljeva propovijedanja sadržana je u onoj Izaijinoj rečenici koju je on veoma snažno ponavljao svojim suvremenicima: «Glas onoga koji viče u pustinji: pripravite put Gospodinu, poravnajte mu staze!» Među Ivanovim slušateljima bili su farizeji i saduceji. Ivan ne MILUJE ONE KOJI MU SE PRIBLIŽAVAJU, iako bi se mogao pohvaliti da ih je dotle dovukao i kad dođu na krštenje farizeji i saduceji, ljudi ugledni i poznavaoci Pisma, cijenjeni od puka, moćni u hramu, sramotit će ih više od drugih: Zmijsko leglo, tko vas je naučio da bježite od gnjeva što skoro nastaje? Činite, dakle, plod dostojan pokore; a nemojte govoriti u sebi: imamo oca Abrahama. Ja vam kažem da Bog može od samog ovog kamenja podići sinove Abrahamove. Vi što ste se zatvorili u kamene kuće, kao što se zmije sakrivaju pod stijene, vi ste farizeji i saduceji, tvrđi od kamena. Vaš se razum okamenio u slovu zakona i odredima… Okamenilo se vaše sebično srce. Gladnome, što je zaiskao od vas kruha, metnuste u ruke kamen, a kamen baciste na onoga što je sagriješio manje od vas. Vi ste, farizeji i saduceji, oholi kamenovi kipovi koje će moći svladati samo oganj, jer voda samo prede preko vas pa se osuši. Ali će onaj Bog koji je svojim rukama napravio od zemlje Adama, a s pomoću oblutka od pijeska, od praha s ceste, od pećinske stijene moći napraviti druge ljude, druga živa bića, druge svoje sinove, pretvorit će kamen u tijelo i dušu, dok ste vi dušu i tijelo pretvorili u kamen. Nije se, dakle ,dosta okupati u Jordanu. Pranje je spasonosno, ali je samo početak. Radite protivno onome što ste do sada radili, inače će vas obratiti u pepeo Onaj koji bude krstio ognjem.

MOLITVA PETOGA DANA

Kako će samo strog biti Sud Tvoj, Gospodine. O vječni Suce koji ćeš moj život točno istraživati, što sam govorio, što sam radio, što sam vlastitom krivnjom propustio. Nema ništa što se neće ispitati. Ti si vječni Suce sama Mudrost i Svjetlost i znam, pronaći ćeš sve ono što je tajno i skrovito u mom srcu. Znam Gospodine Isuse Kriste da neće postojati ni jedna neuredna misao, za koju Ti ne bi znao i koju ne bi iznio na vidjelo. Jao ga se meni kada vidim svu opačinu svoju. U tvojim očima gledat ću svoje poglede, u rukama svojim nepravde, u ustima svojim laži, svoja ogovaranja, klevetanja, i sve neistine. U tijelu svome budnost, i u pogledu na Tvoju nevinost razabrat ću strašne nepravde i krivnje svoje! Kako ću samo moći izdržati kada to sve budem gledao na Tebi kao ljagu koja Te unakazuje i izaziva srdžbu Tvoju. Kako ću stati pred Tebe, moj Isuse, kada se već sada prikrivam da se ne bi saznalo kako je opako srce moje.

POKAJANJE
Isuse, Sine Davidov, smiluj se, meni grešniku! Presveto Srce Isusovo, imaj samilosti prema meni! Marijo, Majko, Utočište grešnika, moli za mene bijednoga!

ODLUKA
Odlučujem se da ću od ovoga dana strogo ispitivati svoju savjest i bdjeti sam nad sobom.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Sveti Ivane Krstitelju, putokaze vječnog života, izmoli mi vječnu milost da mogu spreman doći pred vječnog Suca. Molim Te žarko napuni sada moju dušu svetim strahom da se ne bojim kada dođem na strašni sud. Amen.

5 X Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Šesti dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Sve više je svijeta hrlilo da čuje Svetog Ivana Krstitelja, jer se vijest o njegovom djelovanju brzo proširila, i ljudi su u velikim skupinama hrlili da ga vide i čuju. Ivan je izgrađen duhovno i jak poput proroka Ilije sposoban da ulij e nadu dobrima i potlačenima, a strah i trepet silnicima i tlačiteljima. Njegova riječitost zanijela je svijet, njegova svetost je mnoge zadivila. Židovi su zadivljeni njegovom pojavom i nehotice pomislili: «Da nije on Spasitelj koji treba doći?» Kada su došli iz Jeruzalema pitali su ga tko je:

Jesi li Ilija?

Nisam

Jesi li prorok?

Nisam

Jesi li Krist?

Nisam.

Ja sam Glas što viče u pustinji. Za mnom će doći onaj kojem nisam dostojan odriješiti remenje na obući ni pružiti mu sandale. Ja vas istina krštavam vodom, ali ja nisam Mesija. Doći će jači i veći od mene komu ja nisam dostojan odvezati remena na njegovoj obući to jest izuti ga i nositi za njime obuću. Drugim riječima: «Nisam vrijedan ni da se ubrojim među posljednje njegove sluge. Ja vas krštavam vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.» Moje krštenje vodom znači da čovjeku valja očistiti dušu od grijeha. Ali, kao što oganj čisti, što voda ne može oprati, tako će i njegovo krštenje uistinu očistiti dušu od grijeha. To će učiniti Duh Sveti koga čovjek dobiva kod svetog krsta. No Mesija će jednom biti i strog sudac. On ima lopatu u ruci svojoj te će očistiti gumno svoje i skupiti pšenicu u svoju žitnicu, a pljevu će sažeci vječnim ognjem. Ivan u pustinji priznaje i ne zatajava daje on samo Glas. A u Nazaretu je sad već u tridesetoj godini nepoznati Radnik sam stao rukama vezati obuću da pođe u pustinju gdje je govorio Glas što je tri puta odgovorio: nisam. Radnik koji se sprema na put u pustinju k rijeci Jordanu na krštenje da ga Glas Krstitelj proglasi Jaganjcem Božjim koji oduzima grijeh svijeta.

MOLITVA ŠESTOG DANA

Bože moj, koliko se moram stidjeti pred Tobom. Uvijek imam opravdanje iako govorim na Tvoju čast, promišljam da li će to biti u moju korist. Ako što dobro činim običajem proračunavati, da li neće patiti moj dobar glas, da me neće svijet osuditi, da me za sve to ne zadesi neka vremenita šteta ili kakva suproština. Uvijek se želim zauzeti za Tebe samo onda kada će svatko moj postupak hvaliti, odobravati, kad mi nije preteško, niti kada bi se kakva žrtva od mene zahtijevala.

POKAJANJE
Kajem se, Bože moj, što sam to toliko puta radio. Oprosti mi što sam uvijek sebe cijenio, kao da sam prvi i najbolji od svih, te tako tražio svoju čast.

ODLUKA
Želim popraviti svoj život i djelima očitovati svoju vjeru, učiniti mnogo dobrih dijela, raditi za Nebo. Svim srcem želim zagrliti vjeru odlučnom voljom, tako da vjera vodi moja dijela.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Sveti Ivane Krstitelju, preporučujem Ti svoje duhovne potrebe i molim Te da mi izmoliš milost da Isusa što bolje upoznam, ljubim i slijedim. Zahvaljujem Ti tisuću puta na prekrasnim riječima što si mi ih dao, Tvoj me primjer potiče da moram govoriti uvijek istinu na slavu Božju, iako bi me svijet radi toga progonio i osudio.

5 x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Sedmi dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Propovijedanje Svetog Ivana i krštavanje, kao i cijeli njegov život, stajali su u službi ovog poslanja: pripremiti ljude da upoznaju i prihvate Isusa Krista kao jedini izlaz iz ugroženosti i ništavila ovoga života time što prihvate ponuđeno izmirenje i ostvare zajedništvo s Bogom kao konačnim ciljem i smislom svog poslanja. Da bi sve to ostvario Ivan je najprije NEUMORNO PROPOVIJEDAO. U svojim propovijedima tražio je unutrašnju promjenu, promjenu mišljenja, koja pogađa cjelokupni čovjekov život i djelovanja. Isticao je i tražio da se uloži napor i odricanje da bi drugačije gledali, vredonovali i prosuđivali sebe, svijet i ljude, svu stvarnost života, kao i svoju sudbinu. Tražio je to da se mora postati svjestan sebe, uvidjeti da uz svu svoju veličinu koju imamo, dobra djela, još uvijek neizgrađeni, grešni ljudi, pobjediti grijeh, prolaznosti u ništavilu besmisla i smrti. Promjena mora potpuno prožeti čovjeka, sve do njegove misli i tu zapaliti svjetlo vjere i pouzdanja da je, unatoč našoj grešnosti, prolaznosti i smrti, moguće živjeti u miru budući da je Bog u Isusu Kristu došao na ovaj svijet kao Svjetlo koje rasvjetljuje svakoga čovjeka (Iv 1,9) i da svima koji ga prime daje da postanu djeca Božja (Ivi,12)

MOLITVA SEDMOGA DANA
O Bože moj, valja mi se tresti od pakla, budući da je pakao mjesto vječnih muka, gdje su najstrašnije grozote, vječno i neprestano psovanje, proklinjanje i mržnja Boga. Zauvijek gorjeti u paklu je strašno, i još strašnije svoga Boga nikada više ne gledati i uživati. O Bože moj, kako sam samo lud kada sam te toliko puta mogao uvrijediti i tako se svojom zloćom izlagao strašnoj pogibelji vječnog prokletstva.

POKAJANJE
Ponizujem se, o Bože moj, pod Tvojom najsvetijom pravednosti, oprosti mi i smiluj se, Tvoje milosti nisam dostojan.

ODLUKA
Pakao neka mi od sada lebdi pred očima, da se potaknut ovom mišlju iz sveg srca kajem i počnem mrziti svaki grijeh.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOM IVANU KRSTITELJU
Sveti Ivane Krstitelju, ljubitelju naših duša izmoli mi milost nutarnje promjene moje duše i moga srca i od strašnih paklenih muka sačuvaj, a od svakog smrtnog grijeha zaštiti. Amen.

5x Oče nas, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog lvana Krstitelja (na kraju teksta)

Osmi dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Ivan nije trpio laži i pretvaranja. U svojoj posvemašnoj zauzetosti za Božju čast, s jedne strane za dobro ljudi preko pravog obraćenja, služio se i drugim oštrim riječima opomene i prijetnje. Zbog toga mu neki zamjeraju i kažu da je bio prema ljudima prestrog, no, on je bio i prema sebi strog živeći pokornički. Bio je protiv nasilja i nereda jer vojnicima govori: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom». Sveti Ivan se obraća svojim slušateljima i uporno je od njih tražio UNUTARNJU PROMJENU, KOJA NE OSTAJE SAMO NA POVRŠlNI I NE RAĐA SAMO PRIVIDNIM POKAJANJEM. On je propovijedao preobražaj srca i duše u najdubljim i najskrovitijim predjelima.

MOLITVA OSMOG DANA

Gospodine, znam da od svih djela milosrđa nema djela izvrsnijeg od toga da se spasi duša iz sotonskih kandži i opet postane dijete Božje. Ništa ne činim, samo gledam sebe i ne brineći se za moju slabu vjeru. Patnje izbjegavam što najbolje mogu, umjesto da se veselim i radujem što imam tako dobrog Pastira. Jao ga se meni na sudu Božjem kada mi budeš predbacio moju nemarnost i kada me budeš strogo ispitivao što se za spas bližnjega nikako nisam brinuo, premda si Ti Bože to od mene tražio.

POKAJANJE
Tisuću puta Te molim, oprosti mi, moj Isuse, kada sve što radim ne pitam za savjet Tvoga Svetoga Duha, nego radim po svojoj volji i svojim sklonostima, pa stoga ni ne napredujem u kreposti niti pridobijem koju dušu za nebo.

ODLUKA
Ne želim ništa od sada poduzimati, a da prvo ne zazovem Duha Svetoga, da mogu za sebe i za bližnjega svoga uspješno i spasonosno raditi. U duhu ljubavi ću opominjati i opomene primati.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Sveti Ivane Krstitelju, predajem Ti dušu svoju, da vazda bude u Tvojim rukama, da s njom upravljaš i Tvojim zagovorom dođem do spoznaje da cijenim dušu svoju, shvaćajući da ništa tako nije vrijedno kao ona. Budi moj pomoćnik a mene učini revnijim za spas duša, te više nikada ne ostanem miran vidjevši svoga brata i sestru u grijehu a ne nastojim opomenuti, ukoriti, za njih moliti i pokoru vršiti kad sto sagriješe i time posvjedočiti pravu ljubav prema bližnjemu i Bogu, imajući u vidu da više vrijedi pridobiti jednu dušu nego zadobiti čitav svijet. Ne dopusti mi nikada da živim samo za sebe niti da umrem za samog sebe. Sveti Ivane, pretečo Kristov, izmoli mi tu milost.

5 x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju teksta)

Deveti dan

TKO JE BIO SVETI IVAN KRSTITELJ?

Nakon što su Ivanovi učenici otišli, Isus je stao govoriti o Ivanu. Tko je taj čovjek kojeg ste išli gledati u judejsku pustinju? Upitao ih je. Jeste li ga našli slaba kao trsku koju ljulja svaki dašak vjetra? Jeste li ga našli odjevena u skupu odjeću? Niste! Oni koji žive u raskoši u palačama su, a ne vani u pustinji! No jeste li našli proroka? Tako je! I više od proroka. On je taj o kome govori Sveto Pismo kad kaže: Gledaj! Šaljem glasnika svoga pred tobom, da ti pripravi put. U čitavom ljudskom rodu nema većeg od Ivana. A ipak, i najmanji građanin Božjega kraljevstva veći je od njega. I svi koji su čuli propovijedi Ivana čak i oni najopakiji, priznali su da su Božji zahtjevi pravednosti ispravni, te ih je Ivan krstio, sve OSIM farizeja i učitelja Mojsijeva zakona. Oni su odbacili što je Bog nakanio s njima i nisu htjeli da ih Ivan Krsti.

MUČENIŠTVO SVETOG IVANA KRSTITELJA (29. KOLOVOZA)

Herod je bio zapovjedio da uhvate Ivana i da ga, svezana u lance, bace u tamnicu, zbog Herodijade, žene svoga brata Filipa, koju bijaše uzeo za ženu, jer mu je Ivan govorio: «Nije ti dopušteno imati ženu svoga brata.» Zato ga je Herodijada zamrzila i htjela ubiti, ali nije mogla. A Herod se bojao Ivana. Znao je daje pravedan i Bogu posvećen čovjek i zato ga je štitio. Kad bi ga slušao odmah bi se zbunio, ali bi ga ipak rado slušao. No dođe, zgodan dan, kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, visokim časnicima i galilejskim prvacima. Uđe Herodijadina kći te je tako plesala da se svidje Herodu i gostima. Kralj reče djevojci: Išti od mene što god hoćeš i dat ću ti. I zakle joj se: Dat ću ti što god zatražiš od mene, pa bilo to i pola moga kraljevstva. Ona izađe te reče svojoj majci: Što ću tražiti? Glavu Ivana Krstitelja, odgovori ona. Vrati se odmah žurno kralju i zatraži: Hoću da mi odmah daš na pladnju glavu Ivana Krstitelja. To ražalosti kralja, ali zbog zakletve dane pred gostima ne htjede je odbiti. Kralj odmah pošalje krvnika i naredi mu da donese Ivanovu glavu. Ovaj ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka svojoj majci. Kad to čuše Ivanovi učenici, dođoše i uzeše njegovo tijelo te ga položiše u grob. Mk 6,17-29.

MOLITVA DEVETOG DANA

O Bože moj, prema veličanstvu tvome ja sam ništica. Koljena prigibam pred Tobom i ispovijedam da sam grešan i da se ničim opravdati ne mogu. Jedino što mogu učiniti to je da se pouzdam u Tvoje milosrđe, jer ako mi se ne smiluješ pogiboh. Zahvaljujem Ti do sada što nisam pao u ruke Tvoje pravednosti, te bi već bio u užasnim mukama gdje bi mi se sami vragovi radovali. Jedva da bi osuda bila izrečena, a oni bi mi se rugali, gnjavili, zlostavljali, ismijavali, i grozno me mučili. Zahvaljujem Ti milosrdni Isuse, što me do sada sačuva od vječnog ognja i jauka, plača i škrguta zuba. Amen.

POKAJANJE
Milosrdni Isuse, oprosti mi svaku moju oholost i nadutost, svako moje isticanje sebe i zataju Tebe.

ODLUKA
O Isuse, Milosrđe moje, hvala Ti za Tvoju strpljivost Započet ću od danas svet život, i sve ću radi svojih grijeha prihvatiti i primiti, kao pokoru i brinut ću se od sada da ne prijanjam uz one stvorove koji me zavedoše na grijeh.

MOLITVA ZA ZAGOVOR SVETOG IVANA KRSTITELJA
Hvalospjev Zaharijin (Lk 1.68-79)
Blagoslovljen Gospodin, Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj, podiže nam snagu spasenja u domu Davida sluge svojega, kao što obeća na usta svetih proroka svojih odvijeka: spasiti nas od neprijatelja naših i od ruke sviju koji nas mrze: iskazati dobrotu očima našim i sjetiti se Saveza svetoga svojega, zakletvom kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu: da će nam dati te mu, izbavljeni iz ruku neprijatelja, služimo bez straha u svetosti i pravednosti pred njim u sve dane svoje. Da pružiš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih, darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem će nas pohoditi Mlado Sunce s visine, da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira. Slava Ocu… Sveti Ivane Krstitelju, Ti pozivaš da slijedim Krista, da idem za Njim, i želiš biti moj vodič. Na kraju ove Devetnice, želim Ti iz sveg srca zahvaliti za sve milosti koje ćeš mi isprositi od Milosrdnog Srca Isusovog svojim zagovorom, prikazujući mu svoj život od navještenja i rođenja do mučeničke smrti. Moje srce je radosno jer ima velikog zagovornika na nebu i čvrsto vjerujem da ču zadobiti Tvojim zagovorom milost za koju Te u ovoj Devetnici molim. Amen.

5 x Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…

Litanije Svetog Ivana Krstitelja (na kraju devetnice)

MOLITVA NA KRAJU DEVETNICE

Zahvaljujem Ti, Oče, na svim Tvojim darovima. Molim Te: svojim poticajima prethodi sve moje djelovanje i prati ga svojom pomoću.Kao što sam s Tobom započeo tako da po Kristu s Tobom i sve završim. Amen.

POST NAM OTVARA POGLED ZA SPOZNAJU DA JE BOG U NAMA I DA POSTOM VEĆ SUDJELUJEMO U BUDUĆOJ STVARNOSTI U BOŽJEM KRALJEVSTVU. MONASI TU MISAO DALJE RAZVIJAJU TAKO ŠTO SVOJ ŽIVOT OPISUJU KAO “VITA ANGELICA”, KAO ŽIVOT SLIČAN ANĐEOSKOM. POST JE PUT DA BI KAO ANĐELI STALNO ŽIVJELI U PRISNOM ODNOSU S BOGOM. TAKO ANATAZIJE KAŽE: POST JE ŽIVOT ANĐELA, KOJI ONE ŠTO MU SE PREDAJU PREMJEŠTA U KRALJEVSTVO ANĐELA.

Litanije svetog Ivana Krstitelja

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine , smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!
Sveta Bogorodice,
Sveta Djevo djevica,
Svi sveti anđeli i arhanđeli,
Svi sveti patrijasi i proroci,
Svi sveti apostoli i učenici Gospodnji,
Svi sveti mučenici,
Svi sveci i svetice Božje,
Sveti Ivane Krstitelju, moli za nas!
Sveti Ivane, od anđela Gabrijela naviješteni,
Sveti Ivane, od Boga poslani,
Sveti Ivane, pretečo Kristov,
Sveti Ivane, krstitelju Kristov,
Sveti Ivane, Božji ugodniče,
Sveti Ivane, veliki isposniče,
Sveti Ivane, vatro Božje ljubavi,
Sveti Ivane, radosti neba i zemlje,
Sveti Ivane, putokaze vječnog života,
Sveti Ivane, uzore svetosti,
Sveti Ivane, veliko blago naše na nebu,
Sveti Ivane, ljubitelju naših duša,
Sveti Ivane, utjeho naših srdaca,
Sveti Ivane, ljubavi naša,
Sveti Ivane, nadanje naše,
Sveti Ivane, okrijepo i jakosti naša,
Sveti Ivane, pomoćniče u našoj slabosti,
Sveti Ivane, utjeho u našoj nemoći,
Sveti Ivane, moćni zagovorniče kod Boga,

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Moli za nas, sveti Ivane!
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!

Pomolimo se:
Gospodine, ojačaj u nama vjeru kojom je sveti Ivan iskreno svjedočio za Krista. Njegovim zagovorom podaj da dostojno živimo Kristovo Evanđelje i surađujemo uširenju evanđeoske vjere. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Molitva Ivanu Krstitelju

O slavni Ivane Krstitelju, koji si se povukao u pustinju i tamo živio isposničkim životom, izmoli nam molimo te, milost da uvijek živimo odijeljeni od ovoga svijeta, barem srcem, kad već nismo tijelom, da se trajno žrtvujemo i obraćamo. O slavni Ivane Krstitelju, koji si prvi moli za nas! prepoznao i proglasio Isusa Krista pravim Jaganjcem Božjim koji oduzima grijehe svijeta, izmoli nam, molimo te, da uvijek najprije nastojimo proslaviti našega Otkupitelja Isusa Krista i da vjerno slijedimo sve ono što nas se On udostojao poučiti. O slavni Ivane Krstitelju, koji si imao čast biti prvim mučenikom Novog saveza, prignuvši s velikom radošću svoju glavu pod smrtni mač, izmoli nam, molimo te, da uvijek poput tebe budemo spremni žrtvovati i vlastiti život za obranu istine i za slavu Isusa Krista, kako bismo si završivši smrću ovaj krhki i nesretni život, u rajskoj slavi osigurali vječni i blaženi život u zajedništvu s tobom, o blaženi Pretečo Mesijin, kao i s anđelima i svim Svetima. Amen.

Molitva za duhovne potrebe
Sveti Ivane Krstitelju, preporučujem Ti svoje duhovne potrebe i
molim Te da mi izmoliš milost da Isusa što bolje upoznam, ljubim i
slijedim. Zahvaljujem Ti tisuću puta na prekrasnim riječima što si mi
ih dao, Tvoj me primjer potiče da moram govoriti uvijek istinu na
slavu Božju, iako bi me svijet radi toga progonio i osudio.

Ostavite komentar

Pin It